Tamna čokolada za dobru cirkulaciju


Krvni ugrušci mogu izazvati trombozu, emboliju, moždani i srčani udar...

Slabu cirkulaciju spašava tamna čokolada Imate slabu cirkulaciju, a volite tamnu čokoladu?


U tome slučaju cirkulacija će vam se poboljšati jer upravo takav učinak ima vaša omiljena čokolada. Tamna čokolada omogućava širenje krvnih žila i na taj način sprečava stvaranje štetnih ugrušaka u žilama.

Krvni ugrušci, ovisno o tome gdje se nalaze, mogu izazvati trombozu, emboliju, moždani udar, srčani udar i anginu. 100 grama tamne čokolade popravlja funkciju krvnih žila kod mladih osoba na najmanje tri sata.

Zaštitna svojstva tamne čokolade koja sadrži veliku količinu antioksidansa flavonoida već su neko vrijeme poznata. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da tamna čokolada poboljšava rad endotelija, tankoga sloja koji prekriva unutrašnjost krvnih žila. Novi rezultati također otkrivaju da taj mehanizam štiti krvne žile od štetnih učinaka slobodnih radikala. Ti radikali inače napadaju druge atome pri čemu im “ukradu” elektron i tako se stabiliziraju. Taj proces može oštetiti ćelije. Obična čokolada povećava razinu antioksidansa u krvi za gotovo 20 posto. Mliječna čokolada, međutim, nema takvo djelovanje zbog toga što mlijeko ometa proces apsorpcije.

Nema komentara:

Objavi komentar