Šipak i njegova magija


Šipak ili nar smatra se super junakom među voćkama i našao se u središtu pozornosti zbog svog utjecaja na zdravlje.

U narodu poznatiji kao morgaj ili šipak porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog nosi ime: «jabuka prepuna koštica». Nar je jedan od prvih kultiviranih plodova (prije 5000 – 5000 godina), uz masline, smokve, datulje i grožđe.


Najvjerojatnije potječe iz Irana, a zbog svoje tvrde kore bilo ga je lako transportirati te je brzo stigao i u udaljene krajeve svijeta. Za optimalan prinos zahtijeva dugo toplo ljeto, ali podnosi i poprilično hladne zime i sušu. Raste u južnom podneblju, plodovi sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Plod se sastoji od nakupina crvenih zrnaca, kiselkasto-slatkog okusa ugodne arome. Jede se svjež, prerađuje u sokove i koristi u dekorativne svrhe. U narodnoj medicini nekada se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita.

Tokom stoljeća predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima.

Djeluje preventivno u borbi protiv gripe i olakšava gripozna stanja

Znanost se tek kratko vrijeme zabavlja razotkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz sjemenki. Tako je šipak nedavno proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pozornosti, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja.

U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zubi.

Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme , budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje.

Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Prosječna energetska vrijednost 100 g nara je 310 kJ (74 kcal). Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.

Koštice šipka

Koštice šipka sadrže brojne korisne tvari. U Indiji, koštice se suše i melju u prah koji se dodaje jelima od mesa, za omekšavanje. Drugi isišu sok iz zrna i potom ispljunu košpice. Postoji i opcija da se sok iscijedi iz ploda bez mljevenja kotpica, naprosto stiskajući cijeli plod, no tako popriličan dio ploda završi kao otpad. Izbor kako ćete jesti nar na kraju je samo na vama.

Čaj od šipka za zimske dane

Šipak je bogat vitaminom C, pa čaj od šipka jača imunološki sistem, podstiče prirodnu odbranu organizma, te jača otpornost organizma na mnoge bolesti. Posebno ga je korisno piti tokom hladnijih mjeseci jer djeluje preventivno u borbi protiv gripe i olakšava gripozna stanja. Zbog voćnih kiselina u svome sastavu, čaj od šipka, djeluje povoljno na reguliranje stolice.

Šipak regulira i djelovanja žlijezda koje izlučuju hormone - od hipofize, preko štitnjače pa do nadbubrežne žlijezde.
Recept protiv proljeva

Prokuhajte 4 dl vode, zatim ubacite 2 vrećice od šipka na 1 minutu. Dobijete lagani čaj od šipka koji se preporučuje za bebe u ovakvim situacijama.Možete ga zsladiti s malo rižinog slada.
Izvor: cuvarkuca.hr

Nema komentara:

Objavi komentar