Opake konzerve


Američko istraživanje je pokazalo da osobama koje pet dana zaredom jedu juhu iz konzerve, urin sadrži 1.200 puta veće količine kemikalije bisfenol A, nego urin osoba koje su jele svježe kuhanu juhu. 



Znanstvenici upozoravaju i na druge negativnosti.

Istraživanje su obavili znanstvenici sa Sveučilišta Harvard, želeći pokazati utjecaj konzervirane hrane na ljudski organizam. 'Već duže znamo da ispijanje napitaka koji se čuvaju u određenoj vrsti plastike može povisiti količinu BPA u tijelu. Naša studija pokazuje da bi konzervirana hrana mogla biti i veća opasnost, posebno kad se ima u vidu raširenost upotrebe,' rekla je autorica istraživanja Jenny Carwile.

Kemikalija BPA ometa endokrini sustav te dokazano ometa razvoj spolnih organa i pri razini od 50 mikrograma na kilogram tjelesne težine.

Prijašnja istraživanja su povezivala i niže zabilježene razine BPA, nego je to bilo u novoj studiji, s pojavom kardiovaskularnih bolesti, dijabetesom i pretilošću.

BPA se nalazi u unutarnjoj oblozi konzervi, na računima, plastici i plastičnim bocama označenima brojem sedam, pa čak i materijalima za stomatološki popravak zubiju.

Veće razine BPA znanstvenici su izmjerili već nakon prvog obroka iz konzerve, pa apeliraju na proizvođače da u potpunosti eliminiraju upotrebu BPA.
izvor: magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar