Kako napraviti čaj?


Posuda u kojoj se kuha voda za čaj ne smije služiti u druge svrhe i ne smije se prati s ostalim suđem , nego samo isprati pod slavinom. Čajnik se isto tako ispire samo toplom vodom. 


Prije nego smo u čajnik stavili čaj, nalijemo ga ključalom vodom da se ugrije . Ta se voda baci. U topao čajnik stavlja se po osobi 1 žličica čaja i još jedna za »čajnik« . To se ostavi nekoliko minuta i zatim se prelije 1 šalicom vrele vode. Čaj ne smije dulje stajati od 3-4 minute, jer postaje gorak i gubi aromu, zato ga u tom vremenu treba servirati. Uz čaj se daje šećer, hladno mlijeko ili slatko vrhnje , rum ili limun. U šalice najprije stavljamo šećer, slatko vrhnje ili hladno mlijeko, a tek onda čaj. Tko ne voli tu mješavinu i pije čaj s rumom ili limunom, stavlja najprije šećer, pa čaj, a tek onda žličicu ruma ili sok od limuna. Ako je čaj pretaman, razređuje se vrućom vodom.

savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar