Zdravlje iz čaja

Čaj i njegova ljekovita svojstva

Legenda kaže kako je kineski car Shen Nung, oko 2750. godine prije Krista, dok se odmarao od napornog lova zakuhao vodu iz potoka.


U lonac u kojem je ključala voda, slučajno je upalo nekoliko listića zimzelenog drveta srodnika magnolije, kojeg danas nazivamo čajem.

Ugodan miris dopro je do njegovih nosnica i car nije mogao odoljeti kušati napitak.

Grm kineskog čajevca ili jednostavno – čaja (lat. camellia sinensis), prvi se put spominje u starom kineskom spisu "Pent - Sao".

Prvi je čaj u Japan donio budistički svećenik Yeisei koji je otkrio njegov blagotvoran učinak na tijelo i duh pa je vjerojatno zbog tog svojstva ovaj napitak toliko omiljen među tamošnjim redovnicima zen učenja.

Pretpostavlja se da je u Europu stigao preko arapskih trgovaca u 13. ili 14. stoljeću brodom, a kasnije se prevozio kopnenim putem, tzv. Putem svile.

Postoje tri osnovne vrste čaja dobivenog od ove biljke. Ovisno o tehnološkom procesu obrade, razlikuju se: zeleni čaj, oolong i crni čaj.

Ovo grmoliko drvo sadi se u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100 do 2000 metara. Lišće za crni čaj se potpuno fermentira, dok se listovi za zeleni čaj izlažu samo pari, nakon čega se suše.

Oolong ili wulong čaj, okusom je i svojstvima između crnog i zelenog čaja, a zahtijeva malo složeniju obradu.


Ljekovita svojstva

Zbog visokog sadržaja prirodnog fluorida, osobe koje piju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju i zdrave zube.

Još se od davnih vremena u narodnoj medicini zeleni čaj koristio za ublažavanje bolesti i kvarenja desni.

Također, bio je cijenjen zbog svoje djelotvornosti kod upale grla, detoksikacije organizma, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje itd.

Mnoge kozmetičke kompanije odnedavno dodaju u svoje proizvode upravo zeleni čaj jer se pokazalo kako neki njegovi sastojci štite od upalnih procesa nastalih UVB zračenjem.

Ekstrakt zelenog čaja također potpomaže oksidaciju masti pa se stoga smatra bitnim saveznikom u borbi protiv prekomjerne težine.

Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i poboljšanje funkcije krvnih žila.

Bogat je antioksidansima i flavonoidima i povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi.

Kako sadrži sastojke koji zatvaraju, preporučuje se i kao lijek kod problema sa stolicom ili mučninama.

Nema komentara:

Objavi komentar