Recepti s vinom


Antiseptička i terapeutska svojstva vina poznata su milenijumima, zato je ono i hrana i piće, i lek. Alkohol u maloj dozi povoljno deluje na krvotok, rad srca i nervni sitem


Blagodeti najpopularnijeg alkoholnog pića na planeti poznata su od antičkih vremena. Dobija se fermentacijom soka od grožđa pri temperaturi od oko 30 stepeni uz 25 odsto šećera. Osim mnoštva vitamina (A, B i C) i minerala, vino sadrži i šećer, proteine i alkohol. Crno vino je lekovitije i hranljivije od belog koje ima više riboflavina (vitamina B2). Kožica zrna grožđa i koštice sadrže polifenole koji su 50 puta jači od vitamina E i 18 puta od vitamina C u borbi protiv slobodnih radikala.
br/>

Antiseptička i terapeutska svojstva vina poznata su milenijumima, zato je ono i hrana i piće, i lek i antiseptik. Kiseline u njemu olakšavaju probavu, a alkohol u maloj dozi povoljno deluje na krvotok, rad srca i nervni sitem. Podstiče cirkulaciju, proizvodnju kolagena i izlučivanje štetnih sastojaka iz organizma, a kožu čini čvršćom. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama čuva vlažnost, pa tkivo postaje elastičnije.

Da bi imali punu aromu bitno je da se čuvaju na određenoj temperaturi, crvena vina na 18-20, bela na 10-12, a šampanjac na

5-6 stepeni. U kulinarstvu se obilno koristi, naročito u mediteranskoj kuhinji. Crna vina dodaju se u jela od crvenog mesa i divljači, marinade i sosove, ali i u deserte. Belo vino se dodaje u čorbe, specijalitete od ribe i piletine...

1 dl crvenog stonog vina sadrži: 85 kalorija, 0,1 g proteina, 2,6 g ugljenih hidrata, 89,6 g vode, 0,6 g šećera, 7 mkg vitamina A, 0,4 mkg vitamina K, 0,2 mg vitamina V3, 0,1 mg vitamina B6, 127 mg potazijuma, 23 mg fosfora, 12 mg magnezijuma, 8 mg kalcijuma, 0,5 mg gvožđa, 80 mg kalijuma, 0,46 mg mangana, 0,20 mkg selena, 105 mkg fluora.


Vinski gulaš



Za 4 osobe potrebno je: 500 g govedine, 200 g krompira, 1 dl gustog soka od paradajza, 2 dl crvenog vina, 4 glavice crnog luka, 50 ml suncokretovog ulja, kašika aleve paprike, kašičica kima, kašika suvih začina i so.

Meso isecite na komadiće jednake veličine i kratko ga ispecite na ulju u dubljoj šerpi. Izvadite ga i u toj masnoći izdinstajte krupno iseckani crni luk, vratite meso, dodajte kim, suve začine i 2,5 dl vode, pa pirjanite u poklopljenoj posudi na umerenoj temperaturi, povremeno dolivajući vodu. Pred kraj stavite alevu papriku, krompir isečen na kocke i paradajz sok. Krčkajte 10-ak minuta, sipajte vino i posolite. Kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.



Palačinke u šatou



Potrebno je: 2,5 dl mleka, 130 g brašna, jedno jaje, 80 g mlevenih oraha, 20 g šećera, kašičica cimeta, vanil šećer, 1/4 kašičice soli i ulje za pečenje. Za šato: 3 dl belog vina, 2 žumanca i 2 kašike meda.

U većoj posudi pomešajte jaje i so, pa postepeno dodajte brašno i mleko. Kada umutite smesu za palačinke, kutlačom je sipajte na zagrejano ulje u tiganju, pa ravnomerno razlivajte. Kad se donja strana zapeče, okrenite palačinku na drugu stranu i kratko je zapecite, izvadite i odmah stavite sledeću. Palačinke filujte dok su vruće, pomešajte orahe, cimet, šećer i vanil šećer, sipajte pomalo, pa urolajte palačinku ili je presavijte u trougao. Preliv ćete pripremiti tako što ćete u manjoj šerpi za kuvanje da pomešate žumanca i med, a zatim sipati vino i na na umerenoj temperaturi kuvati nekoliko minuta, pa preliti preko palačinki. Servirajte toplo.


Zabajone



Za 2 osobe potrebno je: 8 kašika desertnog vina prošek ili porto, 4 kašike šećera, 4 sveža žumanca, kašika vanil šećera, prstohvat cimeta i rendana kora od pola limuna.

U manjoj posudi pomešajte žumanca i šećer sa kašikom tople vode, pa dobro umutite da dobijete glatku kremastu smesu, zatim je zagrevajte na pari i dodajte prošek, cimet i rendanu koru limuna koji ste dobro oprali. Mutite sve dok masa ne postane penasta. Sklonite sa pare i odmah sipajte u posude za sladoled ili koktel čaše, sačekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.


Pijani šaran



Potrebno je: 2 kg očišćenog šarana, 4 dl belog vina, 2 kašike suvih začina, 7 čenova belog luka, 1 dl maslinovog ulja, 2 kašike iseckanog peršuna, limun i biber.

Šarana plitko zasecite sa obe strane na nekoliko mesta, spolja i iznutra premažite ga suvim začinima i pobiberite, a u rezove stavite sitno iseckani beli luk. Ribu položite u podmazani pleh i prelijte marinadom od vina, peršuna i maslinovog ulja. Dok se peče na svakih 5 do 10 minuta prelivajte ga sokom iz posude i pecite oko 40 minuta u rerni. Šarana servirajte uz krompir salatu, obareni spanać ili pirinač. Preko iscedite limun po ukusu.


Poširane kruške



Potrebno je: 6 dl crnog vina, 6 velikih i sočnih kruški, 2 štapića cimeta, 1/2 štapa vanile, 200 g šećera i nekoliko zrna crnog bibera.

U posudu za kuvanje sipajte vino i dodajte cimet, vanilu i biber. Kruške operite, skinite im kožicu i spustite u posudu sa vinom. Kuvajte od 5 do 7 minuta, zatim ih izvadite u tanjir, a u posudu sa vinom dodajte šećer i kuvajte sve dok ne dobijete gust sirup, a zatim sklonite s ringle. Sirup ostavite da se prohladi i prelijte kruške neposredno pre serviranja. Kao prilog možete da servirate kuglu sladoleda.

domaci.de




Nema komentara:

Objavi komentar