Čaj ili kafa

Kofein u čaju, nazvan tein, otkriven je 1827. godine. Kava, kao i čaj, u nekim je tradicijama bila iznimno štovana, a Maye i Azteci smatrali su je svetom biljkom.

No unatoč nekim pozitivnim djelovanjima kave, kofein u čaju, za razliku od onog u kavi, ne utječe negativno na srce i krvotok, već naprotiv pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu.


U čaju ima oko 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onog iz čaja najvećim dijelom rastvara crijevni sok.

Tanini u čaju također djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz kave stiže u krvotok naglo dok taj proces kod čaja teče puno mirnije.

Djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 10-tak minuta, a prestaje za 30 minuta. Kod čaja, djelovanje kofeina dostiže vrhunac nakon 40, a prestaje nakon 70 minuta.

Kofein iz čaja djeluje osvježavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, te smanjen umor i pospanost.

Čaj u različitim kulturama

Danas je čaj poslije vode najčešće ispijana tekućina. Raširen je po cijelome svijetu i priprema se na razne načine.

Osim čajeva dobivenih od drveta biljke čaj, široko se koriste i tzv. biljni, te voćni čajevi. Na području antičke Grčke postojala je cijela nauka pripremanja čajeva u svrhu ozdravljenja i očuvanja cjelovitog zdravlja.

To znanje danas promoviraju učitelji u sklopu programa koji se naziva Učenje Vatre, a kod mnogih obitelji na Balkanu tisućama je godina tradicija ljekovitih čajeva prenošena s koljena na koljeno.

No, najpoznatija vrsta čaja svakako je crni čaj, koga neki još nazivaju i indijskim ili ruskim čajem.

U različitim se kulturama priprema na razne načine. Obično se u njega dodaje malo mlijeka kako bi se ublažio gorak okus.

Indijski jogiji uz mlijeko dodaju i neke začine kao što su cimet, med, đumbir, kardamom ili klinčić. Tibetanski monasi otišli su najdalje, u čaj dodajući sol i maslac, jer smatraju da će ih tako jak napitak držati budnima u dugotrajnim meditacijama.

Kura crnim čajem

Kao jednostavan i vrlo dobar način čišćenja cijelog organizma od otpadnih tvari i nečistoća, isprobajte kuru crnim čajem. Ova kura jača i čisti jetru i bubrege.

Potrebno je kuhati 1 šalicu vode dok se količina vode ne smanji na polovicu šalice. Dodati 1 žlicu crnog čaja. U istu šalicu dodati 1/2 šalice neprokuhane tople vode.

Popijte sve odjednom. Ovu kuru treba raditi svako jutro u trajanju od 15 dana, barem jednom godišnje.
autor: Goran Mizdrak
alternativa-za-vas

Nema komentara:

Objavi komentar