Kokosova voda


Stoljećima se pije u tropskim krajevima, a prije dvije godine otkrili su je i zapadnjaci. Osim što je postala hit među holivudskim facama, ova voda sve je cjenjenija jer je potpuno prirodna, niskokalorična i bogata nutrijentima.


Kokosova voda je čista tekućina koja se nalazi unutar mladog kokosa – bistar sok zelenog kokosa. Vadi se iz ploda dok se meso još nije zrelo, točnije kada je stanju takozvanog gela. Za razliku od bijelog mlijeka koje dolazi iz zrele voćke, sadrži vrlo nisku količinu masti.

Osim što je niskokalorična, sadrži 0,69% kalcija, 0,59% magnezija, 0,05 % dušika, 0,56% fosforne kiseline, 0,25% kalija i 95,5% vode.

Ovaj osvježavajući i prirodno sladak antioksidans možemo smatrati prirodnim izotoničnim napitkom.

Upravo iz tog razloga sve veći broj sportaša koristi ovaj napitak kako bi nadoknadili izgubljene elektrolite i esencijalne minerale nakon napornih treninga.

Konzumiranjem čiste kokosove vode možete povratiti u organizam hranjive tvari bez negativnih učinaka koje izazivaju šećer i kofein.

Dokazano je da pomaže u mršavljenju, čisti bubrege, jača imunološki sustav te pruža prirodno čistu energiju. Poboljšava probavu i metabolizam i uravnotežuje pH tijela.Poznato je da se kokosova voda u prošlosti koristila kao intravenozna tekućina, a u nekim krajevima svijeta, u kojima medicinska pomoć nije dostupna, koristi se još uvijek.
Slična je ljudskoj krvi i plazmi, te predstavlja jedinu prirodnu tvar koja može biti sigurno ubrizgana u krvotok.

Kokosova voda od davne prošlosti pije se u jugoistočnoj Aziji i na pacifičkih otocima, Havajima i Karibima.

U Središnjoj Americi poznata je po imenu agua de pipa, a u Brazilu água de coco.

Sam okus vode ovisi o tome gdje kokos raste. Indijski kokosi imaju jako sladak okus, a brazilski mliječni, dok je najslađi bangladeški.

relax-forum

Nema komentara:

Objavi komentar