Indijska kuhinja


U prilogu vam poklanjam najljepše i najčuvenije specijalitete indijske kuhinje.



Bami

Sastojci:
700 g očišćenih škampi
400 g uskih lazanja (tagliatelle)
300 g svinjetine
350 g pilećih prsa
250 g graška
150 g kelja
2 poriluka
2 rebra celera
2 luka
2 češnja češnjaka
ketchup
50 g maslaca
maslinovo ulje


Opis:
Svo povrće očistite i operite, pa ga narežite u sitne komadiće.
Piletinu i svinjetinu narežite na kockice. Grašak prokuhajte 10 minuta i ocijedite ga.
Piletinu, svinjetinu i škampe popirjajte otprilike 10 minuta na jakoj vatri na 2-3 žlice ulja i maslacu. Tijekom pirjanja, lagano promiješajte meso, da se ne zalijepi za stijenke posude.
Dodajte povrće i grašak, posolite i popaprite, pokrijte i pustite da se pirja 5-6 minuta. Dodajte žlicu ketchupa i kuhajte daljnjih 5 minuta. Maknite umak s vatre i držite ga na toplom.
Tagliatelle skuhajte "al dente", ocijedite ih i poslužite prelivene umakom od mesa, povrća i škampi.


Goveđi medaljoni Mira
Specijalitet indijske kuhinje


Sastojci:
15-18 dg goveđeg fileta
1 dl vrhnja za kuhanje
1-2 dg tartufa
3 dg maslaca
njoki od krumpira
tjestenina
mrkva
cvjetača
maslinovo ulje
zeleni papar


Opis:
Na maslinovom ulju naglo popržimo medaljone. U drugoj tavi prokuhamo malo maslaca, vrhnja, naribane tartufe, zelenog papra i po potrebi začinimo soli i paprom. Na kraju umak prelijemo po mesu.
Kao prilog preporuča se sezonska salata, tjestenina, mrkva, cvjetača
Uz ovo jelo preporučamo istarsku malvaziju.



Nasi Goreng Ajam (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje


Sastojci:
700 g riže
1 pile - 1.3 kg
700 g očišćenih škampi
12 lukova
4 jaja
2 češnja češnjaka
mala zelena paprika
klinčići
korijandar i kumin u prahu
pašteta od slanih inćuna
šećer
1 krastavac (kao prilog)
kukuruzno ulje


Opis:
Pripremite piletinu: skuhajte pile u posoljenoj vodi u koju ste još dodali papar i 4-5 klinčića. Kuhanu piletinu ocijedite, narežite na komadiće i držite po strani.
Skuhajte škampe (10 minuta) i ocijedite ih. Jaja kuhajte 7 minuta u kipućoj vodi.
U pilećoj juhi skuhajte rižu 18-20 minuta, ocijedite je i držite na toplom.
Luk narežite na kolutiće i popržite ga u puno ulja. Kada dobije lijepu zlatnu boju, ocijedite ga na papirnatom ubrusu.
Na 8-10 žlica ulja popirjajte zdrobljeni češnjak i papriku narezanu na listiće, prstohvat korijandra i prstohvat kumina. Kada povrće poprimi lijepu zlatnožutu boju, dodajte žličicu paštete od slanih inćuna i dobro promiješajte.
Primiješajte rižu, piletinu i žličicu šećera, popirjajte jelo 2-3 minute na jakoj vatri, dodajte škampe i luk i promiješajte.
Pustite nekoliko minuta da se okusi povežu, složite jelo na tanjur za posluživanje i pospite ga smrvljenim jajetom. Ukrasite krastavcem kojeg ste narezali na kriške i posolili.


Rižoto od oslića s curryem (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje


Sastojci:
(za 4 osobe)
40 dg riže
40 dg očišćenog oslića
1 dl maslinova ulja
sol, papar
češnjak
peršin
po želji malo pelata
sok od limuna
malo currya


Opis:
Na zagrijanom maslinovom ulju malo popržimo na kockice izrezanog oslića. Kada požuti izvadimo ga van i na tom ulju popržimo češnjak uz dodatak soli i papra. Dodamo oslića, rižu i malo currya. Povežemo s malo maslaca, poprskamo limunovim sokom i ukrasimo peršinovim listom.


Korma Curry (izvrsno!)

Maslac (2 zlice)
2-3 zlicice maslinova ulja
dvije-tri glavice crvenog luka (ovisi o velicini) - narezanog
100 g. jogurta
4 cesnje cesnjaka, vrlo sitno narezanog
2 zlice zutog curry-a (ili garam masala ako ima)
2 zlicice safrana indijskog (kurkuma)
zlicicu ljutog chili-a
sol prema ukusu
4 komada pilecih prsa bez kostiju, narezanih na kockice
ako ima - 50-100ak grama mljevenih ili rezanih badema, kao i dvije zlice mango chutney (ljuto "slatko od manga")
Cayenne zacin - po zelji

Kuhana riza kao prilog.


1. Ugrijati pecnicu na oko 180 stupnjeva celzijusa
2. Zagrijati ulje i maslac na tavici, staviti crveni luk u vrelo ulje i drzati na vatri dok ne dobije lijepu zlatnu boju
3. Sve osim piletine i badema stavite u mikser (ukljucujuci luk iz tave) i izmiksajte dok ne postane fini sos. Dodajte malo vode ili jos bolje jogurta ako je potrebno. Narezanu piletinu stavite u tepsiju i prelijte svim ovim sosom.
4. Stavite sve u pecnicu i ostavite da se pece oko 30 minuta (ili dok piletina ne bude gotova). Posipajte bademima i servirajte s kuhanom rizom (najbolje ako je basmati riza). Ako netko voli vise ljuto posipajte i cayenne paprikom.


~Krompir kari~



Potrebno:

* 1 kg krompira
* 1 glavica crnog luka
* 2 kašike "urad dal" (spolja crno, a unutra belo "sočivo")
* 5 češnjeva belog luka
* 1 kašičica kumina u zrnu
* 1 kašičica kari praha
* 1 parče svežeg ili ½ kašičice djumbira u prahu
* ½ kašičice kurkume
* 3-4 kari listića
* 1 kašičica gorčice ili slačice
* 2 kašike gi-a
* 2 kašike chana dal ili proteinskog graška


Priprema:

Blago zagrejati gi i dodati začine u zrnu... Kad su gotovi, dodati dal zrna i kari listiće i kratko propržiti, paziti da ne pregori... Dodati iseckani luk i djumbir i dinstati dok ne omekša... Sipati začine i malo vode i ostaviti 2-3 min.... Promešati da se ne hvata za dno... Krompir dobro oprati i očistiti, iseći na kocke do 2,5 cm i sjediniti sa lukom i začinima... Krčkati na blagoj vatri dok ne bude gotov... Kad voda ispari, dodati po nekoliko kašika da se krompir ne bi hvatao za dno... Povremeno, ali ne previše, promešati...

domaci.de








Nema komentara:

Objavi komentar