Supe i čorbe

Kod nas kao i u celom svetu,obično se za prvo jelo daju supe ili čorbe.One su hranjive,a utiču povoljno na varenje. Supa ima više vrsta. Uglavnom se dele na bistre supe i na začinjene supe.Bistre supe su od raznog mesa,a mogu biti bez uloška ili sa uloškom. Glavni uslovi za kuvanje bistrih supa su ovi: meso za bistre supe mora biti od dobro uhranjenog živinčeta,jer od mršavog mesa, supa ne može biti nikada ni ukusna ni snažna.


Supe se moraju rano izjutra pristaviti,jer je glavno pravilo za njihovo pripremanje,da se kuvaju polako i dugo,na tihoj vatri,otprilike 3-4 sata. Za vreme hladnijih dana domaćice mogu kuvati i veće količine bistrih supa koje će im služiti kao osnova za razna nalivanja. Isto tako veoma važnu ulogu igra i zelen koja se stavlja u supu.Treba je u lonac spustiti na 1 sat pred ručak, jer ako se zelen u supi dugo kuva,može da je zamuti. Supu ne treba peniti. Sva belančevina iz mesa, u vidu pene, skuplja se na površini lonca te je zato i ne treba skidati. Količina vode za supu određuje se prema količini mesa. Na 1/2 kilograma govedine stavlja se 2 litra hladne vode, računajući pri tom da će supa uvriti.

Veza zeleni koja se stavlja u supu treba da sadrži: 1 koren mrkve,1 koren peršuna,1 koren paškanata. Možete staviti i malo celera, komad slatkog kupusa, 1 deo struka praziluka,1 glavicu pečenog crnog luka, nkrupnog bibera, soli, paradajza ili 1/2 kašike konzerve od paradajza,kao i lišće peršuna. Zelen se može prvo na masti propržiti, pa kad pusti rumenu boju,staviti je u supu. A stavlja se ona i presna u lonac sa mesom. pržene zeleni supa će dobiti naročito lepu boju i nesumnjivo naročiti ukus.Ako se u supu od goveđeg mesa stavi još kokoška,petao ili sitnež od ćurke,guske ili patke,supa će biti mnogo bolja i jača.Za goveđe supe treba uzimati meso od: grudi,kapka,rita ili ribića.Supa se može kuvati i od drugih delova govečeta,ali ta supa nije bistra,te se zato izbegava,naročito za bujone.Supe od kostiju,jezika,teletine i živinske sitneži slabe su,blede i tanke.Da bi se pojačale,u njih se ukuvavaju kao ulošci,griz,pirinač i okrunjen ječam.Pored toga,te supe začinjavaju se žumancetom,kiselom pavlakom ili sokom od limuna.Ostale supe ne začinjavaju se.Što se tiče čorba i njih ima mnogo vrsta.One mogu biti od raznog mesa i zeleni ili samo od mesa i samo od zeleni.Čorbe mogu biti zapržene zaprškom i začinjene ili nezapržene zaprškom a začinjene ili najzad i nezapržene i nezačinjene.Čorbe koje se nezapržavaju dobijaju jačinu i na taj način što se u kiselu pavlaku,kojom se inače čorbe začinjavaju,umuti malo brašna pa se izruči u lonac sa čorbom na pola sata pred ručak.Ovo brašno sa kiselom pavlakom ostavi se da u čorbi provri nekoliko puta.Tek tada se čorba začinjava,opet kiselom pavlakom ili samo žumancetom i sokom od limuna.Tvrdi se da na ovaj način pripremljene čorbe bolje deluju na želudac nego zapržene čorbe. Čorbe od mesa pripremaju se od najrazličitijeg mesa: živine, govečeta, teleta, jagnjeta, praseta, divljači, ribe, puževa itd. Čorbe mogu biti od raznog povrća brašnavog,kao što su pasulj,sočivo,grašak ili krompir.Te čorbe ne moraju se zapržiti zaprškom.U njih stavljati povrće isečeno na kockice,koturiće,strukove,rezance i žumance.Čorbe od samog povrća mogu se pripremiti na taj način što će se povće stavljati u njih isečeno na kockice,koturiće,strukove,rezance ili što će se prethodno pasirati,pa onda spustiti u čorbu.I među čorbama jedno veliko poglavlje zauzimaju hladne čorbe,bilo od povrća ili od voća,što je karakteristika nekih stranih kuhinja.Međutim, i kod nas postoje ove hladne čorbe od voćnog soka. Postoje i čorbe sa jednim delom alkohola,kao što su razblaženo vino i pivo u manjoj količini.

Krepka juha sa povrćem
Potrebno je :

1. 50 dag govedine za juhu,
2. 2 svežnjića povrća za juhu,
3. svežnjić peršunova lista,
4. sol, papar, malo masti.

Odvojite meso sa kostiju. Mrkvu ostružite i narežite na ploškice. Na malo masti ispržite mrkvu i kosti. Narežite na kocke meso, kratko propržite sa mrkvom i zalijte vodom. Ostalo povrće za juhu očistite i narežite. Primiješajte u juhu. Poklopite i kuhajte da meso omekša. Izvadite kosti. Posolite, popaprite i još malo prokuhajte. Peršun operite, obrišite, naseckajte i prije posluživanja pospite po juhi.

Krem supa od pečuraka
Potrebno je :

1. 500 grama šampinjona,
2. 1 glavica crnog luka,
3. 1 litar bistre supe,
4. 200 gr slatke pavlake,
5. so i biber,
6. 2 kašike ulja,
7. 2 kašike sitno sečenog, peršunovog lišća.

Pečurke operite i prosušite, pa izdvojite nekoliko komada srednje veličine i ostavite po strani.Preostale pečurke isecite na kockice. Luk očistite i sitno iseckajte, pa ga malo propržite na ulju, a onda dodajte pečurke i dinstajte 30 minuta. Pustite da se ohladi pa izmiksirajte.Sjedinite pire od pečuraka i supu i stavite na umerenu vatru da proključa. Začinite solju i biberom, sklonite sa vatre, pa nakon desetak minuta sipajte u supu, neumućenu slatku pavlaku i lagano promešajte. Eventualno dosolite.Pečurke koje ste ostavili isecite na tanke listiće, pa ih ubacite u supu.Ukrasite sitno sečenim listovima peršuna.

Čorba od povrća
Potrebno je :

1. 1 veća veza zeleni,
2. 1 veći koren celera,
3. 1/2 veze celerovog lista,
4. 1 glavica luka,
5. 2 kašike ulja,
6. 100 gr mladog graška,
7. dva osrednja krompira,
8. 2 zelene slatke paprike,
9. 2 manje kelerabe,
10. so i biber.

Zelen, celerov koren, kelerabu i krompir oljuštite, operite i isecite na kockice. Papriku operite, očistite od peteljki i isecite na kockice. Luk oljuštite i isecite na kockice pa ga dinstajte na vrelom ulju. Dodajte povrće i sve dinstajte dok povrće ne omekša. Često mešajte i po potrebi dodajte po malo vode. Krompir oljuštite i isecite na sitne kocke. Nalijte vode u dinstano povrće, dodajte grašak i sve kuvajte dvadesetak minuta. Tada ubacite kockice krompira i kuvajte još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja čorbu začinite po ukusu. Na kraju dodajte listove celera.

Goveđa supa sa paradajzom
Kilogram govedine od grudi oprati, zatim iseći na sitne komade kao za paprikaš. U šerpu staviti kašiku masti, dve glavice sitno sečena crna luka i priređeno goveđe meso. Sve malo propržiti, koliko je potrebno da luk postane mekan, naliti vodom, posoliti i dodati nekoliko zrelih i isečenih paradajza. Ovu supu kuvati sve dok meso ne bude mekano. Pred sam ručak sipati supu u sud u kome će se služiti, staviti u nju meso, začiniti je još po ukusu, a paradajz skupiti u cediljku i prognječiti ga malo nad pripremljenom supom.

Domaća supa sa knedlama od griza
Potrebno je :

1. Oko 600 gr. mesa (pola junećeg pola pilećeg ili kokošijeg),
2. Ako imate stavite i jednu šuplju kosku,
3. 1 veza zeleni (šargarepa, paštrmak i peršun ili bela zelen),
4. 1 manji celer,
5. 1 manji luk crni presečen na pola i prepečen na plotni,
6. 2-3 manja oljuštena krompira,
7. so, 5-6 zrna bibera.

Meso operite, isecite na manje komade, nalite hladnom vodom i stavite da provrije. Obavezno kašikom skinite penu. Nakon toga dodajte navedene sastojke. Smanjite na nižu temperaturu i kuvajte tiho oko 2 sata.Posolite supu po svom ukusu. Procedite je. Meso i povrće složite na tanjir i posolite.Supu zakuvajte sa rezancima ili knedlama.
Knedle: 1 belance dobro umutiti sa viljuškom. Dodati žumance.Izmešati i dodati 3 supene kašike griza. Lagano promešati i ostaviti jedno 5 min. Nakon toga u vrijuću supu zakuvati male knedle, koje vadite malom kašičicom svaki put umočenu u supu.Meso možete služiti uz razne sosove ili ren Sos od paradajza: U šerpici sipati malo zejtina i na njemu propržiti 2 varjačice brašna.Brašno ne sme da zagori. Naliti sa 3 dcl.kuvanog paradajza i vode po potrebi. Gustinu sosa određujete sa vodom i to koliko volite. Posolite.Ren: 1 veći ren očistiti, nastrugati na sitno rende posoliti,dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta , 1 kašičicu kristal šećera i malo vode.Sve izmešati.

Juneća supa
I od juneća mesa može se napraviti vrlo dobra supa. Juneće meso samo je starija teletina. Supa od juneća mesa biće za kraće vreme gotova no supa od goveđa mesa, samo neće biti tako bistra kao što su goveđe supe. Naliti meso hladnom vodom i u lonac dodati razne zeleni koja se stavlja i u sve ostale bistre supe.Zatim kuvati supu na šporetu. Kad je meso sasvim mekano, ocediti supu u drugi lonac, ali ne svu, da ne bi meso postalo suvo, do ručka treba da se drži u supi. Inače bi bilo,suvo i bez ukusa. Pošto juneće mseo ne daje supi boju koju mu daje goveđe meso, ovu supu treba obojiti prženom mrkvom. U šerpu staviti kašiku masti, dodati tri, četiri korena mrkve strugane na trenici, pa je pržiti sve dok mast ne postane tamnocrvene boje. Uprženu mrkvu sipati u supu, prokuvati je kraće vreme, zatim izmaći lonac na kraj šporeta da se supa slegne.U ovu supu, kao ulošci, zakuvavaju se knedle od jetre ili griza. Kada je junetina sasvim mlada, supa je obično mutna i zato u oceđenu supu treba zakuvati geršlu, pirinač ili griz. Osim toga, potrebno je u tom slučaju i supu začiniti kiselom pavlakom i žumancetom.

Francuska juha od povrća ( za 6 osoba )
Potrebno je :

1. 20 dag bijeloga graha,
2. 25 dag mahuna,
3. 2 crvene svježe paprike,
4. 2 tikvice, 4 krumpira,
5. 1 glavica luka,
6. 15 dag smeđega graha,
7. 1 grančica bosiljka, sol, papar,
8. 1 kocka instant juhe, 4 rajčice,
9. 4 režnja češnjaka,
10. 1 žličica pekmeza od rajčica,
11. 8 žlica finoga maslinovog ulja,
12. 4 kriške bijelog kruha,
13. 10 dag naribanog sira.

Namočite grah preko noći. Sutradan premestite u svježu vodu i kuhajte 1,5 sati. Oljuštite luk i nasjeckajte ga. Drugo povrće očistite i narežite na komade. Samo rajčice ostavite čitave. U skuhani grah dodajte ostalo povrće, oprani bosiljak, sol, papar te namrvljenu instant juhu. Kad juha opet provri, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 30-45 minuta. U međuvremenu operite rajčice. Zarežite ih ukriž, stavite u vrelu vodu, odmah izvadite pa ogulite. Oljuštite češnjak i sa jednom rajčicom smrvite u pire. Umiješajte pekmez od rajčica a zatim malo po malo 6 žlica malsinovog ulja. Posolite i popaprite. Preostale rajčice narežite i dodajte u juhu. Bijeli kruh narežite na tanke kriške, zatim na vrpce te još na kockice. Ispržite na preostalom ulju. Juhu dobro posolite i popaprite. Uz juhu poslužite u zdjelicama pržene kockice kruha, umak od rajčica i naribani sir, da svatko dobije po ukusu.

Zelena supa
Potrebno je :

1. 1 veća mrkva,
2. 1 koraba,
3. 200 g. krumpira,
4. 1 koren peršuna,
5. 5 žlica ulja,
6. 50 g.pirinča,
7. 1 kocka kokosje supe ili Vegeta,
8. so, zeleni peršun.

Mrkvu, korabu, krompir i peršun očistite, izrežite u manje kocke pa propržite na ulju. Dodajte rižu, kocke kokošje supe ili Vegetu, malo soli i zalijte vodom pa kuvajte dok ne omekša. Na kraju umešajte peršun.

Švedska juha
Potrebno je :

1. 1,5 kg. junetine za juhu (sa kostima),
2. 2-3 velike mrkve,
3. 1 bijela repa,
4. 1 pastrnjak,
5. 1/2 velikog celerovog korijena,
6. 5 zrna borovice (kleke),
7. 2 glavice luka, lovorov list,
8. 2 struka poriluka, sol,
9. 8-10 krumpira, peršunovo lišće.

Pristavite meso u hladnu vodu. Dodajte oljušteni i narezani luk i poriluk. Nakon pola sata stavite borovice, sol i papar. Neka juha kuha ukupno jedan sat. Zatim izvadite meso, odstranite kosti i stavite opet u juhu. Očistite korjenasto povrće, narežite na veće komade pa dodajte u juhu. Umiješajte i lovorov list. Kuhajte još jedan sat. Ogulite krumpir, narežite na kockice i umiješajte poslednjih desetak minuta. Provjerite okus. Prije posluživanja dodajte nasjeckani peršun.

Brza supa od luka
Potrebno je :

1. veća glavica crnog luka,
2. veća šargarepa,
3. kocka za pileću supu,
4. šaka rezanaca za supu,
5. peršun.

Luk isečen na rebarca i očišćenu i na tanke kolutove isečenu šargarepu spustiti u litar i po vode i kuvati desetak minuta, potom dodati kocku za supu i kuvati još desetak minuta. Zakuvati rezance i posuti seckanim peršunom.

Krem čorba od krompira
Potrebno je :

1. 500 g krompira,
2. 100 g korena celera,
3. 500 ml bistre supe,
4. so, biber, kašika maslaca,
5. šargarepe, 200 ml pavlake,
6. vezica luka.

Krompir i koren celera očistiti, sitno iseckati, oprati i kuvati oko 20 minuta u instant supi. Šargarepu očistiti, oprati i iseći na fine štapiće. Pažljivo dinstati na maslacu ne više od 5 minuta. Krompir i celer u supi ispirati, pa dodati pavlaku i sve polako zagrejati. Začiniti supu solju i biberom. Luk dobro oprati i iseći ga na sitne kolutove. Gotovu čorbu poslužiti garniranom šargarepom i seckanim lukom.

Čorba od junetine
Potrebno je :

1. 800 g. junećeg mesa bez kostiju,
2. 2-3 šargarepe,
3. 1-2 korena peršuna,
4. glavica luka,
5. 100 g. graška,
6. jaje, čaša pavlake ili jogurta,
7. so,biber, začin od povrća,
8. peršunov list,
9. kašika jake rakije,ulje.

Meso i povrće treba sitno iseckati, poklopljeno dinstati na malo ulja i vode. Naliti toplom vodom, dodati rakiju i kuvati sve dok ne omekša. Pred kraj dodati so, začin od povrća, mleveni biber. Neposredno pre služenja umešati jaje umućeno sa pavlakom ili jogurtom i posuti iseckanim peršunovim lišćem.

Čorba od zelenog graška
Četvrt kilograma mladog krunjenog graška oprati. U šerpu staviti kašiku masti, pa kad se mast dobro zagreje, dodati pola glavice sitno seckanog crnog luka. Kad se luk upola uprži, dodati grašak pa i njega sa lukom pržiti sve dok ne omekša. U uprženi grašak staviti kašiku brašna, propržiti ga, sipati čorbu od kostiju, posoliti, dodati lista od mirođije, pa čorbu i dalje kuvati. Pred ručak začiniti je žumancetom, kiselom pavlakom i sokom od limuna.

Paradajz čorba
Potrebno je :

1. 2 kašike ulja,
2. jedna kašika brašna,
3. pola litre kuvanog paradajza,
4. glavica luka i malo celera,
5. so.

Na ulju propržiti brašno,sipati paradajz i vodu po potrebi.
Dodati glavicu luka i celer. Kada provrije,smanjiti i kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta. Posoliti po ukusu,zakuvati sa rezancima ili flekicama i posuti seckanim peršunom.

Čorba od mrkve
Potrebno je :

1. 2 kašike ulja,
2. 1 glavica crnog luka,
3. 2 kašike peršunovog lista,
4. 800 g očišćene mrkve,
5. 2,5 dl kisele pavlake,
6. sok 1 limuna, so, biber,
7. 1,2 l bistre supe od povrća,
8. kockice prepečenog hljeba.

Zagrijati ulje i dinstati sitno sjeckani crni luk dok ne omekša i postane providan. Dodati sitno isjeckanu mrkvu i dinstati desetak minuta. Posoliti i pobiberiti, naliti supom i pustiti da proključa. Smanjiti toplotu, poklopiti sud i kuhati oko 20 minuta, dok mrkva ne omekša. Čorbu izmiksati i ponovo je polako zagrijevati pazeći da ne prokljuca. Dodati peršunov list, pavlaku i sok od limuna. Posuti kockicama prepečenog hljeba i odmah poslužiti.

Čorba od karfiola
Veću glavicu karfiola, ili nekoliko manjih, očistiti od spoljnih listova i korena, oprati, staviti u lonac u kome vri voda i kuvati. U šerpu staviti kašiku kisele pavlake ili masti, dodati dve varjače brašna i propržiti ga, ali da ostane svetle boje.Dodati obareni i propasirani karfiol, promešati ga sa zaprškom i naliti goveđom supom, supom od kostiju ili vodom u kojoj se karfiol bario. U zdelu odvojiti 2 žumanceta i jedan decilitar kisele pavlake. Na izmešana jaja i pavlaku, malo-pomalo, sipati čorbu, neprestano mešajući da se jaja ne bi zgrušala.

ČORBA OD KARFIOLA

Na ulju propržiti varjačicu brašna i 1 rendanu šargarepu. Naliti vodom i spustiti na cvetove razdeljen karfiol. Dodati malo bibera soli i začin. Kada je kuvan začiniti sa 1 žumancetom sa malo mleka ili kisele pavlake

ČORBA OD JOGURTA

U posudu sipati 1 l. jogurta.posoliti po svom ukusu.Dodati sitno seckan beli luk po ukusu, svež krastavac sitno seckan, 1 kašičica šećera ,seckane mirođije i peršuna i malo ulja. Sve promešati i staviti da se ohladi.

ČORBA OD SIRA
Potrebno je: 150 gr, kačkavalja, 1-2 topljenog sira u trouglovima,ulje,brašno,kockica supe, 1 kisela pavlaka, peršun, kockice proprženog hleba.
Na malo ulja propržiti 1 varjaču brašna, sipati vodu i dodati kockicu supe.Kada provrije u to dodati narendan 100 gr. kačkavalja i 1-2 trouglova topljenog sira.Malo prokuvati. Začiniti po svom ukusu i na kraju dodati 1 kiselu pavlaku i sitno seckan peršun. Kod serviranja u tanjir dodati sitno na kockice seckan kačkavalj i propržene kockice hleba.

ČORBA OD PEČURAKA

Potrebno je: malo putera,1 glavica crnog luka ili 1 struk mladog luka, 250-300 gr. pečuraka(bukovače ili šampinjoni),malo brašna,kocka supe ili kocka od pečuraka,začin, biber, kisela pavlaka ili mleko, seckan peršun.
Na malo putera propržiti sitno seckan luk pa dodati sitno seckane pečurke.
Par komada, neka budu celi komadi, prodinstati dok ne ispari tečnost koju puste pečurke. Dodati 1 varjačicu brašna.Naliti vodom i dodadi običnu kocku supe ili kocku supe od pečuraka.Malo bibera i začina po potrebi.Kuvati na tiho oko pola sata. Pred kraj dodati 1 dcl mleka ili 2 kašike kisele pavlake.Posuti sa seckanim peršunom. Na slici je čorba sa bukovačama.

ČORBA OD SPANAĆA

Potrebno je: 300 gr. očišćenog spanaća,kašika ulja,varjačica brašna, 1 čen belog luka,1 mala glavica crnog luka,so, kocka supe ili začin, kisela pavlaka i jedno jaje.
Na ulju propržiti malo brašna pa naliti vodom, u to dodati sitno seckan beli luk i crni luk,iseckan spanać,kocku supe.
Kada je čorba skuvana začiniti je sa jednim jajetom pomešanim sa dve kašike kisele pavlake.

LEDENA SUPA
Materijal: grudvica butera, 2 struka praziluka, 500 gr krompira, glavica crnog luka, cesanj belog luka, 100 gr pavlake, persun, celer, so, biber, kockice leda i cetvrt litra mleka.
Priprema: svo povrce ocistiti , oprati i iseci. Prodinstati na buteru nekoliko minuta i naliti sa ¾ l vode, i kada provri smanjiti vatru i kuvati 45 minuta. Pred kraj kuvanja zaciniti solju i biberom. Skinuti sa vatre i umesati mleko i pavlaku. Ohladiti i ostaviti u frizider. Pred sluzenje staviti 2-3 kockice leda posuti seckanim persunom i celerom.

Juha od brokule

Recept za sedmero

Vrijeme pripreme: 45 minuta

1 šalica nasjeckanog luka
1/2 cup naribanog celera
2 žlice margarina
1 šalica vode
1/3 šalice riže
1/8 žličice papra
1/2 žličice soli
6 šalica brokule
3 šalice mlijeka

Upute za pripremu:
1. Na margarinu pirjajte celer i luk , dok ne omekšaju.
2. Uspite vodu, rižu, papar i sol, poklopite i pustite da kuha 10 minuta.
3. U međuvremenu skuhajte brokule dok malo ne omekšaju. Prebacite u juhu i nastavite kuhati 10 minuta ili dok riža ne bude skuhana.
4. Malo ohladite, uspite u mikser i miksajte s mlijekom.
5. Lagano ugrijte i poslužite.

Juha od buće

Juha je izvanredna i vrijedi malo muke koju recept zahtijeva. Čak i ako je u kuhinji vruće.

Sastojci:

1 buća (oko 1 kg)
1 luk, nasjeckati
1 žlica svježe naribanog đumbira
3 žlica maslaca
3 šalice pileće juhe
1-2 šalice vode, ako treba
sol i papar
kiselo vrhnje

Upute za pripremu:

1. Buću prepolovite po dužini. Izvadite sjeme. Postavite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite 40 minuta ili dok ne postane jako meka. Ostavite da se ohladi.

2. Kada se potpuno ohladi, odstružite meso od kože.

3. Dok se bućica peče na maslacu, na laganoj vatri nekih 5 minuta pirjajte luk i đumbir. Dodajte juhu i pustite da lagano kuha 10 minuta.

4. Dodajte bućicu, sve zajedno prebacite u mikser pa napravite pire. Dodajte dovoljno vode tako da postignete željenu konzistenciju. Posolite i popaprite.

5.Vratite u lonac i zagrijte na umjerenoj vatri.

6.Poslužite uz vrhnje.

Čorba od bundeve

Sastojci za 6-8 porcija:

* jedna kilogram bundeve, oljuštene i isešene na velike kocke
* 1,25 litara bujona (možete ga napraviti tako što ćete u 1,25 l vode staviti 2,5 kocke za supu, malo soli i bibera)
* veća glavica crnog luka
* kašičica mlevenog muskatnog oraščića
* maslinovo ulje (ali samo da prekrije dno suda)
* mileram
* malo seckanog svežeg peršuna

Priprema:

Zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno seckani crni luk. Mešati dok ne omekša, onda dodati bujon i bundevu. Kuvati na tihoj vatri, poklopljeno oko 25 minuta iliti dok bundeva ne omekša.
Potom dodati kašičicu muskatnog oraščića. Onda sve to ispasirati (ili izblendirati) i pretvoriti u potaž.
Sipati potaž u čistu posudu. Mešati na tihoj vatri dok se potpuno ne zagreje.

Seviranje:

Kako čorba od bundeve ima božanstvenu narandžastu boju, najlepše je da je servirate iz dubokih belih činija.
Pred samo serviranje čorba sipajte kašiku milerama u sredinu svakog tanjira i pospite je seckanim peršunom.

Čuvanje:
Čuva se u frižideru, poklopljeno. Moguće je zamrzavanje, ali samo bez milerama.

Podgrevanje:
Moguće, čak i u ozloglašenoj mikrotalasnoj pećnici.

Zagorska juha

Specijalitet zagorske kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
15 dg suhog mesa
5 dg kuhane šunke
5 dg suhe slanine
10 dg gljiva
1 glavica luka
20 dg krumpira
2 svježe rajčice
1 paprika
1 žlica brašna
1 dl kiselog vrhnja
2 grančice peršina
5 žlica ulja
sol i papar


Opis:
Isjeckani luk popržiti na 3 žlice zagrijanog ulja. Dodati suho meso, šunku i slaninu narezanu na kockice. Potom dodati na režnjeve narezanu papriku, gljive i rajčice. Sve zajedno pirjati desetak minuta. Preliti vrućom vodom i dodati krumpir narezan na kockice. Kuhati dok svi sastojci ne omekšaju. Na preostalom ulju popržiti brašno i umiješati zapržak u juhu. Kada juha provrije, posoliti, popapriti, skinuti s vatre i umiješati vrhnje. Prije posluživanja posipati sjeckanim peršinom.

GOVEĐA JUHA (ZA 6 OSOBA)

SASTOJCI:

75 dag govedine s kostima
1,5 l vode
1 mala glavica luka
4 dag mrkve
2 dag korijena celera s lišćem
4 dag korijena peršina s lišćem
Vegeta, sol,
4-5 zrna papra

PRIPREMA:

Oprano meso stavite u mlaku vodu i kad voda zavri dodajte, papar, mrkvu, peršin i celer, korijen, te grančicu celerova lista. Luk prerežite na polovicu, pa ga zajedno s ljuskom prepecite na ploči štednjaka i također dodajte u juhu. Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 2 sata. Na pola kuhanja dodajte sol. Kada je meso omekšalo dodajte malo hladne vode i pustite da juha odstoji nekoliko minuta. Potom meso izvadite iz juhe, a juhu ocijedite kroz gusto sito. Prije posluživanja procijeđenu juhu zakipite, pa u nju ukuhajte po želji, domaće rezance, žličnjake od pšenične krupice ili neki drugi dodatak za juhu. Na kraju dodajte u juhu nasjeckani peršin.

SAVJET: Da bi ste dobili pravu i krepku bistru juhu, lijepe zlatno žute boje sa privlačnim sitnim iskričavim kapljicama masnoće po površini, treba pripaziti da se ona kuha na slaboj vatri, odnosno da pomalo vrije. Ako želimo da meso svu svoju "snagu i vrijednost" ostavi u juhi, treba ga staviti kuhati u hladnu vodu, a ako želimo sočno i mekano meso, ono se stavlja u vrelu vodu.

JANJEĆA JUHA

SASTOJCI:

30 dag janjetine od buta
0,5 dl ulja
10 dag luka
5 dag mrkve
5 dag celera
5 dag svježih paprika
10 dag svježih rajčica
2 dag češnjaka
5 dag krumpira
svježa mljevena paprika
1 limun
sol, papar, peršin

PRIPREMA:

Meso narežemo na manje kockice. U prikladnoj posudi na ulju pirjamo sitno sjeckani luk, na to dodamo janjeće meso, pospemo paprom, soli i češnjakom i kratko pirjamo. Kad je meso napola gotovo dodamo mrkvu i celer isto sjeckano na kockice veličine kao i meso, zatim svježu papriku i krumpir te izmiksanu rajčicu.
Povrće mora ostati hrskavo, ne smije se prekuhati. Na kraju dodamo limunov sok i ponovno kratko kuhamo. Juhu maknemo sa štednjaka i posipamo svježim kosanim peršinom.

JUHA OD GLJIVA

SASTOJCI:

1 litra temeljca (lagane juhe)
20 dag svježih gljiva
3 žlice brašna
2 žlice kiselog vrhnja
crvena paprika
nasjeckani peršin
lovorov list
majčina dušica
biber, prstohvat kopra
vegeta, sol

PRIPREMA:
Gljive operemo pod mlazom vruće vode i stavimo kuhati u pripremljeni jušni temeljac. Dodamo lovorov list, peršin, majčinu dušicu i biber. Od brašna napravimo tamnu zapršku, dodamo malo crvene slatke paprike te umiješamo u juhu. Pustimo da lagano kuha oko 20 minuta. Na kraju dodamo dvije žlice kiselog vrhnja te sitno sjeckani peršin.

JUHA OD KISELE REPE SA ŽLIČNJACIMA OD SIRA

SASTOJCI:

3 glavice luka
0,5 dl ulja
300 g purećeg filea
3 češnja češnjaka
1,5 L juhe od raznog povrća
200 g svježeg sira sa češnjakom
6 kapi tabaska
crvena paprika
kajenski papar
sol

PRIPREMA:

Sitno narezani luk i češnjak pirjajte na zagrijanom ulju. Pureća prsa operite, narežite na tanke rezance, dodajte luk i prepržite. Dodajte pire od rajčice, kiseli kupus i podlijte juhom od povrća. Začinite crvenom paprikom, paprom, tabaskom, i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Juhu poslužujemo u šalice od tijesta i dodamo po jednu žlicu sira pomiješanog sa češnjakom. Pospemo crvenom paprikom.

JUHA OD PORILUKA

SASTOJCI ZA ČETIRI OSOBE:

70 dag svježeg poriluka
30 dag krumpira
sol i papar
slatko vrhnje
40 dag kozica
1/2 dl maslinova ulja
1/2 limuna

PRIPREMA:

Stavite kuhati poriluk izrezan na kolutiće i krumpir usitnjen na kockice u 1,5 l vode. Dobro bi bilo u juhu dodati pola limuna. Kad poriluk sasvim omekša, a krumpir se raskuha, skinite lonac s vatre. Izmiksajte povrće zajedno s vodom u kojoj se kuhalo. Začinite i neposredno prije posluživanja dodajte nekoliko kapi slatkog vrhnja. Kozice popržite nekoliko minuta na maslinovu ulju i dodajte juhi prije posluživanja.

JUHA OD TIKVE

SASTOJCI:

40 dag očišćene i na ploške narezana tikve Salmon river
(turkinja, tikva, banana...)
2 manja poriluka
1 šalice crvene leće
2 žlice maslinova ulja
peršinov list za garniranje
sol
1 žličica kardamoma

PRIPREMA:

Tikvu stavite u ekspres lonac, dodajte 1 l vode, malo soli i kuhajte oko 15 minuta. Kuhanu tikvu izmiksajte u pire. Leću operite i ocijedite. Poriluk narežite na tanke ploške. Na ulju prvo pirjajte poriluk, zatim dodajte crvenu leću, posolite, zalijte toplom vodom i kuhajte dok sastojci malo ne omekšaju, dodajte kuhanu i izmiksanu tikvu, začinite kardamamom i garnirajte peršinovim listom.

JUHA OD POVRĆA

SASTOJCI:

3-4 mrkve
šalica zelenog graška
2-3 rajčice
2 krumpira
20 dag zelenog graha (mahune)
malo bijelog kupusa
2-3 ružice cvjetače
sol, papar
3 žlice maslinova ulja
1 žlica brašna

PRIPREMA:

Ovu juhu pripravljamo od raznog povrća. U 1/2 L vode stavite mrkvu, nešto zelenog graška, malo bijelog kupusa, rajčice, krumpir i zeleni grah (mahune), a u doba cvjetače stavite i pokoju ružicu cvjetače. Kad juha provri, posolite. Pri kraju kuhanja dodajte zapržak od 3 žlice maslinova ulja, žlice brašna, malo papra.
Poslužite s komadićima prženog kruha.

SLAVONSKA JUHA

SASTOJCI:

0.5 kg krumpira
2 paprike
2 rajčice
2 glavice luka
20 dag integralnog brašna
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 dl ulja
3 žlice VE-začina

PRIPREMA:

Luk narežemo na tanke rezance, ostalo povrće na komadiće. Pirjamo luk na ulju 10 minuta. Dodamo ostalo povrće i uz miješanje na laganoj vatri Pirjamo 20 minuta. Dodamo 2 1 vode i kuhamo 10 minuta. Brašno razmutimo u vodi u gušću smjesu i žlicom dodajemo u uzavrelu juhu. Kuhamo 10 minuta, a pred kraj dodamo VE-začine i peršin.

Juha od sira

Pršut će juhi od sira dati bogatiji okus.



Sastojci za četiri osobe:

2 l goveđeg temeljca (može goveđa kocka za juhu)

20 dag pršuta

40 dag topljenog sira Zdenka

sol i papar

1/2 dl ulja za prženje

4 kriške kruha


Za temeljac:

zelenje za juhu

30 dag goveđeg mišića

sol i papar


Priprema:
Zagrijte temeljac (ako vam je ostao od prije) ili skuhajte juhu od goveđe kocke. Ako u juhi ima povrća ili mesa, ocijedite je. Rastopite topljeni sir na tavici, zalijte polako temeljcem, pa začinite. Kad provri, kuhajte još 10-ak minuta, pa skinite s vatre. U međuvremenu, pršut kratko ispržite s obje strane. Kruh izrežite na kockice.
Vrelu juhu poslužite s komadima pršuta, a u sredinu naspite kockice kruha.

Krem juha od mrkve

Juhu od mrkvice možete ponuditi i najmlađima.


Krem juha od mrkve


Sastojci za četiri osobe:

50 dag svježe mrkve

1/2 l vode

prstohvat soli

1 čajna žličica šećera

2 jušne žlice slatkog vrhnja


Priprema:
Mrkvu očistite, narežite na komadiće te stavite kuhati u vodu u koju ste stavili soli i šećera. Kuhajte pola sata, maknite s vatre i izmiksajte u kašicu.
Poslužite ukrašeno slatkim vrhnjem.

Juha od celera

Brzo i jednostavno, a posebno.



Sastojci za 4 osobe:

1 celer

¼ poriluka

½ mrkve

½ luka

2 češnja češnjaka

1 dl bijelog vina

1l pilećeg temeljca

2 dl vrhnja

sol, papar

ulje od tartufa


Priprema:
Na maslacu popržite usitnjeni luk i češnjak, dodajte celer, poriluk i mrkvu, nasjeckane na kockice.
Zalijte vinom pa temeljcem.
Kad prokuha, kuhajte 10 do 20 minuta da povrće omekša.
Ispasirajte, dodajte vrhnje za kuhanje i začinite.
Servirajte u zdjelicama s nekoliko kapi ulja od tartufa.

Juha od oslića





Sastojci za četiri osobe:

1 kg oslića (dva oslića od po 50 dag)

1 zelenje za juhu

1 krumpir

1 režanj češnjaka

1 manja glavica crvenog luka

1 l vode

1 lovorov list

1 jušna žlica sjeckanog peršina

1/2 dl maslinova ulja

kriška limuna

sol i papar

1 čajna šalica riže


Priprema:
Osliću izvadite utrobu, pa ga operite. Očistite i na krupnije komade usitnite povrće za juhu, krumpir, peršin, češnjak te glavicu crvenog luka te ga zajedno s oslićem stavite u vodu.
Dolijte maslinovo ulje, dodajte limun i lovorov list.
Kuhajte 20 minuta. Izvadite osliće i limun, a povrće kuhajte još 15 minuta da omekša.
Zatim juhu procijedite, zakuhajte u nju rižu te začinite. Kuhajte još 10 minuta koliko treba riži da omekša.

Gusta juha od brokule i kupnika

Počeli su hladniji dani , pa nije čudo što su na jelovniku sve češća jela koja će vas okrijepiti i ugrijati.



Sastojci:

20 dag suhog kupnika

20 dag očišćenih brokula

12 dag slanine u komadu

juha od povrća

nasjeckano začinsko bilje (celer, mrkva, luk)

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol

crni papar


Priprema:
Krupnik stavite namakati u vodu sva sata, ocijedite i popržite na ulju zajedno sa nasjeckanim začinskim biljem.
Dodajte slaninu narezanu na male komade, litru juhe od povrća i prstohvat soli, poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri 30 minuta od trenutka kad zavrije.
Dodajte cvjetove brokule , pa nastavite kuhati još 10 minuta. Obilno pospite paprom, dodajte malo maslinova ulja i poslužite vruće.

Krem juha od heljde i češnjaka

Heljda će vas zagrijati, a okus češnjaka topiti u ustima. Juha idealna za hladne zimske dane.



Sastojci:

½ šalice heljde

1 l vode ili temeljca za domaću juhu

2 glavice češnjaka

1 žlica maslinova ulja

sol, papar

prženi integralni kruh u kuglicama ili kockicama


Priprema:
Heljdu operite i pustite da nabubri. Zatim je ocijedite i pustiti da kuha u pola litre vode. Kuhajte oko pola sata. Pazite da se ne raskuha. U međuvremenu neoljuštene glavice češnjaka premažite s malo maslinova ulja te zamotajte u alu-foliju. Pecite u pećnici oko sat vremena. Kad se ohladi istisnite meso češnjaka u hladnjaku.
Češnjak dodajte kuhanoj heljdi, sol, papar te sve dobro promiješajte s ostatkom temeljca. Pustite da još jednom zakuha oko 10-ak minuta. Servirajte toplo s gotovim kuglicama integralnog kruha ili domaćega kruha.

Jesenska juha od rajčica

Ako želite nešto brzo i okrepljujuće za jesen ova je juha ono što ste tražili!



Sastojci:

1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog

1 režanj češnjaka, sitno nasjeckanog

4 šalice temeljca od povrća

2 šalice svježe, zrele, očišćene i oguljene rajčice

1 šalica pirea od rajčice

1-2 žlice maslinovo ulje

svježi bosiljak (po želji)

1 žlica svježeg origana, usitnjenog

½ šalice sitne tjestenine

klice alfa-alfa za ukras

1 šalica naribanog dimljenog tofua

sol, papar


Priprema:
Crveni luk i češnjak pirjati na maslinovom ulju, pa dodati rajčicu, pire od rajčice te pirjati još pet minuta
Preliti temeljcem i ostaviti da kuha oko 20 minuta. Dodati malo smeđeg šećera, začine i tofu. Sve dobro promiješati.
Zadnjih 10-ak minuta dodati tjesteninu. Prilikom posluživanja juhu ukrasiti svježim bosiljkom ili klicama alfa-alfa.

Juha za bablje ljeto




Sastojci:

1 češanj češnjaka, u komadu

1 glavica luka prerezanog na pola

1 korijen peršina, u komadu

1 manji krojen celera, u komadu

1 mrkva narezana na kolutiće

½ šalice kuhanog zrna kukuruza

1 brokula srednje veličine

3 žlice prosa

maslinovo ulje

1,5 l temeljca od povrća

sojin umak (po želji)

začini za juhu

list celera i peršina


Priprema:
Proso pirjate na maslinovu ulju oko dvije minute.
Zatim dodajte: češnjak, luk, mrkvu, peršin, brokulu, kuhani kukuruz i vrući temeljac.
Kad zavre, kuhatjte oko 15 minuta. Po želji dodatjte sojin umak te ostale začine.


Čorba od zelja i sira

Sastojci
700gr očišćenog zelja
2 struka praziluka
250 gr prevrelog sira
2 kašike masti
2 jajeta
kašika brašna
aleva paprika
ljuta papričica

Priprema
Propržite na masti iseckani praziluk. Zelje sitno iseckajte, posolite i izgnječite tako da pusti sok, zatim ga dodajte praziluku i zajedno još malo propržite. U to dodajte oko 2 litra vode. Od brašna, aleve paprike i malo masti napravite zapršku koju ćete takođe dodati u vodu. Po želji zaljutite papričicom. Kuvajte oko 20 minuta, zatim dodajte izgnječen sir i kuvajte još malo. Prijatno!

Čorba od rendanog krompira

Sastojci
300g krompira
150g korenastog povrća (celer, paškanat, šargarepa...)
1 žumance
kocka za supu
30g margarina
3 kašike mleka
peršun, so

Priprema
Iseckano povrće obarite u slanoj vodi, pa ga ocedite i propasirajte. Dodajte rendani krompir i kocku za supu i prelijte sa 1,5 l vode. Kuvajte dok krompir ne omekša.

Pre služenja u čorbu umešajte još i razmućeno žumance, margarin i peršun.

Čorba od boranije

Sastojci
1/2 kg boranije
glavica crnog luka
3 čena belog luka
kašika brašna
kašičica aleve paprike
ulje
1 jaje
malo sirćeta
3 kašike kajmaka
peršunov list
biber, so

Priprema
Iseckan crni luk propržite na ulju, pa dodajte očišćenu i usitnjenu boraniju i još malo propržite. Umešajte brašno, alevu papriku, izgnječen beli luk, peršunov list i nalijte vodom. Kuvajte dok boranija lepo ne omekša.

Pred kraj kuvanja dodajte jaje umućeno sa kajmakom, posolite i pobiberite. Po ukusu zakiselite sirćetom.

Paradajz čorba

Sastojci
kašika masti ili ulja
glavica crnog luka
kašika brašna
kašičica aleve paprike
kuvani domaći paradajz (oko 2 dl) ili koncentrat
peršunov i celerov list
biber, so
rezanci za supu
kisela pavlaka (po želji)

Priprema
Iseckan luk propržite na masnoći, dodajte brašno, promešajte, zatim nalijte kuvani domaći paradajz ili koncentrat razblažen u litru vode, dodajte so i biber. Kuvajte dok ne proključa. Pred kraj umešajte rezanca i iseckan peršunov i celerov list. Kad rezanci omeknu, čorba je gotova. Ako želite kao prilog možete izneti umešanu kiselu pavlaku.


Pileća supa

Sastojci
1-1,5 kg pilećeg mesa
2 glavice crnog luka isečene na četvrtine
4 l hladne vode
2 šargarepe, krupno isečene
2 celera (stabljika sa lišćem, a može i koren)
šaka peršuna
malo timijana
so i biber

Priprema
Poređajte meso i luk po dnu velike šerpe. Malo propržite na suvo (bez ulja) da malo promeni boju. Dodajte vodu i promešajte da se umšsa i sediment sa dna šerpe. Zagrejte do ključanja. Nečistoće koje isplivaju na površinu skinite kašikom. Dodajte ostale sastojke. Delimično poklopite i kuvajte na vatri srednje jačine oko 3 sata. Procedite i ostavite da se ohladi (meso i povrće koje povadite su jako ukusan ručak). Stavite u frižider. Kad se sasvim ohladi, na površini će se pojaviti sloj masnoće. Skinite je kašikom.

Naravno, supu ne morate da procedite. Mozete da je ostavite kako jeste, ili da sitno iseckate meso i povrce i da takvu bogatu supu poslužite za rucak. Proceđenu supu možete upotrebiti u mnogim receptima.

Fransuska pileća čorba sa maslinkama

Sastojci
400g pileżeg mesa (najbolje belog)
1,5l bistre pileăe supe (moţe i supa od kocke)
250g crnih maslinki
1 plavi paradajz
4 tikvice
4 crvene paprike
6 velikih paradajza
1 glavica belog luka, odsecite vrh
1 crveni luk, očiđăen i prepolovljen
1 mali luk srebrenac, iseckan
100g celera, iseckanog
400ml paradajz soka ili pirea od paradajza
100ml maslinovog ulja
vezica origana
vezica bosiljka
vezica perđuna
par grančica timijana
2 lista lovora
so i biber

Za marinadu
2 èena belog luka, zdrobljena
1 kađika soka od limuna
1/2 kađièice aleve paprike
1 kađika maslinovog ulja
so i biber

Priprema



Isecite uzduţ plavi paradajz, posolite ga i ostavite da stoji 20 minuta. Onda obriđite so. Pomeđajte sastojke za marinadu i dodajte piletinu. Ostavite da stoji 30 minuta. Zagrejte peţnicu na 230°C. Poređajte u pleh plavi paradajz, tikvice, paprike, paradajz, beli i crveni luk, zaèinite solju i biberom i prelijte maslinovim uljem, naroèito plavi paradajz. Pecite oko 20 minuta. Oljuštite paradajz, dodajte ga u paradajz pire ili sok i sve lepo umutite u blenderu. Oljuštite paprike, izvadite semenke i i isecite ih na krupne komade zajedno sa ostalim povrţem.

Zagrejte 2 kađike maslinovog ulja u tiganju na vatri srednje jaèine. Izvadite piletinu iz marinade i prţite oko 5 minuta. Vaţno je da lepo proprţite meso, da dobije lepu braon boju. Kad se malo ohladi, isecite ga na krupne komade.

Zagrejte ostatak ulja u loncu. Dodajte luk srebrenac i celer i prţite oko 5 minuta. Dodajte umuţeni paradajz i pileţu supu. Zagrejte do kljuèanja, ostavite 2-3 minuta da vri i onda umutite u blenderu.

Vratite u lonac, dodajte iseckano povrţe i biljke (origano, bosiljak, perđun i timijan), piletinu i maslinke, zagrejte do kljuèanja i odmah skinite sa vatre. Zacinite po ukusu i sluţite.


Krem juha Montasio

Montasio sir proizvod je kravica koje pasu po gornjoj Italiji, a osim za krem juhu iz našeg recepta, kao srednje zreo odličan je i za pohanje. Juha Montasio dobro će se složiti s popečenim kruhom, kobasicama ili gljivama.



Sastojci za 4 osobe
800 ml vode
2 žličice Vegete
3 žumanca
2 žličice Škrobnog brašna
200 ml kiselog vrhnja
300 g montasio sira zrelog tri mjeseca

Priprema
U kipuću vodu dodajte Vegetu i kuhajte na laganoj vatri pet minuta.
U međuvremenu izmiješajte žumanca, škrobno brašno i vrhnje.
Maknite juhu s vatre i dodajte mješavinu od vrhnja, promiješajte, umiješajte sir narezan na kockice i kratko prokuhajte.

Posluživanje
Pripremljenu juhu poslužite s popečenim kruhom ili s kobasicom narezanom na kockice i popečenom na tavi, s gljivama ili tartufima.

Savjet
Montasio možete zamijeniti kvalitetnim sirom groyerom.

Pileća juha s ječmom



Sastojci za 4 osobe
200 g pilećeg filea
1 lovorov list
1 grančica majčine dušice
1 mrkva
1 l vode
100 g ječma
1 stabljika celera
1 vezica peršina
2 Pileće kocke
ribani parmezan


Priprema
Pileći file, lovor, majčinu dušicu i mrkvu stavite u hladnu vodu. Kada voda zakipi, dodajte pileće kocke i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.
Juhu procijedite, piletinu i mrkvu narežite na manje komade.
U procijeđenoj bistroj juhi skuhajte ječam, koji se preko noći namakao u vodi, i narezanu stabljiku celera.
Pred kraj kuhanja dodajte piletinu, mrkvu i nasjeckani peršin.

Posluživanje
Juhu poslužite s ribanim parmezanom.

Savjet
Umjesto parmezana juhu poslužite uz neki drugi sir.

Francuska juha od luka



Sastojci:

2 glavice luka
8 kriški kruha francuza
200 g sira ementalera
4 šalice juhe iz kocke
30 g maslaca
1 režanj češnjaka
2 dl bijelog vina
sol i papar

Priprema: 30 min
Kaloričnost: visoka
Složenost: srednja
Broj porcija: 4

Priprema:
Na masnoći popržimo luk narezan na tanke kolutiće (dok ne dobije svijetlo žutu boju), češnjak i lovorov list. Tada dolijemo juhu i bijelo vino posolimo i popaprimo, te na blagoj vatri kuhamo još nekoliko minuta. Kriške kruha prepržimo u tavi s obje strane (pazimo da ne izgori). Iz juhe izvadimo lovorov list i oprezno je ulijemo u zemljane posudice. Odozgo na svaku položimo po dvije kriške kruha, posipamo sirom i stavimo peći u pećnicu na srednju razinu, na 200C 8-10 minuta.

Ljuta krem supa





Sastav:

Ljuta krem supaveća glavica crnog luka
2 čena belog luka
500 g šargarepe
1 veća jabuka
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
700 ml supe
so, čili u prahu
2 žumanceta
5 kašika slatke pavlake


Način pripreme

Očistiti i grubo iseckati crni i beli luk. Šargarepu oprati, očistiti i iseći na komade. Jabuke oljuštiti, podeliti na četvrtine, izvaditi semenke i iseckati na kockice.

Rastopiti maslac u nekoj većoj šerpi i prodinstati crni luk. Dodati šargarepu i jabuke i kratko propržiti, posuti brašnom, još malo pržiti i sve naliti supom. Pustiti da provri i na blagoj vatri kuvati oko 20 minuta.

Posoliti i dodati čili u prahu ili ljutu papričicu. Ispasirati povrće zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo, umutiti žumanca i dodati uz mešanje, toploj, ali nikako vreloj supi. Posle toga supu više ne kuvati.

Sipati supu u tanjir, dodati u sredinu slatku pavlaku i vrhom noža razmutiti po supi. Po ukusu posuti čilijem i začinskim biljem.

Krem supa od sampinjona

200 g sampinjona
2 glavice crnog luka
2 - 3 krompira
so
biber
ulje
voda

Pripremanje: Sitno iseckani crni luk proprziti na ulju da bude staklast. Sampinjone ociscene i dobro oprane pod mlazom hladne vode iseci na listice pa ih dodati przenom luku i nastaviti dinstanje. Kada ispari sva voda koju sampinjoni puste odvojiti jednu
kasiku, a ostalo naliti hladnom vodom, dodati na parcice seceni krompir i ostaviti da se kuva 25 - 30 minuta.
Sve ispasirati u blenderu, staviti da ponovo provri, dodati kasiku isprzenih sampinjona i luka, posoliti pobiberiti po ukusu i sluziti uz kockice prepecenog hleba.

Supa od cvekle

Potrebno je:
450g cvekle
veza peršuna
kocka za supu
malo soli

Priprema:
Cveklu operite,nalijte hladnom vodom,dodajte peršun i so i stavite da se kuva.Kad se skuva,oljuštite je,propasirajte,razblažite supom,promešajte i stavite da opet provri.

