Kombinacije hrane koje nisu dobre


Postoje prehrambene kombinacije u kojima namirnice kao da se svađaju. Ako ih jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranjivu vrednost.

Posledica ovakvih kombinacija su nadimanje, kolitis, loše varenje, iritirana creva, migrena, artritis, kandida, hronični umor, pogotovo posle obroka. O hrani koja se „svađa“za „Blic“ govori dr Branka Mirković, nutricionista.


Meso i sir - Ukusno, ali... Kalcijum iz mlečnih proizvoda otežava apsorpciju gvožđa iz mesa. Inače, ovim spojem se unosi previše belančevina životinjskog porekla, što zamara bubrege.
Spanać i jaja - Vrlo popularna kombinacija u mnogim domaćistvima, moglo bi se reći čista klasika, ali.... Zaprška koja se dodaje spanaću je bogata fitičnom kiselinom zbog čega otežava apsorpciju gvožđa iz žumanca.
Mleko i kafa - Popularna kafa s mlekom za neke je preteška jer te dve namirnice zajedno stvaraju supstancu za čije varenje je potrebno i tri sata.
Meso i krompir se ne kombinuje jer ova kombinacija izaziva nadimanje, podrigivanje i gasove. Pražnjenje želuca je usporeno izaziva zatvor, ali dešava i ubrzano izbacivanje nesvarene hrane. Osećaj iscrpljenosti i umora je prateća pojava.

Osnovna podela
Osnovna podela namirnica je na belančevine i skrobne namirnice. Njihovim odvajanjem učinićete sebi mnogo dobra i dovesti težinu u red.

Belančevine

Sve vrste mesa, riba, jaja, sirevi, sirni namazi.
Koncentrovana belančevinasta hrana se mora odvojiti u posebne belančevinaste obroke. Možete da je mešate sa svim povrćem osim sa krompirom. Takođe bi bilo dobro da belančevine jedete bez hleba, testenine, pirinča ili bilo koje druge žitarice. Takvi obroci se lako pripremaju i veoma lako vare. Posle ovog obroka se nećete osetiti umorno, tromo i bezvoljno.
Ako želite da poboljšate varenje u istom obroku jedite samo jednu vrstu belančevina. Sa koncentrovanim belančevinama jedite dosta salate.
Povrće, žitarice, mleko i jogurt sadrže belančevine, ali u manjim količinama. Pasulj, grašak, sočivo nisu koncentrovana belančevinasta hrana i u glavnom se slažu sa skrobastom hranom. Dole sledi primer jelovnika:
- Meso ili riba sa povrćem
- Jaja – omlet sa sirom, pečurkama, povrćem salata
Salata od sira, jaja i povrća
- Jela sa sosom od sira
- Karfiol sa sirom i jajima
- Mešano povrće, pečurke, sir
- Tvrdo kuvana jaja u sosu od sira sa povrćem
- Jaja sa spanaćem

Skrobni obroci

U skrobne namirnice spadaju krompir, sve žitarice, hleb, testenina, pirinač, pasulj, krompir, grašak, sočivo, sojino mleko i jogurt, tofu sojin sir, žumance, banana, slatke kruške, smokve, grožđe sveže i suvo, med, džem, pekmez.
Skrobni obroci slični su obrocima u postu. Nema sireva, mleka jaja, jogurta, mesa. Dopušteno je da se obogate žumancem, veoma slično kao kada začinjavate supe. Tako možete čorbu od povrća da začinite žumancetom i sojinim mlekom. Obroke takođe možete da obogatite raznim povrćem, pečurkama, orasima i semenkama. Maslac, pavlaka, mekani ili punomasni sirevi su dopušteni ako sadrže mali procenat belančevina.
Belančevine iz povrća se slažu sa skrobnim obrocima, ali se slaže i veoma slatko voće, na primer grožđe i hleb. Dole sledi primer jelovnika:

- Pasulj sa salatom.
- Kupus, pečena cvekla paprika i hleb
- Špageti sa povrćem i pečurkama
- Flekice sa kupusom,
- Povrće, sa pirinčem
- Povrće sa krompirom
- Razne vrste pita sa kupusom, pečurkama, krompirom i prazilukom

Kako funkcioniše varenje
Osnovna funkcija digestivnog trakta je razlaganje hranljivih supstanci i njihova apsorpcija u krv zajedno sa vodom, elektrolitima, oligoelementima i vitaminima. Varenje hrane obuhvata veliki broj fizičko hemijskih procesa, koje omogućavaju pretvaranje hrane u pogodne oblike koji mogu da pređu iz crevnog sadržaja u krv, a zatim u ćelije i da se koriste za različite potrebe organizma. Ceo proces varenja se deli na četiri etape. Prva je varenje u usnoj duplji, zatim sledi varenje u zelucu, onda varenje u tankom crevu, i na kraju biohemijski procsi u debelom crevu. Enzim pljuvačke ptijalin razgrađuje skrob do glukoze, a za razlaganje belančevina je zadužen pepsin. Kazein je zadužen za belančevine mleka, dok lipaza deluje na masti. Varenje se dalje nastavlja u tankom crevu i debelom crevu. Različiti delovi organa za varenje su zaduženi za različito razlaganje hrane. Danas postoji mišljenje da je podela hrane na skrob i belančevine veoma korisna a i oni koji primenjuju ovaj metod, kažu da nemaju nadimanja, težinu prilikom varenja, i da jedu manje hrane a imaju više energije, kao i da su tako kombinujući namirnice težinu doveli u red.


Voće samo kao užina
Voće je najbolje da jedete kao nezavistan obrok odnosno užinu, tri do četiri sata posle glavnih obroka i do jedan sat pred glavne obroke. Može se kombinovati sa ugljenim hidratima, mladim sirom, šlagom ili jogurtom, ali nikako sa mesom i ribom.

Nema komentara:

Objavi komentar