Jeftino povrće koje ne deblja


Jeftino povrće koje snižava tlak i ne deblja

Prehrana bogata povrćem sama po sebi regulira krvni tlak. Svakodnevna konzumacija sirovog ili kuhanog povrća održava normalan krvni tlak. No, koje povrće izuzetno uspješno snižava povišeni krvni tlak?


Povrće trebate konzumirati što češće sirovo u salatama ili tek lagano kuhano. A zvijezde na polju snižavanja povišenog krvnog tlaka su:

Krumpir
Priča s krumpirom je posebno dobra. Svakodnevna konzumacija razumne količine krumpira snižava krvni tlak jednako kao i konzumacija zobenih pahuljica. A ne trebate se bojati ni dobivanja na težini.

Zaboravite i na vjerovanje da konzumacija krumpira deblja. Međutim, da bi imala pozitivan utjecaj na zdravlje, hranjivu je namirnicu potrebno pripremiti na ispravan način. Ako se kuha u vodi, bez ulja i drugih dodataka – konzumacija krumpira pridonosi zdravlju.

Tijekom nove američke studije ljudi uključeni u istraživanje jeli su krumpir kuhan u mikrovalnoj, dva puta na dan, a nakon mjesec dana njihov je krvni tlak snižen za tri do četiri posto bez da su dobili na težini.

'Krumpir, možda više nego bilo koje drugo povrće, ima nezasluženo loš ugled, zbog čega su ga brojne osobe svjesno izbacile iz prehrane. Međutim, ako se priprema bez prženja i servira bez maslaca, margarina ili kiselog vrhnja, jedan krumpir ima samo 110 kalorija i više desetaka zdravih fitokemikalija i vitamina', zaključuje dr. Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji.

Osim toga, krumpir sadrži niz korisnih fitokemikalija u sličnoj količini kao i brokula, špinat ili prokulice.


Mrkva
Prepuna je betakarotena i kalija, pa regulira krvni tlak i sprečava srčane bolesti. Najbolje ih je jesti sirove ili piti njihov sok zajedno s peršinom.

Rajčica
Bogata je kalcijem, kalijem te mnogim važnim vitaminima kao što su A, C i E. Sadrži i likopen, antioksidans koji dokazano snižava povišeni tlak. Naime, on sprečava skupljanje LDL kolesterola na stijenkama krvnih žila pa ne dolazi do povišenja krvnog tlaka.

Karfiol i kupus
Ove dvije biljke nude veće doze glutaminske kiseline koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka i smanjuje mogućnost moždanog udara.
ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar