Pijete li organsko mlijeko?


Pri kupovini mlijeka ponekad ćete vidjeti na policama trgovina konvencionalno mlijeko i organsko mlijeko bez hormona po dvostruko većoj cijeni. Zašto je ovo drugo skuplje i je li vrijedno te cijene ? Postoje li doista dobrobiti za zdravlje i što znači certificirano organsko?


Pogledajmo što je to doista organsko mlijeko i koje kriterije treba zadovoljiti:

1) U hranu kojom se hrane krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili umjetna gnojiva.
2) Zabranjeno je dodavati hormone rasta (bovine growth hormone) kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena niti zračenja kao niti genske mutacije.
3) Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se kravi ipak daju ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma.
4) Krave trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati.

Zašto je cijena organskog mlijeka toliko visoka?
Obično je cijena organskog mlijeka dvostruko veća od konvencionalne. Jedan od razloga je što je uzgoj krava koje daju organsko mlijeko puno skuplji, naime u potpunosti se poštuju pravila organskog uzgoja – od ispaše, hrane i svega ostaloga. Korištenje skupljih sastojaka i metoda za uzgoj i ishranu hrava, kupovina organske hrane i mogućnost ispaše tijekom cijelog dana znače da farmer mora posjedovati i održavati veću količinu zemlje, a bit će proizvedeno manje mlijeka što povećava troškove.

Jedna od glavnih odrednica organskih farmi za proizvodnju mliječnih proizvoda jest briga o zemlji. Koriste se organski herbicidi koji nisu otrovni i ne zagađuju zemlju čime se čini dvostruka dobrobit; radnici nisu izloženi supstancama koje uzrokuju sve vrste zdravstvenih problema, a podzemne vode ostaju nezagađene.
Na farmama koje se bave organskom proizvodnjom nije dozvoljeno ni korištenje umjetnih gnojiva koja se inače koriste na uobičajenim farmama. Kravama se isto tako ne daje hrana proizvedena od životinjskih nus produkata koji mogu prenijeti i kravlje ludilo, a ne smije ih se hraniti niti genetski modificiranom hranom.

Hormoni koji se koriste pri uzgoju krava
BGH (stočni hormon rasta) ili rbST (somatotropin) hormoni su koji povećavaju proizvodnju kravljeg mlijeka. Uzrokuju rast inzulina u mlijeku, a otporni su i na pasterizaciju te se prenose na ljude i ulaze direktno u organizam. Mnogo je rasprava uzrokuju li ovi hormoni mutacije u stanicama dojki što posljedično dovodi do razvoja karcinoma.

Dok su Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) te Američka certifikatorska kuća (USDA) odobrile ove hormone i tvrde da nemaju štetno djelovanje oni su zabranjeni u Europ, Kanadi i Japanu.

Hormoni štetno djeluju i na krave, jer su nakon ubrizgavanja sklonije mastitisu – vrlo bolnoj infekciji vimena, zbog čega im se daju antibiotici koji završavaju i u vašem mlijeku. Zbog mastitisa nastaje gnoj koji onda tijekom mužnje prelazi u mlijeko što povećava broj štetnih bakterija. Dio toga se vjerojatno uništava pasterizacijom, no dijelić spomenutoga zasigurno ostaje u mlijeku.

Antibiotici

Kada se krava koja se ne uzgaja na organski način razboli ili dobije upalu vimena tretira se antibioticima. Stephanie Hill, stručnjakinja za mliječne proizvode i predavač prirodnih znanosti na Poljoprivrednom sveučilištu North Carolina u Greensboro-u ističe da je ilegalno davati antibiotike kravama koje se uzgajaju za davanje mlijeka, te dodaje da su farmeri odgovorni za sve antibiotike koji se registriraju i evidentiraju u uzorcima mlijeka.

Što znači slobodna ispaša?

Osim činjenice da postoji određena površina pašnjaka predviđena po kravi gdje one slobodno pasu vodi se računa i o hrani koju dobivaju. Ako farmer krave hrani raznoliko dobiva kravlje mlijeko koje je puno hranjivije no i zdravo sijeno.

Rokovi upotrebe mlijeka

Velika prednost organskog mlijeka jest što ono ostaje svježe znatno dulje od uobičajenog pasteriziranog mlijeka. Naime kod njegove proizvodnje koristi se potpuno drugačiji proces od pasterizacije. Konvencionalno mlijeko se pasterizacijom izlaže kraće vrijeme visokoj temperaturi od 140 do 160 stupnjeva nakon čega se podvrgava brzom hlađenju kako bi se uništile bakterije, plijesan i ostali štetni sastojci.
Organsko mlijeko izlaže se ultra visokim temperaturama od 275 stupnjeva i to svega nekoliko sekundi čime se uništavaju sve bakterije u mlijeku. To omogućava dulji rok trajanja no što ga ima uobičajeno pasterizirano mlijeko u kojem se ne uspijevaju uništit sve bakterije. Ultra visoko zagrijavanje, budući da traje svega nekoliko sekundi smanjuje mogućnost kvarenja hranjivih sastojaka u mlijeku, a i nije ga potrebno čuvati u hladnjaku.

Postoje li dobrobiti za zdravlje kad je u pitanju organsko mlijeko?

Američko udruženje za hranu i lijekove i Američka certifikatorska kuća tvrde da nema značajnih razlika između organskog i uobičajenog mlijeka u kvaliteti, sigurnosti i hranjivosti. No, Mark Kastel s američkog Cornucopia instituta, koji je proveo i proučio mnoga istraživanja, gornji zaključak smatra vrlo konfliktnim uzevši u obzir pronađene antibiotike u mlijeku te djelovanje hormona pronađenih u mlijeku na ljudsko zdravlje. Iz vlastitog iskustva otkad koristi organsko mlijeko njegove su se migrene znatno smanjile.

Najnovije istraživanje koje je obavilo Sveučilište iz Newcastle-a, a objavljeno u časopisu Journal of Science of Food and Agriculture pokazuje da je organsko mlijeko zdravije. Naime, krave koje su slobodno pasle davale su mlijeko koje je sadržavalo znatno više korisnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina. Isto tako, istraživanje je pokazalo da je tijekom ljetnih mjeseci koncentracija jedne od korisnih masnih kiselina – konjugirane linolenske kiseline CLA 9 (vrlo snažan antioksidans i pojačivač imunološkog sustava), čak 60% viša od one u konvencionalnom mlijeku, jer se krave hrane svježom travom i djetelinom. Organski uzgojene krave više od 80% hrane dobivaju ispašom dok se na konvencionalnim farmama stoka ispašom dobiva svega 37% od ukupne hrane. Organsko mlijeko sadrži čak 39% više omega-3 masnih kiselina od konven-cionalnoga koje dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Zašto kupovati organske mliječne proizvode

Organski mliječni proizvodi sadrže certifikat kao jamstvo visoke kvalitete te zdravog proizvoda Kupujući ih istovremeno podržavate i ekopoljoprivredu koja štiti okoliš te osigurava zdravlje i buduću produktivnost ljudi, te plodnost životinja i same zemlje.

Krave koje se uzgaja zbog mlijeka hrani se organskom hranom s certificirane zemlje u skladu s organskim standardima uzgoja, rastu u uvjetima koji nisu stresni te podržavaju njihovo zdravlje, o njima svakodnevno brinu stručnjaci koji drže do zdravlja životinja i nikada im ne daju antibiotike niti hormone rasta.

Kupovinom organskog proizvoda podržavate organsku poljoprivredu, proizvodnju koja teži održavanju biološke raznolikosti, na plodnoj zemlji koja ne sadrži kemijske pesticide i umjetna gnojiva. Ovime isto tako podržavate i farmere koji rade vodeći računa o zdravlju životinja.

Mliječni proizvodi i žensko zdravlje

Ugledna američka ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Christiane Northrop ističe da je sastav kravljeg mlijeka uvelike različit od sastava majčinog mlijeka te da je ovo prvo zapravo namijenjeno teladi. No mlijeko proizvedeno na konvencionalan način može biti problematična hrana osim za djecu i za odrasle. Kao ginekologinja, Northrop vidi puno problema povezanih s mliječnim proizvodima; dobroćudne čvoriće na dojkama, kronični vaginalni iscjedak, akne, menstruacijske grčeve, miome, kronični nadražaj crijeva i pojačanu bol od endometrioze. Konzumiranje mliječnih proizvoda primijećeno je i kod raka dojke i jajnika. No konzumacijom organski proizvedenog mlijeka i mliječnih proizvoda često se ublažavaju menstruacijski bolovi, alergije, upale sinusa te učestali vaginitis. Mlijeko proizvedeno organski, bez goveđeg hormona rasta i antibiotika, ima drukčije djelovanje na tijelo. Neke pacijentice s ginekološkim problemima vezanim uz mliječne proizvode potpuno su ozdravile od tih tegoba kada su prešle na organski proizvedene mliječne proizvode. Iako se smatra da je mlijeko općenito dobar izvor kalcija postoje i drugi izvori koji nisu mliječnog tipa – zeleno lisnato povrće – kao što su kelj i brokula. Većina svjetskog pučanstva među kojima i stanovnici Kine koji ne pate od raka dojke ili osteoporoze, dobiva kalcij iz zelenog povrća. Istraživanja pokazuju da Kinezi iako konzumiraju pola količine kalcija od one koju konzumiraju Amerikanci, vrlo rijetko imaju problema s osteoporozom.
yuforum

Nema komentara:

Objavi komentar