Juneca corba

POTREBNO JE:
200 g junetine
glavica karfiola
kašika brašna
veza zeleni
list lovora
jaje
mileram
sok od limuna
so
biber

PRIPREMA:
Na malo ulja propržite kašiku brašna, pa sipajte vodu. Dodajte junetinu isecenu na kockice, karfiol iskidan na cvetove, ocišcenu i iseckanu zelen, malo bibera, list lovora i so. Kuvajte dok ne omekša, a na kraju zacinite umucenim jajetom, mileramom i sokom od limuna.

Holandska riblja supa

Potrebno:
750gr grgeca,limunov sok,3 kasike instant riblje supe,3 zrna bibera,1 lovorov list,3 klincica,kora limuna,1 vezica povrca za supu(sargarepa,praziluk,celer),3-4 kasike ulja,biber,suseni zacini,1 zumance,3-4 kasike slatke pavlake,sitno naseckani persun.
Priprema:
Ribu ocistiti,oprati,odvojiti meso od kostiju i koze,pa iseci na male filete i nakapati limunovim sokom.U 1l provrele vode zakuvati instant supu,pa dodati zrna bibera,lovorov list,klincice i koru limuna.Sitno iseceno povrce dodati zajedno sa ribljom kozom i kostima.Kuvati oko 40 minuta,pa supu procediti.Na zagrejanom ulju proprziti ribu,uliti supu i dodati biber i susene zacine.Zumance umutiti sa slatkom pavlakom i dodati u supu.Posuti sitno naseckanim persunom.

Bela čorba


Sastojci za 6 porcija:

500-700 g pileće sitneži ili teletine na kockice
3-4 šargarepe
2 korena peršuna
komadić korena celera
pola sveže paprike ili jedna manja
kafena šoljica pirinča
2 jajeta
1/2 čaše pavlake
1 limun
4-5 zrna bibera
mirođija
list lovora

Priprema:

Sitno iseći zelen i staviti je u vodu.
Kad voda prokuva, dodati meso.
Posoliti, dodati vegete po ukusu.
Kad je meso skoro kuvano, dodati papriku i šoljicu opranog pirinča. Odasuti malo čorbe da se prohladi dok se ostatak kuva.
Izlupati jaja, dodati u to pavlaku i limun pa sjediniti s ohlađenom čorbom. Skloniti čorbu s vatre i sve sjediniti. Posuti s malo mirođije (nije obavezna) i dodati list lovora.
Ljuta krem supa




Sastav:

Ljuta krem supaveća glavica crnog luka
2 čena belog luka
500 g šargarepe
1 veća jabuka
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
700 ml supe
so, čili u prahu
2 žumanceta
5 kašika slatke pavlake


Način pripreme:

Očistiti i grubo iseckati crni i beli luk. Šargarepu oprati, očistiti i iseći na komade. Jabuke oljuštiti, podeliti na četvrtine, izvaditi semenke i iseckati na kockice.

Rastopiti maslac u nekoj većoj šerpi i prodinstati crni luk. Dodati šargarepu i jabuke i kratko propržiti, posuti brašnom, još malo pržiti i sve naliti supom. Pustiti da provri i na blagoj vatri kuvati oko 20 minuta.

Posoliti i dodati čili u prahu ili ljutu papričicu. Ispasirati povrće zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo, umutiti žumanca i dodati uz mešanje, toploj, ali nikako vreloj supi. Posle toga supu više ne kuvati.

Sipati supu u tanjir, dodati u sredinu slatku pavlaku i vrhom noža razmutiti po supi. Po ukusu posuti čilijem i začinskim biljem.

Begova čorba





Sastav:

manja kokoška
500 g telećih kostiju
200 g svežeg kupusa
koren i list peršuna
glavica celera
2 srednje šargarepe
so, biber u zrnu
muskatni oraščić


Način pripreme:

Kokošku, teleće kosti, kupus, celer, koren peršuna i šargarepu zajedno stavite u veći lonac, nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri. Ako treba, povremeno dolijte vodu.

Procedite kad je sve mekano. Kokošku očistite od kostiju i kože, a meso naseckajte na kockice i spustite u čorbu. I povrće naseckajte na kockice i vratite u čorbu.
Dodajte malo oraščića i ostavite da se još malo krčka. Na kraju iseckajte sitno peršun i dodajte u čorbu.

Ova čorba je lagana i veoma prijatna za letnje vrućine.

Posna supa s povrćem i sojinim ljuspicama






Sastojci:

* jedna glavica celera
* jedna glavica paškanata
* 3-4 šargarepe
* 1 paketić peršuna

* 3 kašike sojinih ljuspica
* vegeta i so
* 30-40 grama posne fide



Način pripreme:

Sve izrendati i pomešati, peršun sitno iseckati i sve to pomešati. Staviti u kesicu i u zamrzivač, tako da bude spremno za zimu.

Za supu potrebno oko 50 grama rendane smese, 3 kašike sojinih ljuspica, vegeta i so.

Od gotove smese staviti oko 50 grama, propržiti na ulju, ali na 1 kašiku ulja dodati 1,5 litar vode. Kad prokuva, dodati 3 kašike sojinih ljuspica i 1 kašiku vegete. Kad proključa, dodati 30-40 grama posne fide i ostaviti da prokuva oko 10 minuta. Dodati so po želji.

Ponoćna čorba





Sastojci:

* 100 grama pirinča
* 250 grama mlevenog junećeg mesa
* 1 glavica sitno seckanog crnog luka
* 1/2 l soka od paradajza
* 3 šolje vode
* so, biber i suvi začin po ukusu
* 1 kocka koncentrata za supu
* 1 kašičica aleve paprike
* malo ulja




Način pripreme:

Na malo ulja propržiti crni luk, pa dodati alevu papriku i mleveno meso.
Kada je i meso uprženo, sipati paradajz, vodu, začine i pirinač.
Kuvati dvadesetak minuta dok pirinač ne nabubri i omekša.
U ovu čorbu se po želji može dodati ljuta papričica, a može da se pravi i od drugih vrsta mesa (jagnjetina ili teletina).

Vreme pripreme: 35 minuta
KUBANSKA SUPA






Sastav:Kubanska supa

450 g paradajza
450 g paprike
100 g luka
800 g teletine od buta
2 kocke za supu od povrća
100 g mlevenih semenki od bundeve
30 ml palminog ulja
500 ml vode
1 kašika semenki od suncokreta
so, biber
1 mala ljuta papričica


Način pripreme

Paradajz, papriku i luk isitnite u električnoj seckalici, pa prebacite u posudu za kuvanje.
Dodajte meso, kocke za supu, semenke od bundeve i palmino ulje. Sve zajedno zalijte vodom i kuvajte na laganoj temperaturi, dok meso ne bude kuvano.

Dodajte semenke suncokreta, so, biber i iseckanu ljutu papričicu i kuvajte još oko 15 minuta.
Meso izvadite iz supe, isecite na kockice i vratite nazad u supu.

Meso možete ostaviti u jednom komadu pa poslužiti odvojeno od čorbe, s prilogom kao glavno jelo.
Ukoliko nemate puno vremena, ovu ukusnu supu možete puno brže pripremiti ako meso odmah isečete na kockice pa će se tako brže skuvati.

izvor: tvoracgrada forum

Nema komentara:

Objavi komentar