Opasna hrana


Nekad je hrana na kojoj je pisalo 's okusom voća' ili 's okusom sira' sadržavala voće ili sir. A danas? Većina hrane je umjetna, a lista aditiva koje sadrži prešla je brojku od tri tisuće. Iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbjegavati.


Aditivi koje treba izbjegavati

1. Olestra
Zamjena za masnoću koju su sintetizirali u Procter&Gambleu, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi naše probave ne mogu razgraditi velike molekule, olestra ima kalorijsku vrijednost 0.

U čemu je problem?
Može izazvati proljev. Osim toga ometa apsorpciju važnih hranjivih tvari, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija provedena na životinjama na Sveučilištu Purdue, koja je pokazala da olestra može izazvati brže debljanje nego prava masnoća.

2. Pigment karamele
Umjetni pigment koji je proizveden zagrijavanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.

U čemu je problem?
Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim umacima, kruhu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, kemikalije koje se povezuju s rakom u miševa. Tvrtke nisu dužne objaviti jesu li boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne.

3. Saharin
Umjetno sladilo pronađeno slučajno 1870-ih.

U čemu je problem?
Studije povezuju saharin s rakom mjehura. Prije tri godine istraživanje je pokazalo da se štakori brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer.

4. Kalijev bromat
Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje tijesta tijekom pečenja.

U čemu je problem?
Kalijev bromat uzrokuje tumore bubrega i štitnjače kod štakora. Mnoge zemlje su ga zabranile. Neki američki lanci brze prehrane još ga koriste.

5: BHA – Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene
Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte.

U čemu je problem?
Američki ured The Department of Health and Human Services izdao je priopćenje u kojem stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su mast Goya i gume za žvakanje Orbit.

6. Djelomično hidrogenizirano biljno ulje
Polučvrsta mast koja se dobiva dodavanjem vodika u nezasićene masne kiseline.

U čemu je problem?
Djelomično hidrogenizirane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima te u margarinu.

7. Sulfiti
Održavaju boju hrane te sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumporovog dioksida.

U čemu je problem?
Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. No kod osjetljivih i astmatičara sulfiti mogu izazvati poteškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na svježe namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a.

8. Azodikarbonamid
Sintetički žutonarančasti aditiv za tijesto.

U čemu je problem?
Ova kemikalija se prije svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. No koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaknuti kao mogući uzročnik astme. Studija koju su proveli u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin’ Donuts te pecivu u McDonald’su.

9. Karagenan
Zgušnjivač i emulgator koji se dobiva iz algi – E407 karagenan.

U čemu je problem?
Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crijevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savjetovati da ga izbjegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima.
izvor: net.hr


ASPARTAM-Aspartam, vještaćki šećer izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Iako odobren od američkog Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao bezbjedan dodatak za hranu, aspartam je jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.

Aspartame je tehničko ime za vještački šećer koji je takođe poznat pod fabričkim imenima - NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Aspartam je otkriven slučajno 1965.g. kada je James Schlatter, hemičar G.D. Searle kompanije testirao jedan lijek protiv čira na želucu.

Aspartam je odobren za upotrebu u hrani 1981.g. a u napitcima 1983.g. Ta supstanca bila je prvi put odobrena za konzumiranje još 26 jula, 1974, međutim, u augustu 1974.g. bila je uložena jedna žalba od strane Dr John W. Olney, naučnika na polju neurologije i James Turner-a, advokata američkog Zavoda za Zaštitu Potrošaća, što je zajedno sa rezultatima istrage istraživačkih procedura kompanije G.D. Searle dovelo do toga da FDA povuče dozvolu za upotrebu aspartama, u decembru 1974.g. Kasnije, 1985. g. kompanija Monsanto je kupila firmu G.D. Searle koju je nakon toga podijelila na dvije odvojene, supsidijarne kompanije, Searle Pharmaceuticals i The NutraSweet Company.

Aspartam je daleko najopasnija supstanca na tržištu koja koja se nalazi u hrani i napitcima (i tzv. “sugar-free” žvakaćim gumama, prim. prev.) On je odgovoran za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za hranu, koje su podnjete američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA). Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, uključujući gubitak svijesti i smrt, kao što je to objavljeno još u februaru 1994.g. u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of Health and Human Services).(1) Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:
glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima.

Prema naučnicima koji su radili na proučavanju sporednih efekata aspartama, sljedeće hronične bolesti mogu da budu prouzrokovane, podstaknute ili pogoršane u slučaju konzumiranja ove supstance:
tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog zamora, (chronic fatigue syndrome, prim. prev.) parkinsonova bolest, alchajmerova bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novorođenčadi, fibromijalgija i dijabetes.

Nema komentara:

Objavi komentar