Kako zamrznuti povrće?

Priređivanje povrća za zamrzavanje

BARENJE. Povrće se prije zamrzavanja bari (furi), i to radi toga da se sačuva prirodna boja i okus povrća, da se uštedi prostora u frizeru i da se unište bakterije . Barite samo male količine odjednom, tako da voda zakipi najviše 1 minutu nakon što ste povrće stavili u nj. Imajte priređenu veliku posudu s vrelom vodom. Stavite povrće na rešetku ili komad rjeđeg platna (onakvog kakvo se upotrebljava za cijeđenje sira). Spustite povrće u vodu i mičite ga gore-dolje , tako da se sve povrće jednako obari. Povrće barite različito vrijeme. Vrijeme brojte od časa kad je povrće stavljeno u vodu.


HLAĐENJE. Izvadite povrće iz rešetke ili platna i ohladite odmah ispod hladne tekuće vode ili u posudi u kojoj je led. Ocijedite.

PAKIRANJE. Pripremljeno povrće stavite u plastične vrećice ili u drugu ambalažu za zamrzavanje , te lagano pritisnite da izađe zrak, koji inače suši povrće. Ostavite malo prostora u vrećici, jer će inače paketići prsnuti, no ne previše, jer to može prouzročiti sušenje povrća.

ZAMRZAVANJE. Povrće zamrznite u frizeru odmah pošto su vrećice napunjene. Za zamrzavanje povrće dobro operite, odrežite korijenje i vanjske listove.

savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar