Naranče


Kad je riječ o narančama, obično se ističe njihovo bogatstvo vitaminima C i A. No, to je tek početak priče o koristima koje nudi ovo osunčano voće. Naranča potiče probavu, ojačava protok krvi i srce. Redovita konzumacija naranče ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam.


Čuli ste da naranča ima sposobnost pročišćavanja krvi i poboljšanja njezine protočnosti, te pozitivan utjecaj na mineralizaciju kostiju? Da, ali ne posežite odmah za sokom. Česta je, i ne osobito pozitivna, navika uzimati sok od naranče umjesto pojesti čitav plod. Bez obzira što je svježe iscijeđen, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana. Međutim, ako vam je zbog nekih zdravstvenih problema naranča doista teško probavljiva, preporučljivo ju je zamijeniti grejpom. Za sve druge, vlakna su zapravo iznimno korisna, jer ona skrivena u narančama su iznimno dobra za probavni sustav i olakšavaju zatvor. Ona također smanjuju kolesterol te su iznimno korisna za održavanje zdravlje razine šećera u krvi.

Dobra je vijest da jedan dnevni obrok citrusnog voća smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Narančina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.

Kosti, zubi i imunitet

Naranče su bogate kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica u našem tijelu, čime se poboljšava imunitet. Dakle, ako želite spriječiti virusne infekcije, redovito jedite naranče.

Osim toga, redovita konzumacija naranči može značajno smanjiti rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.
ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar