Kolorabu, mrkvu, kelj , rajčicu,
peršinov korijen i zelenu papriku spremajte tako da povrće najprije operete, očistite,
ogulite, ostružete (prema vrsti povrća), a zatim izrežete u male tanke razance.
Povrće posolite, pažljivo promiješajte i složite u jednom redu na drvenu dasku,
tako da prilikom sušenja štapići povrća jedan drugome ne smetaju. Dasku s
povrćem stavljajte na jako sunce dok se povrće sasvim ne osuši. Za vrijeme
sušenja prevrćite ga svaki dan da bi se sa svih strana podjednako osušilo.
Dasku s povrćem morate svaki dan prije zalaska sunca unijeti u kuću, da se ne
bi preko noći nakupilo vlage. Suho povrće stavite u bij ele platnene vrećice i
obj esite na prohladno, zračno mjesto. Prije upotrebe potrebnu količinu povrća
namočite u mlaku vodu da omekša.
PERŠINOVO UŠĆE, CELEROVO UŠĆE I
MIRODIJE sušite tako da složite veće veze, zavežite ih i stavite u hladovinu, a
nikako ne na sunce. Potpuno osušeno lišće stavite u staklenke i povežite
platnom.
GLJIVE očistite, operite,
ocijedite i izrežite na tanke ploške.
Rasporedite ih po drvenoj dasci i stavite na sunce. Dalje postupajte kao
pri sušenju povrća.
MAHUNE operite, uklonite im konce
i krajeve i jedanput prokuhajte u slabo slanoj vodi. Dobro ih ocijedite i
sušite kao ostalo povrće na suncu.
GRAŠAK mora biti sasvim mlad.
Izvadite ga iz mahune, stavite u posudu i posipajte šećerom (na 1 kg graška 8
dkg šećera). Zajedno pržite grašak i šećer dok se ne ukuha sok koji je grašak
pustio. Istresite ga na drvenu dasku i sušite na jakom suncu tjedan dana. Svaki
dan grašak nekoliko puta promiješajte. Osušeni grašak spremajte u bijele
platnene vrećice i držite obješene na prohladnom, zračnom mjestu.
SUŠENE RAJČICE. Za sušenje u
najprikladnija talijanska rajčica koja je dugoljasta i mesnata. Rajčice
operite, osušite i raspolovite. Složite ih na drvenu dasku ili na veliku plitku
košaru od pruća. Svaki komad rajčice posolite, stavite na jako sunce i sušite
nekoliko dana. Sušene rajčice stavite u platnenu vrećicu i objesite na
prohladno i zračno mjesto. Ovako spremljene rajčice upotrebljavaju se kao
dodatak juhama.
savjetnica.com
Nema komentara:
Objavi komentar