Kako bacati što manje hrane?


Jeste li ikada izračunali koliko tjedno ili mjesečno bacite hrane koju niste pojeli na vrijeme? Jeste li tu količinu ikada preračunali u novčane jedinice?


Koliko puta ste poželjeli zaplakati kada ste u smeće bacali viškove hrane koje niste uspjeli pojesti, a sada joj je istekao rok trajanja ili se pokvarila. Možda analogija o gladnoj afričkoj djeci koja bi pojela sve, a mi tu hranu sada bacamo nije nova, ali definitivno vrijedi. Iako fizički ne možete viškove hrane u svojem domu poslati djeci u Africi, novac koji ste upravo bacili u smeće definitivno nekog može nahraniti, pa i spasiti život.

Zato, prije nego što krenete u kupovinu ili spravljanje hrane, razmislite koje su vam zaista količine potrebne, za koliko ljudi kupujete i kuhate. Već prema iskustvu bi po prilici trebali znati. Evo što možete učiniti da ne bacate previše hrane.

Reorganizirajte hladnjak

Držanjem hladnjaka urednim neće vam se događati da hranu gurnete na dno frižidera i potom ju zaboravite. Svijest o tome što stvarno imate u frižideru je vrlo važna. Također, odredite mjesta gdje ćete držati ostatke od ručka, na pola odrezani luk i druge brzo pokvarljive namirnice. Ako ih nemate, nabavite prozirne plastične posudice i ostavite ih na vidljivom mjestu u hladnjaku, gdje ćete prvo vidjeti njih, a zatim i što se nalazi u njima.

Uzimajte manje porcije

Kada stavljate na tanjur, uzimajte manje porcije hrane, lako ćete uzeti još ako ste gladni. Naime, jelo koje će ostati na vašem tanjuru vjerojatno nitko neće pojesti, dok za ostatke jela koji nisu taknuti postoje veće šanse da će ih netko pojesti.

Večera od ostataka

U hladnjaku već tri dana sakupljate ostatke od skuhanih jela i nikako da ih netko pojede. Kada se to dogodi, napravite jednu večeru ili neki drugi obrok s jelima koja se moraju pojesti. Bilo da se radilo o juhama, složencima, pirjanim jelima, salatama i slično, to je jedan vrlo dobar način da vi i članovi vaše obitelji pojedete jelo koje bi se u suprotnom bacilo.

Hlađenje hrane

Vrlo je važno na kojoj temperaturi hladnjak hladi hranu, a prema istraživanjima, najbolja temperatura na kojoj će namirnice najdulje ostati svježe je 3,5º do 4ºC. Više temperature će u hladnjaku uzrokovati brže kvarenje hrane, dok će niže temperature dovesti do zaleđivanja hrane što, također, nije preporučljivo jer će neka hrana zbog toga promijeniti svojstva.

Zamrznite ostatke

Ako znate da nećete moći na vrijeme pojesti ostatke ili viškove hrane – zamrznite ih. Dobro će vam doći kada nećete imati vremena ili volje kuhati. Primjerice, umaci od rajčice, juhe, variva, pirjana hrana i tako dalje mogu biti smrznuti. Također, možete smrznuti hranu kao što su kobasice, hrenovke, svježe povrće i voće koje ne možete na vrijeme pojesti. Prilikom spremanja i hladnjak obavezno označite što i kada ste spremili u vrećicu ili posudicu.

Kupujte češće

Češćim ali manjim kupovinama izbjeći ćete kupovinu namirnica koje nećete stići pojesti i baciti jer im je istekao rok trajanja ili su se pokvarile. Naime, ako idete u veći šoping jednom ili dva puta mjesečno, kupujte namirnice koje se brzo ne kvare i za koje ste sigurni da će se pojesti. Pokvarljive stvari kao što je meso, voće i povrće, kupujte češće u manjim količinama. Na taj način izbjeći će se stvaranje nepotrebni zaliha.

Planirajte unaprijed

Želite spraviti ukusno jelo od svježih namirnica koje se upravo kupili, no dnevne ili tjedne obaveze jednostavno toliko su zgusnute da na kraju ste sretni kada spravite gotovo jelo za 15 minuta. Na kraju tjedna, namirnice više nisu svježe i morate ih baciti. Prije nego što idete u veće nabavke hrane, razmislite hoćete li zaista imati vremena za kuhanje. Pogledajte na poslovni i privatni kalendar obaveza.
Također, planirajte kuhanje jela koje ćete jesti primjerice dva dana, dok ćete treći dan naručiti dostavu pizze.

Gledajte datume

Kada kupujete hranu, gledajte datume kada im ističe rok trajanja. Kupite one namirnice kojima je ostalo još dosta vremena, a izbjegavajte one kojima rok trajanja samo što nije istekao. Isto tako imajte na umu, da većini namirnica kojima je istekao rok trajanja i ako su pravilno skladištene, još uvijek su dobre i jestive. Naime, datum roka trajanja kod većine namirnica znači određeno vrijeme kada će namirnica biti najsvježija te imati sva svojstva. Naravno, ako namirnice imaju čudan miris, okus i izgled, nemojte riskirati, bilo da je li je istekao rok trajanja ili nije.

Plan B

Koliko puta ste kupili neke namirnice za koje ste čuli da su ukusne, zdrave i popularne, ali kada ste ih donijeli kući nikada ih niste iskoristili za neko jelo, zbog čega im je prošao rok trajanja, te ste ih na kraju bacili? Dakle prije nego što kupite neobičnu namirnicu koju inače ne koristite, razmislite u točno kojem jelu ćete ju iskoristiti. Ako ne znate ili niste sigurni, nemojte kupovati. Kada ćete biti sigurni, tada ćete ju i lako kupiti.

Što se nalazi u smeću?

Možda će vam se ovo činiti suluda ideja, ali ako mislite da bacate previše hrane, počnite raditi popis što ste sve bacili tjedan dana, te na kraju analizirajte svoje popis i izračunajte koliko ste novaca bacili. Vjerujemo, da ćete nakon toga razmisliti o tome što i koliko ćete kupovati, koliko ćete jela spravljati i paziti da se naknadno pojedu ostaci od prethodnih obroka. Kada pogledate popis, sjetite se koliko ste s tom količinom hrane mogli nahraniti gladnih ljudi i djece.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar