Recepti za torte i kolače


 Najčokoladnija čokoladna torta

A pored toga neverovatnom brzinom se pravi.


Krem torta

Sastojci:
6 jaja
200 g cokolade (što tamnija tim bolje)
200 g šećera
200 g mlevenih oraha (ili lešnika ali ne badem)
3 male šoljice vode
500 ml slatke pavlake (meni je najbolja biljna Hula la)

Priprema:
Stavi vodu da provri. Kada provri ubaci izlomljenu čokoladu i dobro izmešaj da se izjednači. Stavi na stranu da se prohladi. Dobro penasto umiti žumanca i šećer i u to dodaj čokoladnu smesu (ne mora biti potpuno hladna: najbolje je da je sipaš u tankom curku dok mutiš). Dodaj mlevene orahe i na kraju pažljivo umešaj u sneg umućena belanca.

Kalup za tortu podmazati i postaviti pek papirom pa isti podmaži i pospi brašnom. U to ulij smesu i stavi u HLADNU rernu. Rernu uključi na 200 stepeni C i peci ukupno 30-40 min (proveri čačkalicom dali je pečeno). Kada je gotovo izvrni na tanjir na kojem ćeš servirati, oguli papir i ostavi da se ohladi. Ohlađenu tortu namaži sa strane podebelo ulupanom pavlakom, a ostatak rasporedi na vrh (neka bude 2-3 cm debeo sloj). Ostavi da prenoći u frižideru.

Ova torta je kao što napisah u naslovu za mene i moju porodicu najčokoladnija čokoladna torta. Kora u toku noći tj. Dok stoji u frižideru preuzme vlagu iz smetane pa bude maltene kao čokoladna krema koja se može rezati na kriške.


Puslica torta

Ovu tortu sam više puta pravila i ista je za mene jedna od mojih favorita. Iskreno vam je preporučujem.

Ispeći dve kore od po 4 belanca, 300 gr šećera i kašike soka od limuna ili sirćeta. Kore peći u plehu od rerne pa svaku podeliti na dva dela uzduž, tako da se dobiju četiri kore.

Peći na 150 stepeni, cca 20 min zavisno od šporeta.

Fil: skuvati na pari 8 umućenih žumanaca sa 8 kašika šećera i kesicom vanilin šećera. Kada se ovaj fil ohladi dodati mu 1 umućen maslac, 200 gr mlevenih oraha i dve umućene slatke smetane.
Posebno umutiti još dve smetane.
Slaganje: kora+fil+maline (smrznute ili sveže). Na kraju celu tortu premazati sa umućene dve smetane.

Kada se torta preseče izgleda veoma lepo a slatkoću ublaže maline.


Torta s malinama

Potrebno:
3 jaja
290 g šećera
6 listova zelatina
2 slatke pavlake
200 g malina

Na pari umutiti dva zumanca sa jednim cijelim jajetom i 90g shecera.
Mutiti dok masa ne postane,glatka,sjajna i vruca.
Skinuti s pare i shest listova zelatina rastopiti sa malo vrele vode i umijeshati unutra.
Zelatin listove na pocetku morate natopiti hladnom vodom da bi nabubrio.
Mjeshati masu dok se ne prohladi.
U prohladjenu masu dodati dvije umucene slatke pavlake.

Od preostala dva bjelanca napraviti sa 200g shecera puslice za ukras.

A kao podlogu koristiti pishkote ili neki drugi keks.

Red pishkota,natopljenih sokom od malina,zatim maline(svjeze)
i preko malina istresti umucenu masu.
Mora odstajati dva sata u zamrzivacu ili cetiri u frizideru.

Kada se izvadi iz kalupa,napraviti vijenac od puslica po povrshini i napuniti taj dio malinama.

Izgleda dobro.Nije slatka ,nego osvjezavajuca i ima u poredjenju s drugim tortama malo kalorija.





Londonske štanglice

Zamesiti testo od:
40 dkg brašna
20 dkg putera
10 dkg šećera
2 žumanca
1 celog jajeta

Testo rastanjiti u plehu (ja ga rastanjim oklagijom na Al-foliji i polako ga prenesem u pleh) i peći na temperaturi 180 stepeni da porumeni cca 30 min, zavisno od šporeta. Kada je ispečeno odmah ga premazati nekom kiselkastom mermeladom (višnje, borovnice...) i preko toga naneti umućen premaz od:

5 belanaca umutiti u čvrst sneg
25 dkg šećera dodati u sneg od belanaca u umutiti
20 dkg mlevenih oraha lagano umešati u masu

Premaz ravnomerno rasporediti po testu i preko njega posuti 15 dkg sitno iseckanih oraha. Vratiti pleh u rernu i peci na laganoj vatri cca 150 stepeni oko 30 min da lepo porumeni. Kada je pečen kolač i ohlađen seći ga na štanglice.

Kolač pečem u plehu dimenzija 35 x 25 cm.


Nepečen jaffa kolač

Kolač je divnog osvežavajućeg ukusa a priprema se brzo i jednostavno. Mm...

Potrebno:
500 gr jaffa keksaili nekog sličnog (iseckanog unakrst da se od jednog dobije četiri komadića)
100 gr izlomljenog biskvita
1oo gr mlevenog biskvita
150 gr mlevenih oraha
150 gr putera
150 ml mleka
3 supene kašike šećera
1 pomorandža (sok i kora)
100 gr čokolade za kuvanje

Priprema:
Mleko, puter i šećer zagrejati na vatri sve dok se ne istope šećer
i puter. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se i ona ne rastopi, potom dodati rendanu koru jedne pomorandže, mlevene orahe i mlevene biskvite, Promešati i ostaviti da se dobro ohladi. U ohlađenu masu dodati izdrobljene biskvite, jaffa keks, sok od jedne pomorandže (u slučaju da nemate pomorandže možete koristiti kupovni gust sok od pomorandže). Sve sastojke zajedno izmešati, a zatim formirati uz pomoč Al folije duguljast, četvrtas ili okrugao kolač. Odozgo se posipa prema želji: rendana čokolada, mleveni orasi ili lešnici. Najbolje je kada napravljen kolač odstoji 24 sata (oh treba biti strpljiv!)u frižideru ili ako je potrebno stavite ga u zamrzovač jedno 2 sata do upotrebe.




Prekumurska gibanica

Sastojci za više od 10 porcija
Pripremiti:

1. Krhko testo:
240 g brašna tip 500
160 g maslaca ili margarina
80 g šećera u prahu
1 jaje
kesica vanilin šećera, prstohvat soli
Od navedenih sastojaka umesimo glatko testo.

2. Pakovanje gotovih kora za gibanicu (8 kora)

3. Fil od jabuka:
1 kg jabuka
50 g šećera
cimet, narendana korica od limuna
Jabuke operemo, narežemo na tanke listiće (spravica za ljuštenje krompira!), stavimo u šerpu, dodamo ostale sastojke, malo vode i dinstamo da omekšaju.

4. Fil od skute (maladi sir):
500 g mladog sira
120 g šećera
2 jajeta
2 dcl kisele pavlake
100 g suvog grožđa, prstohvat soli
Sve sastoke izmešamo.

5. Fil od oraha:
150 g mlevenih oraha
60 g šećera
kašika prezli, malo mleka
Sve sastojke izmešamo i prilijemo toliko mleka da je fil maziv.

6. Fil od maka:
100 g mlevenog maka
2 dcl mleka
60 g šećera
kašika prezli
narendana korica limuna
1 jaje
Mak kuvamo u mleku i kada se zgusne sklonimo ga sa ringle i dodamo ostale sastojke.

7. 200 g rastopljenog margarina za prskanje svih 8 slojeva kora (2.)

8. Preliv:
3 dcl kisele pavlake
3 jajeta
Izmešati.

Priprema
Način pripreme:
Ređamo slojeve u pleh (cca 39x23 cm) sledećim redosledom:
-položimo razvučeno krhko testo (1.) i na više mesta ga probodomo viljuškom
-1/2 fila od jabuka
-kora 2.
-poprskamo masnoćom 7. (i svaku sledeću koru!)
-1/2 fila od skute
-kora
-1/2 fila od oraha
-kora
-1/2 fila od maka
-kora
Postupak ponovimo istim redosledom, tako da na vrhu bude kora koju prelijemo spremljenim prelivom 8. Gibanicu na više mesta probodemo do dna i pečemo u zagrejanoj rerni na 180°C približno 1,5 sat.



Pita od oraha i sira

 Tijesto:
35 dag oštrog brašna
10 dag šećera
17 dag margarina
4 žumanjka
1/2 praška za pecivo
1 vanilijin šećer
1 žlica kiselog vrhnja

Krema 1:
15 dag mljevenih oraha
12 dag šećera
malo ruma

Krema 2:
1/2 kg sira
20 dag šećera
2 velike žlice bijelog grisa
2 vanilijina šećera
snijeg od 4 bjelanjka

Upute:
Podijeliti tijesto u 2 dijela. Svaki dio razvaljati. Na tijesto staviti prvu kremu pa drugu, a zatim pokriti drugim dijelom tijesta. Kad je pečeno, posuti šećerom u prahu.


Lelina pita

 Sloj tijesta, krema s orasima, krema s kravljim sirom, pa opet sloj tijesta kojim ćete ih poklopiti. Pecite na 200 stupnjeva i uživajte.


Sastojci:
45 dag oštrog brašna
10 dag šećera
17 dag margarina
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
1 vanilijin šećer
2 žlice vrhnja

Krema:
1. krema
15 dag oraha
15 dag šećera u prahu

2. krema
1/2 kg kravljeg sira
25 dag šećera u prahu
snijeg od 4 bjelanjka
2 velike žlice grisa
1 vanilijin šećer

Upute:
Zamijesiti tijesto i razdijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati i staviti u tepsiju i na to 1. kramu. Zatim na to staviti 2. kremu. Preko toga staviti drugi dio razvaljanog tijesta i izbosti vilicom. Peći na 200°C. Pečeno posuti šećerom u prahu.


Splitska torta

Prije nego stavite kremu, listove biskvita poškropite otopinom maraskina ili ruma. Rashladite i ukrasite čokoladnim ukrasima.


Sastojci:
150 g oraha
150 g smokava
150 g grožđica
3 do 4 žlice pšeničnog oštrog brašna
9 bjelanjaka
9 žlica kristalnog šećera

Krema:
5 žumanjaka
5 žlica šećera u prahu
150 g maslaca
1 vanilijin šećer

Postupak:
1. Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Dodajte čvrst snijeg od bjelanaca u koji ste pretkraj utukli šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u nauljenu tepsiju (veličine 35 x 40 cm).

2. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po duljini na tri jednako široka lista.

3. Za kremu žumanjke i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.

4. Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom.

Tako pripremljenu tortu dobro rashladite i ukrasite čokoladnim ukrasima.

Prije nego stavite kremu, listove biskvita poškropite otopinom maraskina ili ruma.
Čokoladne kuglice s višnjama

 Sastojci
80 g ocijeđenih višanja iz kompota Podravka
4 žlice likera od višanja
150 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade s 85% kakaa
70 g maslaca
80 g krokanta od lješnjaka

Priprema
Višnje iz kompota dobro ocijedite, a zatim prelijte s 2 žlice likera od višanja.
U porculansku zdjelu stavite natrganu mliječnu i tamnu čokoladu, dodajte maslac, 40 g krokanta i 2 žlice likera od višanja.
Smjesu s čokoladom otopite u mikrovalnoj pećnici 1-2 minute.
Otopljenu čokoladu dobro izmiješajte i ohladite. Smjesa mora biti ohlađena tako da se žličicom može oblikovati.
Žličicom zagrabite čokoladnu smjesu, u sredinu stavite višnju, a zatim rukama oblikujte kuglicu.
Uvaljajte u krokant, kokos ili sezam.

Posluživanje
Kuglice ohladite i poslužite u zdjelicama za posluživanje.

Savjet
U otopljenu čokoladnu smjesu možete umiješati 1-2 žlice popečenog sezama.



Frankopanska torta



Sastojci
1 kora Lisnatog tijesta

Za biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
½ žličice Praška za pecivo Dolcela

Za kremu:
5 žumanjaka
150 g šećera u prahu
2 Vanilin šećera Dolcela
300 g maslaca
1 žličica naribane limunove korice

Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom.
Nakon toga, žumanjcima naizmjence dodajte brašno, koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo, i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup, koji ste prethodno obložili pek papirom promjera 24 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 25-30 minuta.
Biskvit ohladite i razrežite tako da dobijete dvije biskvitne kore. Lisnato tijesto izrežite tako da mu je promjer 24 cm.
Za kremu, žumanjke pomiješajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i kuhajte na pari oko 20 minuta, tj. dok ne dobijete gustu kremastu strukturu.
Kremu ohladite, a zatim umiješajte maslac i naribanu limunovu koricu.
Biskvitnu koru premažite dijelom pripremljene kreme, a na to stavite pripremljenu koru lisnatog tijesta. Premažite je kremom i na nju stavite drugu polovicu biskvita.
Preostalom kremom premažite tortu, po želji ju ukrasite i ohladite.

Posluživanje
Tortu narežite na kriške i poslužite uz napitak po želji.

Savjet
Prije umiješavanja kuhanu kremu malo ohladite, a maslac pjenasto izradite.



Čokoladne praline


Žlicom grabite ohlađenu smjesu, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u čokoladne mrvice. Čuvajte ih u hladnjaku do posluživanja.

Sastojci

200 ml slatkog vrhnja
50 g kakaa
2 žumanjka
120 g maslaca
100 g šećera u prahu
200 g čokolade za kuhanje

čokoladne mrvice

Postupak

1. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte kakao i dobro promiješajte.

2. U vrelu smjesu umiješajte žumanjke. Maknite s vatre i miješajte dok se ne ohladi.

3. Maslac električnom mješalicom izmiješajte sa šećerom do glatke strukture, dodajte rastopljenu čokoladu i ohlađeno vrhnje s kakaom i žumanjcima. Promiješajte i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.

4. Žlicom grabite ohlađenu smjesu, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u čokoladne mrvice. Čuvajte ih u hladnjaku do posluživanja.


Osvježavajući kolač od dunja

sastojci
za tjesto
120 g maslaca
70 g šećera
2 jaja
300 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
½ vrećice Praška za pecivo

Za nadjev:
1 staklenka Džema breskva
1 kg dunja
1 žlica limuna
50 g grubo nasjeckanih lješnjaka
1 Vanilin šećer

Za posipavanje:
šećer u prahu

Priprema
Od maslaca, šećera, jaja i brašna pomiješanog s praškom za pecivo umijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati.
Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup (ø 30 cm) te ga premažite džemom.
Preko džema rasporedite naribane dunje koje ste nakapali limunovim sokom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta.
Pospite lješnjacima i vanilin šećerom, pa pecite još 10 minuta.

Posluživanje
Kolač narežite na kriške i pospite šećerom u prahu.

ŠVALER TORTA

Potreban materijal: 15 jaja, 100 grama čokolade, 300 grama seckanih oraha, 9 kašika prezli, 9 kašičica soka od limuna, 3 kašike brašna, 1 puding od vanile, 250 grama putera, 300 grama šećera + 10 kašika i 2 šlaga.

KORA:
Napraviti 3 kore

Matrijal za 1 koru:
5 belanaca, 10 kašika šećera, 3 kašike prezli, 3 kašičice soka od limuna, 1 kašika brašna, na kraju ubaciti 100 grama seckanih oraha, I lagano varjačom promešati.

FIL:
Skuvati 15 žumanaca sa 100 grama šećera na pari. I kad počne sa se odvaja od šerpe ubaciti 100 grama čokolade.
Posebno skuvati puding od vanile.
Posebno umutiti 250 grama putera sa 200 grama šećera u prahu.

Kad se fil od žumanaca i pudinga ohlade, sve zajedno sjediniti.

Celu torutu premazati šlagom.

BAJADERA

SASTOJCI:

TIJESTO:

8 bjelanjaka
30 dag šećera
30 dag mljevenih oraha
oblatne

KREMA:

8 žumanjaka
1 dl mlijeka
1 žlica glatkog brašna
25 dag margarina
20 dag šećera u prahu

GLAZURA:

10 dag čokolade
3 dag margarina
3 žlice mlijeka

PRIPREMA TIJESTA:

Bjelanjke istucite u snijeg sa šećerom i dodajte orahe. Podijelite u 4 dijela i svakim dijelom premažite jednu oblatnu i pecite.

PRIPREMA KREME:

Kuhajte na pari i u ohlađeno dodajte pjenasto umućeni margarin sa šećerom u prahu. Kremu podijelite u 3 dijela i njome lijepite oblatne, zadnju okrenite naopačke, odnosno sloj s bjelanjcima stavite na kremu. Kad se slijepi zadnji list pokrijte nečim teškim da se listovi ne razlijepe.

PRIPREMA GLAZURE:

Sastojke otopite na laganoj vatri i prelijte po kolaču.


 relaxforum



















Nema komentara:

Objavi komentar