Koristite li začine?


Koje začine posebno preporučate za zdravlje?


Većina začina je bogata aktivnim tvarima s pozitivnim učincima na zdravlje. Neke od tih tvari se izoliraju, standardiziraju te imamo gotove proizvode, poput dodataka prehrani ili biljnih lijekova.

Kako bismo obogatili svoju prehranu bez drastičnih promjena u okusu te pružili potporu zdravlju preporučam sljedeće začine:

Origano, većini poznat kao začin za picu. Proširite mu upotrebu u jelima od riže i povrća, varivima te krem juhama. Kao i većina mediteranskog bilja, ima antibiotsko, antiseptičko te antioksidativno djelovanje.

Đumbir je izvrstan u juhama i varivima. U slučaju prehlada, preporučam čaj od đumbira (komadiće đumbira ostavite u prokuhanoj vodi nekoliko minuta te procijedite) s limunom. Đumbir je dobar za jačanje imuniteta, a ima i umirujuće te antibakterijsko djelovanje.

Anis, komorač, kim spadaju u istu biljnu porodicu, imaju sličan sastav eteričnih ulja i pozitivan učinak na probavne organe. Uz čaj od mente, prva preporuka kod probavnih smetnji, poput nadutosti! Koristite ih u jelima od žitarica i juhama.

Curry grahoricama daje egzotičan, pikantan okus; mješavina je 20-ak začina, među kojima prednjači kurkuma sa svojim antioksidativnim djelovanjem. Izvor je željeza, magnezija, kalija, mangana te vitamina K, E i B6.

Kurkuma je relativno neutralnog okusa, daje žutu boju varivima i juhama. Vrlo jak antioksidans s mnogostrukim pozitivnih učincima. Klinički je dokazan pozitivan učinak na rak prostate, kada se uzima u obliku dodataka prehrani.

Cimet je izvrstan u zobenoj kaši, za slatka jela i voćne sokove (preporuka: sok od naranče i jabuke s cimetom). Djeluje blagotvorno na probavni sustav, ima antimikrobno djelovanje, a kao dodatak prehrani koristi se kao pomoć kod snižavanja šećera u krvi.
izvor: magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar