Zeleni čaj je iznimno zdrav


Zašto je dobro piti zeleni čaj?

Jedna studija iz Nizozemske pokazala je povezanost između čestog konzumiranja zelenog čaja, mršavljenja i smanjenog rizika od srčanog udara. Znanstvenici su zaključili da se flavonoidi, nutrijenti sa antioksidacijskim svojstvima, nalaze u visokoj koncentraciji i u zelenom i crnom čaju. Sastojak zelenog čaja pod nazivom EGCG, znatno usporava debljanje koje je povezano sa konzumiranjem masne hrane, tvrde u studiji.


Pretilim miševima je izdvojeno dodavana ova supstanca te je njihovo debljanje smanjeno za 45 posto u odnosu na miševe iz kontrolne skupine koji su jeli istu hranu, ali bez dodatka zelenog čaja. Miševi hranjeni supstancom iz zelenog čaja sporije su apsorbirali masnoću. Zeleni čaj je oduvijek bio, a ostaje i danas, najpopularnija vrsta čaja iz Kine odakle, prema vjerovanju većine povjesničara i botaničara, potječe biljka čaj. Zeleni je čaj osobito bogat flavonoidima korisnima za zdravlje, uključujući katehine i njihove derivate.

Flavonoidima pripada čak 6.000 različitih spojeva prisutnih u svim biljkama. Zaduženi su za boju žutih, crvenih i ljubičastih biljaka. Flavonoidi su fitonutrijenti i klasificirani su kao biljni pigmenti.

Najzastupljeniji flavonoid u zelenom čaju je epigalokatehin-3-galat (EGCG), za koji se smatra da igra glavnu ulogu u antikarcinogenim i antioksidativnim učincima zelenog čaja. Otkriveno je da su katehini moćniji u uklanjaju slobodnih radikala od poznatih antioksidanata, vitamina E i C.

Većina istraživanja koja pokazuju blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje temelje se na količini čaja koji se tipično konzumira u azijskim zemljama, a to je minimalno pola litre dnevno.

Čini se da oni koji piju zeleni čaj imaju manji rizik od velikog broja bolesti, od jednostavnih bakterijskih ili virusnih infekcija do kroničnih degenerativnih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak, moždani udar, osteoporozu i paradentozu. Novije studije daju dublje razumijevanje načina na koje zeleni čaj pogoduje različitim područjima zdravlja.

Zaštita od bolesti koronarnih arterija
U jednoj studiji otkriveno je da oni koji piju pet ili više šalica zelenog čaja dnevno imaju 16 posto manju vjerojatnost da će oboljeti od bolesti koronarnih arterija.
Porast količine slobodnih radikala je ključan događaj u mnogim oblicima kardiovaskularnih bolesti, a istraživanja pokazuju
da katehini zelenog čaja inhibiraju enzime koji su uključeni u proizvodnju slobodnih radikala u endotelnom sloju arterija.

Zaštita od raka
Učinci zelenog čaja u sprječavanju razvoja raka široko su podržani epidemiološkim, te studijama kultura stanica, životinjskim i kliničkim studijama. Dokazi za prevenciju raka toliko su obećavajući da je Kemopreventivna podružnica Nacionalnog instituta za rak potaknula razvoj plana za razvijanje spojeva čaja kao kemopreventivnih sredstava raka kod ljudi.

Osteoporoza i paradentoza
Pretjerano propadanje kostiju je značajka ne samo osteoporoze nego i paradentoze. Zeleni čaj održava zdrave kosti i zube na način da štiti stanice odgovorne za gradnju kostiju od uništavanja te sprječavanjem stvaranja osteoklasta tj. stanica koje razgrađuju kosti.

Kako odabrati zeleni čaj
Od većine kvalitetnih čajeva dobije se blijedozeleno do žutozelena šalica. Kako biste ispitali svježinu rastresitog čaja, čvrsto stisnite malu količinu i pomirišite ga.
Svjež, ukusan čaj imat će sladak i travnati miris.
izvor: dijeta.co

Nema komentara:

Objavi komentar