Špinat je ponekad opasan


Može li neko povrće, poput špinata, uistinu biti štetno?

Pitanje:
Zanima me kolika je doista korist tamnozelenog lisnatog povrća, s obzirom da se često spominju i negativne strane njegove konzumacije. Recimo, čula sam da špinat može biti i štetan. Koji je najbolji oblik njihove konzumacije?


Odgovor:
Tamnozeleno lisnato povrće uključuje blitvu, špinat, zelenu salatu, kelj, radič, maslačak, biljke poput peršina i sl. Riječ je o namirnicama visoke nutritivne gustoće. Sto grama kuhanog i ocijeđenog kelja u prosjeku daje oko 25 kilokalorija, dok ostatak otpada na vodu te životno važne vitamine, minerale i brojne fitokemikalije. Odličan je izvor klorofila, koji djeluje kao 'čistač' krvi i jetre. Obiluje prehrambenim vlaknima, što ga čini idelanim izborom i kod redukcijskih dijeta.

Svakako preporučam svježe iscijeđene sokove od blitve, kelja, radiča, matovilca i sl. (za poboljšanje okusa možete ih kombinirati s voćem) te svježe pripremljene salate. Kod pripreme gotovih jela preporučam kuhanje na pari, s obzirom da vitamin C i vitamine B kompleksa uništava voda, svjetlost i temperatura. Dodatkom blitve/špinata u lazanje i tjestetninu oplemenit ćete ova jela.

Oprezno sa špinatom!

Istina je da špinat, uz obilje nutrijenata, sadrži i bitne količine oksalne kiseline, koja može predstavljati problem bubrežnim bolesnicima, te visoke koncentracije purina, zbog čega ga trebaju izbjegavati osobe koje imaju giht, bubrežne ili žučne kamence te artiritična oboljenja. Stajanjem skuhanog špinata postoji mogućnost gomilanja nitrata te prelaska u nepoželjne nitrite, koji u našem organizmu daju nitrozamine, kancerogene spojeve. Iz ovih je razloga vrlo važno pravilno rukovanje i način pripreme ove potencijalno visoko kvalitetne namirnice!

Nekoliko savjeta prilikom pripreme jela od špinata: kupujte svježi špinat, stabljike i listovi ne smiju biti žućkasti, dobro operite hladnom vodom prije upotrebe! Jela od špinata pojedite u roku od jedan dan, ne dopustite da dugo stoje i ne zagrijavajte ih naknadno. Neoprani špinat možete staviti u plastičnu vrećicu i zatim u hladnjak, ostat će svjež i zadržati hranjivu vrijednost unutar 3-4 dana. Zamrznuti špinat također možete koristiti, zadržava veliku količinu hranjivih tvari zbog brzog zamzavanja.

Pripazite li na navedene savjete, možete neopterećeno uživati u svježini i količini energije koje vam ove namirnice mogu donijeti. Ne zaboravite da one jačaju obrambenu sposobnost vašeg organizma, 'čiste' od toksina, a neke pokazuju i ljekovite osobine. Iz ovog razloga preporučam uključiti 'zelene' sokove u svakodnevnicu ili barem dva puta godišnje napraviti detoksikaciju uz njihovu potporu.
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Nema komentara:

Objavi komentar