Potočarka

Potocarka - puna zdravlja

Čudotvorna svojstva lakodostupne i jeftine biljke

Saznajte više o biljci koja sadrži više vitamina C od naranči, više željeza od špinata i više kalcija od mlijeka. Ljekovita potočarka pomoći će vam i u probavi obroka, te će vašem zdravlju pružiti mnogo dobrobiti.


Ljekovita potočarka (Nasturtium officinale) vodena je biljka dugih peteljki, s malim, okruglastim, svijetlozelenim listovima. Zanimljivo je da su stari Rimljani i Perzijanci koristili potočarku kao hranu za mozak, svojevrsni tonik za živce, ali i kao afrodizijak. Danas se uglavnom koristi tek za dekoraciju jela, no njezina nutritivna vrijednost je tolika da ovi listovi oštrog i gorkog okusa zaslužuju da ih se jede sirove.

Naime, sirovi listovi imaju najveću nutritivnu vrijednost. Potočarka se može pomiješati i s drugim namirnicama u sokovima i salatama, a može se koristiti i za juhu. Jednom kad naiđete na pouzdan izvor kvalitetne potočarke, možete je omotati oko grožđa ili komadića ananasa i na ovaj je način konzumirati sirovu. Iako je mnogima u tom obliku pregorka, možete je koristiti i kao sirovi dodatak raznim salatama.
Lutein, jod i enzimi

Smatraju je hranom koja usporava starenje, te je jednako dobra, a po nekima i bolja od mnogih drugih namirnica koje se primjenjuju u tu svrhu. Sadrži mnogo luteina, koji poboljšava ili bar održava oči zdravima unatoč starenju. Potočarka sadrži i velike količine joda, toliko velike da se ne preporučuje ljudima koji pate od hipertireoze.

Iznimno visoka količina joda potočarki daje prednost u odnosu na ostale biljke iz porodice krstašica. Krstašice su bogate hranjivim tvarima koje pomažu u sprečavanju raka, a sve sadrže hranjive tvari s molekulama sumpora. Neki od tih spojeva pomažu jetri u drugom koraku detoksikacijskog procesa.

Sadrži i enzime koji jetri pomažu proizvesti i dostaviti glutatione u stanice našeg tijela. Glutation se smatra glavnom antioksidativnom molekulom jer dodaje i reciklira potrošene antioksidanse obnavljajući njihovu aktivnost kako bi mogli zaštititi stanice od oksidativnog stresa.

Potočarku ćete rijetko naći u dućanima, no kupite li sjeme ili sadnicu u vrtnim centrima, a koja prosječno košta oko 10 kuna, riješili ste problem. Ovaj će vam 'lijek' rasti u kući.
Izvor: ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar