Kako se pravi marmelada?

MARMELADA OD ŠIPAKA. Zreli crveni šipak operite , ocijedite, kuhajte u malo vode da dobro omekša, što traje oko 40 minuta. Skuhan šipak ocijedite, propasirajte ; pasirani stavite kuhati. U drugu posudu stavite onoliko šećera koliko ima šipka i prelij te istom količinom vode. I šipak i šećer s vodom dobro prokuhajte, zatim stavite šipak u šećer i sve zaj edno kuhajte dok masa ne postane gusta. Marmeladu ohladite, stavite u čiste i suhe staklenke, zavežite pergamentnim papirom i spremite na suho i hladno mjesto.


MARMELADA OD PASIRANIH MALINA. Zrele očišćene maline propasirajte kroz sito ili pasirku. Koliko imate kilograma pasiranih malina, toliko stavite kilograma šećera. Sve kuhajte na jakoj vatri 20-30 minuta, a pri tome neprestano mij ešajte da marmelada ne bi zagorjela. Uklonite je s vatre i još vruću stavljajte pažljivo u čiste zagrijane staklenke . Staklenke pokrijte čistim ubrusom, a sutradan ih zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto.


MARMELADA OD RIBIZA. Ovu marmeladu spremajte poput marmelade od malina, samo što će u ovom slučaju ribiz zamijeniti maline . Obje marmelade su izvrsne kao namaz na kruh i nadjev za fine kolače i torte.

MARMELADA OD JAGODA. Zrele zdrave jagode očistite i brzo pod tekućom vodom operite. Ocijeđene stavite u veliku posudu i posipajte šećerom. Koliko jagoda, toliko šećera. Jagode pokrijte i ostavite do drugog dana. Sutradan stavite jagode kuhati, u početku na slabu vatru, kasnije na jaču . Za vrijeme kuhanja često miješajte da marmelada ne zagori. Kada je marmelada kuhana, stavite u nju malo limuna i još vruću pažljivo ulijevajte u zagrijane staklenke . Staklenke stavite u mlaku pećnicu (koju ste nakon zagrijavanja ugasili) i ostavite do drugog dana. Staklenke zavežite celofanom i stavite na suho i hladno mjesto.

savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar