Božićni i uskršnji kolači

LONDONER


Sastojci:

Tijesto
10 dkg margarina
20 dkg brašna
3 žumanjka
2 žlice šecera
malo soli
malo praška za pecivo
1 žlica vrhnja

Nadjev
3 bjelanjka
20 dkg samljevenih oraha ili badema
15 dkg šecera
3 rebra cokolade
1 vanili šecer
ribana korica limuna,
malo ruma
3 velike žlice marmelade od marelica
10 dkg oraha krupno nasjeckanih

Od navedenih sastojaka umijestiti tijesto i ostaviti u hladnjaku pola sata.

Tijesto razvaljati i staviti u pleh (predhodno namazan ili obložen papirom za pecenje), namazati ga sa marmeladom (marmeladu prvo dobro izmiješati jer ju je tako lakše razmazati)

Za nadjev istuci bjelanjke i u njih dodati, mljevene orahe, šecer, otopljenu cokoladu, vanili šecer, malo ruma i ribanu koricu limuna. Dobivenu smjesu staviti na tijesto.

10 dkg oraha (ili badema) narezati na krupnije komade i posipati na kolac te staviti peci u zagrijanu pećnicu na 180 C oko 20 minuta.

Kolač narezati na šnite dok je vruć.


Kocke s tri nadjeva



Sastojci
1l            mlijeka
3             pudinga vanilia
15 žlica  šećera
25dkg    maslaca
30dkg    mljevenih oraha
30dkg    mljevenih keksa
30dkg    kokosa
malo ruma

Čokoladni preljev
15 dkg   mliječne čokolade
3žlice     mlijeka
3 žlice    šećera
12,5 dkg               margarina

Priprema
1. U mlijeku skuhati puding sa šećerom.
2. Ohladiti smjesu!
3.Kad je smjesa hladna dodati postepeno, pjenasto umućeni maslac!
4. Smjesu podjeliti u tri posudice u jednakoj količini!
U prvu zdjelu dodati mljeveni keks i malo ruma! U drugu zdjelu dodati mljeveni orah! U treću zdjelu dodati kokos!
Ako vam smjesa od kokosa bude pregusta možete dodati malo mlijeka i dalje miksati!
5. U pleh zatim redati ovim redom : smjesa kekes , smjesa orah, smjesa kokos!!
6. Čokoladu , mlijeko ,šečćer i margarin otopiti na pari. Kad se malo ohladi
preliti preko kolača!

USKRSNI KUGLOF


Enlarge this image



Sastojci:

50 dkg brašna
25 dkg margarina
25 dkg grožđica
20 dkg šećera
4 jaja
1 limun
1 vanilin šečer
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
malo ruma
Glazura:

10 dg čokolade
malo vode
Priprema:

Pjenasto umiješati margarin ,polako dodajući vanilin šećer,jaja sok i naribanu koricu limuna,zatim pomalo dodajte brašno prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju umiješajte grožđice i pecite u kalupu za kuglof oko 50 min na 200 ºC. Izvadite iz kalupa kada se malo ohladi. Rastopite čokoladu sa vodom i prelijte kolač. Dekorirajte po želji tako da izgleda kao gnijezdo, kupovna čokoladna jaja poslažite, cijela i razlomljena.

BEĆAR KOCKE



Krema I: 25 dag smokava
10 dag grožđica
15 dag šećera u prahu
2 žlice čvrstog pekmeza
kora i sok od jedne
neprskane naranče

Krema II: 25 dag oraha
25 dag šećera u prahu
1,2 dl mljeka
1 žlica ruma

Krema III 4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
sok od pola limuna
15 dag margarina

Priprema kreme I: pripremiti 4 lista oblatne. Samljeti smokve, grožđice i naranču, dodati pekmez i šećer te sve izmješati. Kremom premazati jedan list oblatne i prekriti drugon oblatnom.

Priprema kreme II Mljevene orahe i šećer preliti kipućim mljekom i rumom. Ohladiti, kremom premazati drugu oblatnu i prekriti trećom.

Priprema kreme III: Žumanjke i šećer kuhati na pari i u ohlađeno dodati izrađeni margarin i sok od limuna. Kremom premazati trću oblatnu i pokriti četvrtom tako da glatka strana bude okrenuta prema gore.

KOCKE SA MAKOM I SIROM



Tijesto: 20 dag margarina, 50 dag brašna, 20 dag šećera, 1/2 praška za pecivo, 1 jaje, sol

Nadjev od maka: 50 dag mljevenog maka, 5 dl mlijeka, 20 dag šećera, 1 žličica cimeta, 8 dag gustina, 2 jaja, 4 žlice ulja

Nadjev od sira: 1 neprskani limun, 2,5 dl mlijeka, 30 dag šećera, 5 dag margarina, 3 jaja, 4 dag gustina, 75 dag svježega
kravljeg sira

Priprema tijesta: Promješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrviti margarin. Dodati jaje, šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdjeliti u dva djela, te polovicu staviti u zamrzivač, a polovicu tijesta u hladionik.

Priprema nadjeva od maka: Zagrijati mlijeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmućene žumanjke, a u ohlađeno snijeg od bjelanjaka.

Priprema nadjeva od sira: Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Promješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snijeg od bjelanjka.

Postupak: Tijesto iz hladionika razvaljati u veličini namašćenog i pobrašnjenog lima 32 x 40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolač i sve zajedno peći na 175*C oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.

ŽARBO KOCKE



Tijesto: 30 dag oštrog brašna, 20 dag šećera, 15 dag maslaca, 2 jaja, 1 prašak za pecivo

Krema: 3 – 4 dl mlakog mlijeka, 0,5 dl ruma, 10 dag mlijevenih
oraha, 2 žlice pekmeza, 1 žlica kakaa

Priprema tijesta: Umjesite tijesto s malo vrhnja i razvaljajte u 4 dijela. Ispecite kore i napunite nadjev.

Priprema kreme: Dvije ispečene kore izmrvite i prelijte mlakim mlijekom, dodajte rum, šećer, mljevene orahe, pekmez i kakao, dobro izmješajte. Nadjev stavite između dviju kora i prelijte čokoladom ili posipajte šećerom u prahu.

RAFAELO KOCKE



Tijesto smeđe: 5 Bjelanjaka, 15 dag šećera, 15 dag oraha, 2 žlice brašna, 1/2 praška za pecivo

Tijesto bijelo: 5 Bjelanjaka, 15 dag šećera, 10 dag kokosovog
brašna, 2 žlice brašna, 1/2 praška za pecivo

Krema: 10 Žumanjaka, 15 dag šećera, 1 puding od vanilije, 4 dl mlijeka, 25 dag margarina

Priprema smeđeg tijesta: Bjelanjke sa šećerom istući u čvrsti snijeg, lagano umješati orahe i brašno promješano s praškom za pecivo.

Priprema bijelog tijesta: Bjelanjke sa šećerom istući u čvrsti snijeg, lagano umješati kokos i brašno promješano s praškom za pecivo.

Priprema kreme: Žumanjke, šećer i puding razmutiti s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko. Ohlađenoj kremi dodati pjenasto izrađen margarin.

Postupak: Smeđi biskvit premazati polovicom kreme, prekriti bijelim biskvitom, premazati kremom i posipati kokosovim brašnom.

ROLADA SA BANANAMA



Za biskvit:

4 jaja,
16 dag šećera
16 dag brašna (za žuti, a za smeđi malo manje i dodati kakao)
4 žlice vode
malo ulja, prstohvat soli,
1 prašak za pecivo.
Istući čvrsti snijeg od bijelanaka, pijenasto istući jaja i šećer. U jaja i šećer dodati vodu, brašno, prašak za pecivo i snijeg. Polako miješati kako bi snijeg ostao postojan. Izliti u limenu tepsiju (protvanj) sa papirom premazanim sa uljem i brašnom.
Peći na 220 stupnjeva C, oko 15 minuta.
Kad se ispeče zarolati da se zarolani biskvit ohladi.
•krema:
4 velike žlice brašna,
4 velike žlice šećera,
4 dl mlijeka,
sok od jednog limuna (po želji)
pola margarina
3 dl mlijeka staviti na laganu vatru da zakipi. Ostatak pomiješati sa brašnom i šećerom. U kipuće mlijeko dodati ostatak mlijeka, brašno i šećer (paziti da se ne zagruda) i miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada je dovoljno zgusnuto, skinite sa vatre i pustite da se ohladi. U hladno dodajte margarin i limun te mutite dok ne postane pjenasta krema.
Savjet: ako primijetite da se krema neće zgusnuti, 1 žlicu brašna zamijenite sa 1 žlicom gustina.
Razmotajte biskvkit, premažite ga kremom i dodajte banane (prethodno premazane sa sokom od limuna da ne pocrne). Zamotajte u roladu i ukrasite po želji.

MONTE KOLAČ



Biskvit

6 žumanaca
5 žlica šećera
5 žlica mljevenih oraha
2 žlice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
6 bjelanjaka
Pjenasto umiješajte žumance i šećer, dodajte ostale sastojke i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pecite 30 – 40 min na 180 C.

Krema

½ lit mlijeka
4 žlice gustina
5 žlica šećera
1 margarin
Gustin i šećer umutite sa malo hladnog mlijeka pa ulijte u pola litra kipućeg mlijeka. Nakon par minuta kuhanja skinite s vatre i kad se smjesa ohladi dodajte pjenasto umućen margarin.

Glazora

½ lit vrhnja za šlag
20 dkg čokolade za kuhanje
10 dkg «milka» čokolade
Na paru stavite vrhnje za šlag i čokoladu. Povremeno promiješajte dok se smjesa potpuno ne ujednači. Skinite s vatre i nakon par minuta hlađenja glazuru izlijte na kremu koju ste stavili na ohlađeni biskivit.

FRITULE S JOGURTOM



Sastojci:
200 ml jogurta
2 jaja
40 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
12 g praška za pecivo
300 g glatkog brašna
30 ml ruma
ulje
šećer u prahu

Priprema:
U zdjelu s umućenim jajima, dodamo jogurt, rum, šećer, vanilin šećer i izmiješamo sastojke.
U zasebnoj posudi pomiješamo brašno i prašak za pecivo, a potom, miješajući pjenjačom
mokru smjesu, u nju postupno dodajemo suhu smjesu od brašna i praška za pecivo, te dalje
miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu bez grudica.

Dobivenu smjesu prekrijemo tanjurom i ostavimo da odstoji 15-ak minuta.
Zatim žlicu umočimo u vruće ulje, zagrabimo malo pripremljene smjese, a pomoću druge
žlice smjesu guramo u vruću duboku masnoću.

Fritule pržimo do zlatno žute boje, izvadimo ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće od
prženja, posipamo šećerom u prahu i poslužimo

OREHNJAČA (GIBANICA SA ORASIMA)



Tijesto:

500 g brašna

1 kockicu di–go svježeg kvasca od 40 g

1,5 dl mlijeka

100 g šećera

60 g šećera

1 jaje

pola limuna

1 žumanjak

limunova korica

100 g maslaca

1 žumanjak za premazivanje orehnjače

Nadjev:
500 g oraha
200 g šećera
2 dl mlijeka
pola limuna
100 g grožđica
0,5 dl ruma limunova korica

Opis:

Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu. Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti ga da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljevene orahe ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, naribanu limunovu koricu, rum i po želji grožđice. Ostaviti da se ohladi. Tijesto lagano premijesiti i razvaljati u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od oraha. Orehnjaču saviti s obje strane do sredine i staviti u tepsiju. Tepsiju prije stavljanja orehnjače namazati margarinom i pobrašniti. Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni tepsiju. Prije stavljanja u pećnicu, orehnjaču premazati žumanjkom. Peći otprilike sat vremena na 180°C.

MAKOVNJAČA (GIBANICA SA MAKOM)



tijesto:

1 kockicu svježeg kvasca od 40 g
500 g glatkog brašna
2 žumanjka
2 dl mlijeka
100 g maslaca ili margarina
100 g šećera
sol
nadjev:

400 g mljevenog maka
1 dl mlijeka
250 g šećera
100 g grožđica
malo cimeta
Postupak pripreme

Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu. Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti ga da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljeveni mak ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, cimet, limunovu koricu i po želji grožđice. Ostaviti da se ohladi. Tijesto lagano premijesiti i razvaljajti u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od maka. Makovnjaču saviti s obje strane do sredine i staviti u tepsiju. Tepsiju prije stavljanja makovnjače namazati margarinom i pobrašniti. Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni tepsiju. Prije stavljanja u pećnicu, makovnjaču premazati bjelanjkom. Peći otprilike sat vremena na 180°C.

Hola kocke



biskvit:
- 6 žumanjaka,
- 6 žlica šećera,
- 6 žlica oštrog brašna,
- pola praška za pecivo,
- 1 dl ulja,
- 1 dl mlijeka,
- 3 žlice kakaoa,
- 6 bjelanjaka.

Posebno izmutiti snijeg od bjelanjaka, i to lagano umiješati u smjesu žumanjaka, šećera i ostalih sastojaka

krema (preliti preko toplog/vrućeg kolača):
- 1/2 litre Hola šlaga (ne tučenog),
- 25 dkg čokolade.

Čokoladu i šlag lagano otopiti dok ne bude kremasto i tamno, te preliti po kolaču. Ide vruća krema na vrući biskvit. U kremi se mora otopiti sva čokolada, ne smije biti grudica.

Hola šlag – biljno vrhnje (može i slatko vrhnje)

Uskršnje košarice



POTREBNO:

Za tijesto:

40 dag oštrog brašna
20 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera
1 bourbon vanilin šećer
2 žumanjca
žličica praška za pecivo
Za kremu:

1 puding od čokolade
3 dl mlijeka
4 žlice šećera
10 dag maslaca ili margarina
I još:

šarene dekoracije za kolače, cvjetići, perlice, boje…
10 dag čokolade za kuhanje + 2 žlice ulja – za umakanje košarica
PRIPREMA:

Tijesto:

Od svih sastojaka umijesti prhko tijesto. Nemojte se obeshrabriti ako vam tijesto dosta dugo u rukama bude ‘rasipno’. Treba nekoliko minuta još ‘gnječiti’ rukama i postat će tvrdo i kompaktno.
Kalupe za košarice dobro nauljiti i pobrašniti (bilo bi idealno namastiti ih svinjskom mašću) pa od tijesta otkidati manje kuglice i utiskivati ih kalupe.
Peći u pećnici na 180 oko 15 min.
Malo prohladiti pa uz pomoć kuhinjske krpe istresti pečeno tijesto iz kalupa. Oprez! Kalupi su vrući pa je potrebno uloviti ih kuhinjskom krpom ili rukavicom. Najlakše ćete ih istresti ako kalup okrenete naopako i nožem oštro lupkate po dnu. Kolačić bi tako trebao skliznuti iz kalupa. Pazite opet da vam pečeni kolačić ne padne s visine na radnu površinu jer će se zbog svoje prhkosti raspasti
Krema:

Skuhati puding prema uputi na omotu, samo sa 3 dl mlijeka umjesto sa 5 dl koliko je uobičajeno za jedan puding.
U prohlađeni puding mikserom umiješati izrađeni margarin.
IZRADA:

Pečene košarice umakati u otopljenu čokoladu i pustiti da se čokolada stvrde. (u hladnjaku će se to najprije dogoditi) Potom ih uz pomoć šprice za ukrašavanje dekorativno napuniti kremom i ukrasiti po želji.

Uskrsna lješnjak torta



POTREBNO:

Za biskvit:

6 jaja
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šaka čokoladnih strugotina (ili naribane čokolade)
Za kremu:

2 žumanjka
2 pudinga od čokolade
6 žlica šećera
1/2l mlijeka
10 dag mljevenih lješnjaka
40 dag eurokrema (bilo kojeg, može i miješano bijelo/crni)
2 dl kiselog vrhnja
15 dag margarina
I još: 1/2 l vrhnja za šlag

PRIPREMA:

Biskvit:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postane pjenasto pa postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo.
Na kraju umiješati kuhačom čokoladne strugotine i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Izliti u kalup za torte 26cm prekriven papirom za pečenje a stranica namašćenih i pobrašnjenih, pa peći u pećnici na 180 oko 40 min.
Pečeni biskvit malo prohladiti u kalupu pa ga iskrenuti na rešetku. Odvojiti papir za pečenje i ohladiti. Hladan biskvit prerezati na tri jednaka dijela.
Krema:

Miksati žumanjke i šećer, dodati prašak za puding i oko 1dl mlijeka koje ste uzeli od predviđenih 1/2l.
Ostatak mlijeka zakuhati pa u uzavrijelo mlijeko ukuhati puding. Kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ohladiti puding uz stalno miješanje kako se ne bi stvortila korica s vrha.
U rashlađen puding mikserom umiješati eurokrem, kiselo vrhnje i mljevene lješnjake i na kraju izrađen margarin (bez margarina krema bi bila prerijetka i ne bi se ‘stisnula’ nakon hlađenja pa bi se torta teško rezala)
Vrhnje za šlag posebno izmiksati.
IZRADA:

Redom slagati:

biskvit (natopljen sa malo mlijeka)
smeđa krema
trećina vrhnja za šlag
biskvit
krema
šlag
biskvit
krema
šlag
Ostavite malo šlaga da tortu omažete i okolo.
Ukrasite ju šarenim perlicama i jajašcima te prigodnom uskršnjom salvetom (koju prije rezanja jednostavno maknete)

Išleri




Sastojci:
Tijesto
28 dag margarina
28 dag brašna
14 dag šećera u prahu
14 dag oraha
Sok od jednog limuna

Krema:
3 jaja
15 dag šećera
10 dag margarina
10 dag čokolade
1 vanilin šećer

Glazura:
10 dag čokolade
10 dag margarina

Priprema tijesta:
U brašno razmrvite margarin, dodajte ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Ostaviti na hladom sat vremena. Razvaljajte tijesto i uzmite okruglu modlicu i počnite izrezivati oblike. Izrezane oblike posložite na plitku tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto pecite na 200ºC tako dugo dok ne dobije blagu zlatnu boju.

Priprema kreme:
Jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari. U ohlađenu smjesu dodajte margarin i sve dobro izmiksajte.
S kremom povežite tijesto, te nakon toga uvaljate u šećer u prahu.

Priprema glazure:
Čokoladu i margarin otopite na pari, te uronite polovicu išlera ili ih pak ukrasite škropljenjem.

Čokoladne trube




Sastojci:
Za tijesto
35 dag brašna
15 dag šećera u prahu
18 dag margarina
7 dag mljevenih oraha
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo

Za kremu:
10 jaja
20 velikih žlica šećera
50 dag margarina

Za glazuru:
10 dag čokolade
10 dag margarina

Priprema tijesta:
Margarin izmrvite u brašnu pomiješanom s praškom za pecivom i kakao, te dodati jaje, žumanjak, šećer, orahe i sve dobro zamijesite. Razvaljajte tijesto na debljinu od dva milimetra, te izrežite na kocke 4x6 centimetra, omotajte na limene kalupe (trube), staviti na tepsiju i ispecite u pećnici na 200ºC.
Ohlađeno tijesto skinete s kapula i napunite kremom.

Priprema kreme:
Umutite jaja i šećer te ih kuhajte na pari dok se ne zgusnu. Ohlađenu kremu dodajte u pjenasto izrađen margarin. Kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje torta, te pomoću nje napunite trube.
Krajeve truba, umočite u čokoladnu glazuru.

Priprema glazure:
Čokoladu i margarin rastopite na pari.

izvor: relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar