Kako napraviti voćni kompot?

Kuhanjem u pari spremaju se razni kompoti . Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremajte s košticom i ljuskom, a marelice i breskve, spremajte bez ljuske i koštica. Kruške i dunje ogulite i uklonite im koštice . Da voće koje gulite ne bi pocrnjelo, stavite ga u otopinu vode i limunske kiseline. Na 1 I vode stavite na vrh noža limunske kiseline. Da biste marelice i breskve lakše ogulili, složite ih na cjediljku i uroni te u kipuću vodu. Ostavite ih u vodi 5-10 minuta, zatim odmah gulite .


SIRUP ZA KOMPOT pripremite od šećera i vode . Koliko ćete šećera staviti na 1 l vode, zavisi o slatkoći samog voća. Uobičajeni su ovi omjeri: na 1 I vode 30 dkg šećera, na 1 l vode 50 dkg šećera, na 1 l vode 1 kg šećera. Količina sirupa koji se stavlja u specijalne staklenke za kompot je oko 3 dcl. Kompoti se mogu spremati i bez kuhanja u pari.

KOMPOT OD KRUŠAKA . Zdrave , ne premekane kruške očistite, ogulite i razrežite ili napola ako su manje , ili načetvoro ako su veće . Uklonite im koštice i ostatak cvijeta. Odmah nakon čišćenja stavljajte ih u hladnu vodu kojoj ste dodali limunske kiseline . Očišćene kruške dobro ocijedite i složite u staklenke. U staklenke nalijte prokuhanu i mlaku otopinu šećera i vode. Na 1 l vode stavite 2 5 dkg šećera. Staklenke zatvorite, obrišite i kuhajte u pari oko pola sata na 90° C .

KOMPOT OD BRESAKA ILI MARELICA. Zrele i tvrde plodove ogulite, raspolovitc i uklonite im koštice . Polovice bresaka ili marelica složite u čiste staklenke i prelijte kuhanim i ohlađenim sirupom . Na 1 l vode stavite 25 dkg do 50 dkg šećera. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari 15 minuta na 90° C. Ohlađene staklenke stavite na hladno mjesto.

 KOMPOT OD ŠLJIVA . Zrele i tvrde plodove operite, uklonite im peteljke i nabodite iglom . Stavite ih u staklenke, dodajte malo klinčića i cimeta u prutiću. Voće prelijte prokuhanim i ohlađenim sirupom . Na 1 l vode stavite 25-50 dkg šećera. Staklenke zatvorite i kuhajte u pari 15 minuta na 90° C.

KOMPOT OD TREŠANJA ILI VIŠANJA. Zrele zdrave i tvrde plodove operite, uklonite im peteljke i složite u staklenke . Dodajte malo klinčića i cimeta i prelijte prokuhanim i ohlađenim sirupom . Za trešnje : na 1 l vode stavite 25-50 dkg šećera, za višnje : na 1 I vode 60-70 dkg šećera. Staklenke zatvorite i kuhajte u pari 10 minuta na 90° C.

KOMPOT OD GROŽĐA . Svježe zdrave i tvrde grozdove operite i dobro ocijedite. Grozdove razlomite u male grozdiće po 2-3 zrna u jednom. Nemojte otkidati bobice od stapke. Grozdiće složite u čiste staklenke i prelij te prokuhanim i rashlađenim sirupom. Na 1 l vode stavite 50 dkg šećera. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari 10- 15 minuta na 90° C.

KOMPOT OD JAGODA. Zdrave i zrele jagode očistite, brzo operite i dobro ocijedite. U čiste staklenke složite red jagoda, red šećera i tako dok ne potrošite sve jagode. Posljednji red treba da bude šećer. Na 1 kg jagoda stavite 30 dkg šećera. Jagode ostavite do drugog dana da se slegnu, a onda staklenke do kraja napunite jagodama i šećerom. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte na laganoj vatri od 75° C oko 10- 15 minuta.

savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar