Raw food dijeta


"Raw food diet" je prehrambeni trend koji propagira konzumiranje sirovih namirnica. Kako samo ime implicira, bazira se na konzumiranju svježih, neprocesiranih, i po mogućnosti organskih biljnih namirnica.


Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 50°C jer je na taj način nemoguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi.
Također, jedan od razloga zašto slijede Raw food dijetu, pristaše navode i održanje acidobazne ravnoteže u tijelu. Naime, procesirana hrana i hrana životinjskog porijekla "zakiseljava" organizam, što nas čini podložnijima bolestima.
Ovaj pokret u posljednjih je nekoliko godina poprimio značajne razmjere, posebice u SAD-u. Opisani su slučajevi izliječenja neizlječivih bolesti isključivo uz pomoć dijete sirovom hranom. O ovom načinu prehrane pišu se knjige, kuharice, web stranice, otvaraju se specijalizirani restorani i klubovi, pa čak možete ići na "raw food" ljetovanje ili pak mršavljenje.
Jedan od proslavljenih autora koji poučavaju o Raw food pokretu je David Wolfe. Autor je bestsellera "Eating for beauty" (Prehrana za ljepotu) i "Naked chocolate" (Gola čokolada). Ovog glavnog opinion-makera na području Raw food pokreta podupire tvrtka Nature’s First Law koja je distributer knjiga, sokovnika, audio i video kazeta, organskih kozmetičkih proizvoda i egzotičnih sirovih proizvoda. Misija tvrtke je promicanje raw-food pokreta, a sudeći po brojkama, dobro im ide!
Nanese li vas put u San Francisco, a ljubitelj ste sirove hrane, svakako posjetite restoran "Organica". Vlasnik Organice je 24-godišnji Juliano koji za sebe tvrdi da je genije jer je otkrio potpuno novu kuhinju. Tamo možete kušati pizzu ispečenu na suncu, rižu koja je fermentirala punih 30 dana i suši od tofua, jabuka i gljiva.
Juliano je i autor proslavljene kuharice "Raw - the uncook book" u kojoj je opisao pripravljanje nekih od svojih specijaliteta koje ponekad kušaju i slavni. Robin Williams i Danny Glover redovito posjećuju njegov restoran.

Dnevni meni "Raw food" dijete

DORUČAK:
Topla voda s svježim sokom limuna, uvijek za početak dana
Svježi grejp ili neko drugo voće ILI
Voćni shake ili puding, ILI
Vrući čaj sa pločicom slatkih sjemenki ili keksom od lješnjaka

RUČAK:
Mala zelena salata,
Marinirano povrće ili Waldorfska salata, ILI
Juha, ILI
Pašteta s lanenim krekerima
POPODNEVNI OBROK:
Svježi sok od povrća

VEČERA:
Velika zelena salata, s dodatkom maslina, avokada, klica, krastavaca, rajčica...

VEČERNJI OBROK:
Voćni shake ili svježe voće ILI
Desert, energetska pločica ili keks
Jelovnik koji autor predlaže usklađen je s lučenjem probavnih sokova. Oko podneva naš je probavni sustav u punoj snazi te tada preporučuje konzumiranje složenijih jela. Ako Vam Vaš raspored ne dozvoljava takav ritam, vjerojatno ćete poželjeti zamijeniti popodnevne prijedloge s večernjim prijedlogom.
izvor: 24sata.hr


Nema komentara:

Objavi komentar