Koju hranu treba izbjegavati?


Zaista nema smisla

Određene namirnice daju nam osjećaj sitosti i nakon manje porcije, dok druge možemo jesti, jesti i jesti, a nikako da se zasitimo. Saznajte zašto!Kalorija je kalorija? Kvaliteta hranjivih sastojaka iznimno varira kod različitih namirnica. Najzdravija hrana u pravilu pruža najveći osjećaj sitosti. Najbolje je kombinirati proteine, vlakna i vodu, pa želite li smršavjeti, okrenite se pravoj, a ne prerađenoj hrani.

Slijede jela koje je najbolje izbjegavati:

Kolači i razna peciva

Slatko, ukusno i jednostavno za pojesti? Ovakva hrana će uzrokovati nagli skok razine šećera u krvi, pružiti nam impresivnu količinu kalorija, ali istovremeno donijeti malo hranjivih tvari ili osjećaj sitosti. Ovoj šećerom bogatoj hrani manjkaju vlakna, što omogućuje nagli skok šećera u krvi, a ubrzo i nagli pad.


Gume za žvakanje

Možda čiste zube, ali sasvim sigurno ne čuvaju vitak struk. Žvakanjem se stimulira proizvodnja sline, što mozgu daje signal da stiže hrana. Zbog toga počinjemo osjećati glad, a počinje i izlučivanje želučanih sokova.

Smrznuta jela

Nemate vremena? Sam proces proizvodnje donio vam je jelo osiromašeno hranjivim tvarima nakon kojeg ćete brzo ogladnjeti. Dijetna gotova jela su još gora jer je količina kalorija nedovoljna i glad koja slijedi još je jača.

Pomfrit

Prženjem se uklanjaju mnoge hranjive tvari, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.

Hrana koja sadrži monosodium glutamat MSG/sodium glutamate

Iako je kineska kuhinja u pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, provjerite nalazi li se i u hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačavač okusa potiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija.
izvor: magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar