Američki specijaliteti


U prilogu su super ukusna, moderna i klincima zanimljiva slavna američka jela...


Američka pita - Apple Pie

Sastojci:

400 gr lisnatog testa
80o gr jabuka
12o gr šećera
1 žumance
izrendana kora od pola lmuna


Priprema:

Jabuke oljustiti, iseckati na četvrtine, izvaditi im sredinu pa ih iseckati na tanke snite.
Uz ivice "pie dish" posude pričvrstiti s malo vode usku traku lisnatog testa debelog 4 do 5 mm i posudu napuniti snitama jabuka.
Jabuke posuti šećerom i izrendanom limunovom korom a u posudu sipati par kasika vode. Sve zajedno pokriti 4 do 5 mm debelim lisnatim testom, a ivice testa spojiti i glatko odseci.
Po površini probušiti nekoliko rupica da može izlaziti para. Zatim gornju površinu testa premazati žumancetom i desetak minuta peći u vrućoj rerni, zatim smanjiti temperaturu pečenja. Pita se prekrije papirom za pečenje i ostaviti je u rerni jos 15 do 20 minuta.


Bostonska salata

Sastojci:

5 krompira
1 celer
2 glavice crvenog luka
5 tvrdo kuvanih jaja
15o gr pečurki
2 sveže crvene paprike
so

Sos:
4 kasike ulja
so, biber, šećer
½ kasicice senfa
2 tvrdo kuvana žumanceta
2 kasicice majoneza
malo ljute paprike, so


Priprema:

Krompir kuvajte sa ljuskom, pa kad se skuva ohladite ga i onda ogulite.
Papricice se poparite provrelom vodom i oljustite.
Celer i crveni luk iseckajte u tanke trake, prelijte vrelim sircetom i ostavite da 5 minuta stoje pa iscedite i ohladite.
Za vreme tvrdo kuvana jaja, nozice pečurki i sveža paprika isecite u tanke kriške i pomiješajte sa celerom, iseckanim krompirom i papricicama.
Nakon toga, napravite sos od ulja, senfa, žumanaca, majoneza, soli, ljute paprike, sirceta, šećera i bibera. Sve se to mora dobro promešati da bi se dobila glatka, ali dosta gusta masa. Gotov sos se pomeša s iseckanim povrćem i pečurkama.
Pre serviranja salata se ostavi da 1 sat stoji na hladnom mestu.


American Muffins

Sastojci
250 g putera
250 čokolade za kuvanje
6 jaja
400 g šećera
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivoPriprema
Puter zajedno sa čokoladom rastopiti na pari i ohladiti. Žumanca izmiksati sa šećerom dok se ne dobije kremasta masa.
Jajima dodati ohlađenu čokoladu i puter.
Kašikom umiješati brašno i prašak za pecivo.
Od bjelanaca napraviti čvrst snijeg i umiješati kašikom u masu.
Mafine podijeliti u 24 formice i peći 25-30 minuta na 175°C.
Tijestu se mogu dodati i isjeckani lješnici ili isjeckana čokolada, tad je ukus još originalniji.

Napomena: u originalnom receptu piše da ide 625 g šećera, mislim da je to stvarno mnogo, i ovako su slatki.


Brownies

Sastojci za 8 porcija
1 1/4 dl brašna
1/2 manje kašike praška za pecivo
10 dag maslaca
1 1/2 dl šećera
1 jaje
4 kašike kakaoa
1 kašika vanilin šećera
10 dag mljevenih lješnjaka i badema
Priprema
Izmješati brašno sa praškom za pecivo i dodati šećer. Umješati jaje, kakao i vanilin šećer.
Namazati vatrostalnu posudu i izliti mješavinu.
Nožem isjeckati lješnjake i bademe i sipati po tjestu.
Peći 15 min na 200C stupnjeva.
Narezati kolač dok je još topao.
Vruć kolač se može takođe preliti sa čokoladnim sosom ili šećerom u prahu.
Služi se uz sladoled.


Corn flakes biskvit


Sastojci za više od 10 porcija
125 g šećera
125 g margarina
4 jajeta
suvo grožđe (po želji)
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
corn flakes
Priprema
Sjediniti šećer i margarin, zatim dodati 4 cela jajeta, suvo grožđe i na kraju brašno i prašak za pecivo. Uzimati kašikom i valjati u corn flakes, te kuglice ređati u tepsiju i peći na 200ºC oko 15-20 min.

Odozgo po želji posuti šećerom u prahu.


Espresso Shortbread


Ovaj ukusan hrskavi kolač možete oblikovati u valjak i kad je pečen, sjeći na kriške ili peći u četvrtastom plehu, pa sjeći na kocke po vašem izboru. Kolač na slici je pečen u okruglom kalupu od 25 cm prečnika. Ako želite veći kolač, uduplajte mjere, ali pecite u većem plehu jer ovaj kolač treba da bude tanak. Kolač treba isjeći vruć i pustiti da se ohladi. Ako budete sjekli hladan kolač samo će doći do mrvljenja.
Sastojci
1/2 šolje brašna
1/2 šolje gorkog kakaa praha
1 velika kašika sitno mljevene espreso kafe
130 g neslanog omekšalog putera
1/3 šolje šećera
na vrh noža soli
prah šećer za posipanje

Priprema
U jednu činiju prosijati brašno i kakao. Dobro izmiješati, dodati so i kafu. Ostaviti na stranu. U drugu činiju miješati puter dok dobro ne omekša. Dodati šećer i dalje miješati dok se šećer ne istopi i masa postane glatka. Dodati sve suve sastojke, dobro izmiješati da se masa ujednači i sipati u nepodmazan okrugli pleh (25 cm). Masu dobro razvući kašikom
po plehu i staviti u zagrijanu rernu 350°F. Peći 20-25 min.

Pečen kolač izvaditi iz rerne, i pustiti da odstoji 5 min. Vruć kolač isjeći u trokutiće i pustiti da se skroz ohladi u plehu. Prije serviranja, posuti lagano šećerom u prahu.

Služiti sa umućenom slatkom pavlakom uz toplo mlijeko i pekmez. Odaberite šta vam odgovara.


Halloween recept za decu 1

Zmajeva krv
Sastojci
1 l sok od crvene pomorandže
1/2 l kupovnog caja od kivija i jagode
1/2 l soka od borovnice
1/4 l kisele vode
Priprema
Sve sastojke izmešati, dobro ohladiti i služiti.


Halloween recept za decu 2

Bola sa očima.
Sastojci
1 flaša (750 ml) plavog energy-drinka
1/2 limunade od limete i limuna
1 mala konzerva licija
Priprema
Sipati sve sastojke u staklenu činiju, dobro ohladiti i služiti u mraku.


Milestone rođendaska torta

Sastojci
500 g mljevenog keksa
500 ml hladnog mlijeka
5 žumanaca
200 g šećera
250 g putera (ili margarina)
300 g grožđica
300 g mljevenih oraha
gotovi fondan za torte
Priprema
Preliti 500 g mljevenog keksa sa 500 ml hladnog mlijeka. Umutiti 5 žumanaca sa 200 g šećera i 250 g putera. Dodati mljevene orahe i grožđice (ja obično stavim grožđice u vodu da malo omekšaju). Sve dobro izmiješati i staviti u frižider.

Masu uobličiti u obliku ženskog tijela, dodati malo mase za grudi (veličina po želji). Fondan za torte podjeliti u dva dijela, jedan obojiti sa malo smeđe boje tako da se dobije boja kože, a drugi u ljubičasto, za kostim (može i bilo koja druga boja, samo je važno da bude jarka da bi se bolje isticala na smeđoj pozadini).

Smeđi fondan tanko razvaljati oklagijom i prebaciti preko uobličenog ženskog tijela, tj. torte. Od ljubičastog fondana iskrojiti kostim i prebaciti ga preko grudi i donjih dijelova. Kostim možete iskrojiti po želji. Ja sam ga na ovoj torti posula sitnim čokoladnim bombonicama. Prednost rada sa fondanom je ta što ga možete staviti na tortu, a ako vam se ne sviđa, možete ga skinuti i ponovo rastanjiti, tj. uobličiti po želji.


Munchmallow

Sastojci za 10 porcija
Za koru:
4 žumanceta
1 šolja ulja
1 šolja šećera
1 šolja brašna
1 šolja mleka
1 prašak za pecivo
1 kašičica kafe

Za belu koru:
4 belanca
8 kašika šećera

Za glazuru:
200 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema
Zamesiti sastojke za koru i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 200° 30 minuta.
Kad je kora gotova, umutiti belanca i šećer u čvrst sneg i sipati na koru.
Sušiti na 100° oko 20 min.
Kolač izvaditi iz rerne, rastopiti čokoladu sa uljem i sipati je na kolač kao glazuru.
Ostaviti malo da se ohladi pa iseći kolač na kocke.
Može se služiti uz kafu.


Slappy Joe


Sastojci za 6 porcija
500 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka sitno isečena
2 manja češnja sitno seckanog belog luka
1/2 zelene paprike isečene na kockice
1 kašičica senfa
3/4 šolje paradajz soka ili kečup
so po ukusu
crni biber po ukusu
ulje da pokrije tiganj
Priprema
Vatra srednje jačine. Spremiti tiganj ili šerpu sa uljem, pa staviti da se prži meso, crni luk i papriku, uz stalno mešanje. Kad ispari svu tečnost, smanjiti vatru još malo, pa dodati beli luk, senf i paradajz i ostaviti da se polako krčka polupokriveno oko 30 min.

Posoliti i pobiberiti po ukusu.


Američke palačinke

Da napomenem, vrlo je jednostavno za napraviti, ali tijesto ne treba previše da se muti. Dovoljno je umutiti samo da se masa izjednači i ne brinite ako ima malo grudvica. Sve će to nestati prilikom pečenja. Sud u kome će se peći palačinke ne treba premazivati ni uljem ni bilo kojom masnoćom.
Sastojci
140 g brašna
250 ml mlijeka
1 jaje
2 kašika šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
3 kašike rastopljenog putera.

Priprema
Gore navedene sastojke lagano izmiješati pomoću žice da se masa izjednači.
Pripremljenu masu sipati (oko 1/4 šolje) na roštilj sa ravnom pločom koji je zagrijan na 360°F. Ako nemate roštilj može i tiganj.
Kada se počnu pojavljivati balončići na površini svake palačinke, pažljivo špatulom okrenuti palačinku
da se zapeče sa druge strane. Pečenje sa druge strane traje kraće. Pečene palačinke premjestiti na tanjir za služenje i preliti sa javorovim sirupom (maple syrup). Po želji možete dodati borovnice, maline ili kriške banane.


Avokado salata

Ovo je veoma zdravo i ukusno jelo.
Sastojci za 1 porciju
3 paradajza
1 avokado
3 češnja bijelog luka
5 listova bosiljka
1 krastavac
1 paprika
1 šoljica mrvljenog sira
maslinovo ulje
limunov sok
biber
so
Priprema
Sve isjeći i pomiješati.
Može da zamijeni glavno jelo (čak i ako volite da pojedete malo više).


Banana hleb (Banana Bread)

Jednostavan i mnogo dobar hleb koji se može poslužiti uz čaj, kafu, doručak i u svakoj prilici.
Mere su prevedene sa američkih na naše.
Sastojci za 10 porcija
5 banana (što mekše, to bolje)
2 jajeta
1,5 dl ulja
1,5 dl šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanile
oko 6 dl brašna (tačno bi bilo 5,7 dl)
1,5 dl seckanih oraha
Priprema
Izmiksati banane, zatim dodati šećer, jaja, vanilu i ulje.
Mutiti 2-3 minuta.
Zatim dodati brašno (u koje umešate prašak za pecivo i seckane orahe).
Sjediniti masu i staviti u podmazan pleh 23 x 13 cm
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C.
Banana hleb se peče otprilike 35-40 minuta.
Proverite čačkalicom da li je pečen.
Može se servirati vruć, a i hladan.


Brokoli salata


Sastojci za 6 porcija
1 veća šolja majoneza

1/2 veće šolje šećera

2 supene kašike sirćeta

250 grama sveže opranih cvetića brokolija

150 grama pržene slanine, seckane na male parčiće, ili samlevene pršute

1 veća šolja slanih cashews može i kikiriki

1/2 veće šolje sitno iseckanog crvenog luka

Po želji:
1/3 veće šolje suvog grožđa
1/3 narendanog žutog sira
Priprema
Priprema: u veliku činiju pomešajte majonez, šećer i sirće, polako dodajte sastojke mešajući između svakog sastojka. Stavite u frižider nekoliko sati pre nego što se posluži. Promešajte pre nego što servirate.

Može da se pravi bez majoneza i slanine, samo zamenite za jogurt ako ste vegetarijanci.


Dečji kolač sa jogurtom

Ovaj kolač se može peći u bilo kakvom plehu. Muffin pleh je interesantan za decu. Ukus je odlican. Kolač sam pravila po receptu sa televizije "French Food at Home".
Sastojci za više od 10 porcija
125 grama jogurta
250 grama šećera
2 jaja
Izrendana kora od 1 limuna ili narandže
375 grama brašna
1 prašak za pecivo
100 grama ulja ili istopljenog butera
sok od jednog limuna ili narandže
Priprema
Dobro umutiti jaja i šećer, zatim dodati koricu i sok od limuna ili narandže i jogurt, pa nastaviti mutiti. Na kraju dodati brašno i ulje ili buter.

Peći na 350°F ili 180°C oko otprilike 25 min. Može se probosti viljuškom da se proveri da li je gotovo.


Dip od gorgonzole


Sirovo povrće narezano na prutiće (crvena, zelena, žuta paprika, rotkvice cijele, mrkva, štange celera i sl...) koje se umače u dip.
Sastojci za 4 porcije
gorgonzola,
mileram,
gusta supa od pečuraka,
luk u prahu,
bijeli luk u prahu,
parmezan
Priprema
Sve sastojke za dip promiješati (supu usuti onako kao prašak, ne kuvati je), podesiti ukus (zato količine i nisu navedene) i dobro ohladiti.
Nasjeći povrće na prutiće neposredno pred služenje.


Džambalaja

Sastojci za 6 porcija
600 g pečene piletine ili ćuretine, isečene na kockice
2 šolje kuvanog pirinča
1 konzerva paradajza
1 crni luk srednje veličine, iseckan
pola zelene papričice, iseckane
3 kuglice maslaca
pola kašicice soli
na vrh noža bibera
Priprema
Pomešajte meso, paradajz i pirinač i dinstajte dok ne počne da vri (oko 10 minuta).

Dinstajte luk i zelenu papriku na maslacu dok luk ne porumeni (oko 5 minuta) i dodajte mesu. Posolite i pobiberite, poklopite i na tihoj vatri kuvajte oko pola sata.

Ako je potrebno, dodajte tople vode, da jelo ne bude suvo. S vremena na vreme jelo promešajte da se pirinač ne bi
slepio.

domaci.de

















Nema komentara:

Objavi komentar