CRVENO ZELJE dobiva izvrstan ukus
ako ga popržimo na luku kojem smo dodali par klinčića. Dobro je crvenom zelju
za vrijeme kuhanja ili pirjanja dodati izrezanu jabuku.
ZELJE će izgubiti oštrinu, ako ga
prije pri premanja stavimo desetak minuta u vrelu vodu, a zatim ocijedimo.
ŠPINAT treba kuhati poklopljen u
što manje vode da bi se sačuvali vitamini i ostali korisni sastojci koji se
inače bacaju zajedno sa suvišnom vodom.
POVRĆE S KRUMPIROM bit će mnogo
ukusnije, ako krumpir najprije zgnječimo kao za pire i taj onda dodamo
polukuhanom povrću.
GRAŠAK I OSTALE MAHUNARKE brže će
se skuhati ako ih dan prije namočima u slanu vodu ili vodi dodamo malo sode
bikarbone.
VARIVA možemo vezati, mjesto
zaprškom sirovim naribanim krumpirom koj i zajedno s vodom dodamo jelu. Tako
jelo postaje probavljivije, a ipak ne gubi svoj prirodni okus.
UVELO ZELENO POVRĆE opet će se
osvježiti ako ga prije upotrebe 1/4 sata držimo u mlakoj vodi, pa zatim 1/2
sata u hladnoj.
MUHANASTO POVRĆE neće prigorjeti
ako stavimo azbestni podložak pod lonac. To vrijedi za sva jela.
ZELENO POVRĆE ostat će dulje
vrijeme svježe ako ga zamotamo u novinski papir ili alu-foliju prije nego ga
odložimo na hladno i tamno mjesto.
VODU U KOJOJ SE KUHALO POVRĆE NE
TREBA BACITI . Zbog bogatog sadržaja vitamina možemo od nje pripremiti juhu.
Inače njome čistimo predmete od metala.
kuharski savjeti, pečeno povrće,
povrce, savjeti kuhara, savjeti za kuhanje povrća
izvor: www.svjetnica.com
Nema komentara:
Objavi komentar