Riba je savršena hrana


Ribu mnogi svrstavaju u specijalitet, s obzirom na to da malo više košta i drugačije se priprema, što ne treba da vas obeshrabri da je uvrstite u jelovnik. Promenite navike i naučite da za kratko vreme pripremite zdrav obrok za svoje ukućane i sebe.


Nutricionisti preporučuju da ribu, koja važi za izuzetno zdravu namirnicu, jedemo najmanje dva puta nedeljno. Svojim nutritivnim sastavom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta – za razliku od životinjskog, riblje meso je manje kalorično, izuzetno je bogato belančevinama, sadrži veoma malo
ugljenih hidrata i masti, a lakše se i vari zbog manjeg sadržaja kolagena. Riba sadrži i poseban enzim – trietilamin – koji joj daje karakterističan miris, i podstiče lučenje želudačnih sokova. Ova namirnica je vredan izvor vitamina A, D i E.
Morska riba obiluje i vitaminima B grupe, a sadrži još i fosfor, selen, kalcijum, gvožđe i natrijum.
Riblje meso je bogato i omega-3 kiselinama. To su nezasićene masne kiseline koje ljudsko telo ne može da proizvede, odnosno, dobija ih samo iz hrane. Zdravstvena vrednost ovih kiselina je izuzetna – dokazano je da redovno unošenje omega-3 kiselina preventivno deluje na pojavu mnogih bolesti.

OD PRODAVNICE DO TRPEZE
Riba se može nabaviti zamrznuta, konzervirana, dimljena ili sveža. Prilikom kupovine postoje
određena pravila. Zaleđena riba mora da bude čvrsta kao kamen, a kada se odmrzne, ne sme da ima
po sebi beličaste fleke ili tragove.
Ako kupujete ribu u konzervi, morate obratiti pažnju na datum pakovanja i izgled konzerve – treba
da bude bez ispupčenja. Kupovina sveže ribe zahteva poseban oprez jer je to namirnica koja se
lako kvari, pa je treba nabavljati isključivo u ribarnicama i supermarketima, gde se čuva u vodi ili u specijalnim rashladnim vitrinama.
Sveža riba mora da bude potpuno čista i sjajna, da klizi u rukama jer ako je suva, to je siguran znakda je bila dugo van vode. Svežina ribe najlakše se može utvrditi na njenim očima – kod svežih su prozirne i staklaste, a nikako mutne ili zamagljene. Prepoznatljiv miris ribe dokazuje da je sveža, a ako osetite neprijatan miris, nemojte je kupiti. Konačno, ribu dobro opipajte – sveže meso se pomera pod pritiskom, ali se odmah vraća u pređašnje stanje.
Svežu ribu pripremite čim je kupite ili najkasnije sledeći dan, a zamrznutu posle odleđivanja. Da bise pravilno pripremila, potrebno je najviše pola sata. Možete je pržiti u ulju, grilovati ili kuvati. Iskusni kuvari preporučuju da je ispečete u rerni, prekrivenu aluminijumskom folijom jer se tako čuvaju sve hranjive materije, a ne šire se mirisi koji nisu baš prijatni. Ukoliko kuvate ribu, vodite računa o temperaturi kako se ne bi raskuvala. Uz ribu se najčešće serviraju prilozi koji gastronomsko uživanje dopunjavaju – komadići limuna, marinada, kuvan krompir, peršun i čaša
dobrog vina.

POZITIVNI EFEKTI OMEGA-3 MASNIH KISELINA:
1. Smanjuju nivo masnoća u krvi, posebno štetnog holesterola
2. Snižavaju rizik od pojave treperenja srca – aritmije
3. Smanjuju nivo triglicerida
4. Sprečavaju nastanak krvnog plaka i zakrečenja krvnih sudova
5. Pospešuju zgrušavanje krvi
6. Smanjuju intenzitet upalnih procesa u organizmu
7. Doprinose razvitku moždanih struktura i retine kod dece
8. Deluju terapeutski na izvesne oblike depresije i nervozu

MORSKA LEPEZA PROIZVODA
Uprkos raznovrsnoj ponudi u većini supermarketa, najčešće se kupuje tek nekoliko vrsta ribe. Osim dobro poznatih rečnih vrsta – smuđa, šarana, soma, morska riba vam zaista može poboljšati zdravlje i obezbediti dobro pamćenje.

OSLIĆ
Oslić je najzastupljenija morska riba kod nas jer dobro ”podnosi” zamrzavanje, ali i zbog povoljnog odnosa cene i kvaliteta. Meso oslića je sočno, nemasno, izuzetno bogato belančevinama, kao i fosforom.
Vrlo brzo se priprema – možete ga ispeći u ulju ili skuvati. Meso se lako odvaja od kostiju, pa se često prave salate od overibe. Izbegavaj- te da oslić spremate na roštilju jer će se meso prilično isušiti.

LOSOS
Losos je veoma kvalitetna riba, čije je meso prepoznatljive ružičaste ili crvenkaste boje. Kalorijski je ”težak”, ima nešto preko 120 kalorija u 100 grama, a sadrži vitamine B6 i B12, kao i esencijalne oligoelemente fosfor, selen i kalijum. Losos je jedan je od najboljih izvora omega-3 kiselina, a kod nas se sve češće mogu naći, osim dimljenih, i sveži ?leti. Evo predloga kako da na najjednostavniji način spremite filete lososa.

SARDELA
Grešite ako mislite da samo krupna morska riba ima veliku nutritivnu vrednost. Sitne plave ribe
– sardele, papaline, skuše – inače mnogo jeftinije, bogatije su jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje sprečavaju nastanak ateroskleroze.
Naravno, ako je pripremite na maslinovom ulju, uz dodatak povrća, napravićete veoma ukusno jelo. Ukoliko ne možete da nabavite svežu, na raspolaganju vam je uvek konzervisana sardina, pa vrlo brzo možete pripremiti sendviče ili hladne salate.
Prilikom konzervisanja i termičke obrade, riba ne gubi hranljive osobine. Sadrži dosta belančevina, vitamine A i D, i u malim količinama jod, fosfor i kalcijum, a potpuno je bez ugljenih hidrata. Sto grama sardine ima oko 250 kalorija, te se zbog hranljivih sastojaka pre-
poručuje za ishranu male dece i starijih osoba.

Sendviči sa sardinom
Sastojci:
8 parčadi integralnog tosta, 200 g sirnog namaza sa vlašcem, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašičica sitno seckane mirođije, 2 konzerve sardina u maslinovom ulju, 2 kašičice opranog i osušenog kapra, 1 glavica crvenog luka isečenog na tanke kriške
Priprema:
Pomešajte namaz, pavlaku i mirođiju te premažite 4 parčetatosta. Preko namaza poređajte očišćene i oceđene sardine, kapar i luk, pa poklopite tostom.

PASTRMKA
Pastrmku često nazivaju ”kraljicom voda” jer spada među najkvalitetnije ribe na tržištu. Pastrmku
je najbolje skuvati jer se tada meso ”topi” u ustima, ali je možete pripremiti i na druge načine. Poredostalih dobrih sastojaka, pastrmka sadrži izrazito veliki procenat gvožđa, pa se preporučuje za ishranu ljudi koji pate od anemije, kao i kod rekonvalescenata.

Pečena pastrmka
punjena pečurkama

Sastojci:
4 očišćene pastrmke, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike sitno seckanog vlašca, 200 g svežih pečuraka, 4 kašike prezli, 1 kašičica svežih listova majčine dušice, pola kašičice soli, malobibera,2 limuna

Priprema:
Pastrmke dobro premažite maslinovim uljem. Pomešajte vlašac, iseckane pečurke, prezle, majčinu dušicu i so, te napunite pastrmke. Limun isecite na tanke kolutove i poređajte preko ribe, pa je uvežite kuvarskim koncem. Ponovo premažite pripremljenu ribu uljem i pecite jepoklopljenu u gril tiganju, na srednjoj temperaturi, oko 10 minuta sa svake strane.

RIBA ZA BRITKI UM

Prema najnovijem istraživanju, ako bar jednom nedeljno jedete ovu važnu namirnicu, usporićete
starenje mozga. Zbog toga je riba veoma značajna u ishrani kao prevencija demencije u starosti.
Bivšim pušačima se savetuje da jedu ribu u velikim količinama jer će im pomoći da ublaže posledicekoje su nastale usled pušenja.

LOSOS SA MENTOM

Sastojci: 1 dl jabukovog sirćeta, 2 kašičice meda, 1 kašika ulja, 2 komada fileta lososa (debljine oko 2 cm), malo ulja za pečenje, so, četvrtina šolje svežih listova nane

Priprema:
U posudi pomeťajte sirće, med i kašiku ulja, pa umutite žicom. U tako pripremljenu marinadu
stavite filete i ohladite u frižideru 10 minuta. Nakon toga, izvadite filete iz marinade i pecite ih na zagrejanom tiganju oko 5 minuta sa jedne strane, okrenite, prelijte marinadom ipržite još 5 minuta. Ribu servirajte na tanjire, prelijte sokom iz tiganja, posolite i pospite listovima nane.

zenskikafe.com

Nema komentara:

Objavi komentar