Jabuke su savršenstvo prirode


Riznica zdravlja

Ako vam dijete ide u vrtić ili osnovnu školu, vrlo vjerojatno ste mu proteklih dana spremili u ruksak i koju jabuku, ribež, šećer, maslac, ili pak tijesto za savijače, jer je sa svojim prijateljima, tetama i/ili učiteljicama pripremanjem pite i satom posvećenim jednoj od najzdravijih namirnica, obilježio Svjetski dan jabuka. Teško se sjetiti još kojeg voća da ima svoj dan, no, jabuke su ga zaista i zaslužile. Prava su riznica hranjivih sastojaka koji pozitivno djeluju na ljudski organizam, pomažu kod prevencije raznih bolesti, povoljno utječu na krvožilni sustav, potiču imunitet. S jabukom se gasi žeđ, jer sadrži veliki postotak vode, ali i smanjuje apetit, a kako sadrži pektin i celulozu, odlična je i za regulaciju probave.


Svaki dan pojedite jednu jabuku
Nemojte čekati Svjetski dan jabuka pa da se ona tek tada nađe na vašem jelovniku. Za svoje zdravlje puno možete učiniti pojedete li svaki dan barem jednu jabuku. Uključite ju i u prehranu vašeg djeteta od najranije dobi, bilo kroz kašice ili kasnije kao sok u kombinaciji sa mrkvom i narančom. Nažalost, suvremene metode uzgoja i čuvanja jabuka uključuju najčešće upotrebu pesticida i drugih štetnih preparata, zato je pranje jabuke, guljenje kore, te koliko je moguće kupnja iz kontroliranih voćnjaka, nužna. Budite sigurni da su jabuke koje su u naše trgovine stigle iz udaljenijih zemalja vrlo vjerojatno tretirane kakvim sredstvom da bi taj daleki put do potrošača izdržale, te stigle na police crvene i sjajne.

Svjetski dan jabuka koji se slavi u listopadu također je prigoda da se upozori na te probleme, ali i podsjeti javnost na bogatstvo okusa, mirisa te stotine sorti koje su obilježile povijest jabuke. Mnoge će stare sorte nestati ili već jesu zbog cijepljenja i modernog uzgoja, kemijski tretman prijeti izumiranju tradicionalnih voćnjaka iz kojih je i krenula inicijativa da se svake jeseni širom svijeta obilježi Dan jabuka. Proslavu prate sad već najrazličitije aktivnosti po vrtićima, školama, restoranima,slastičarnicama, gradskim trgovima. Pripremaju se razne slastice od jabuka, degustiraju marmelade, sokovi, održavaju natjecanja u pripremi najbolje pite od jabuka, organiziraju se obilasci voćnjaka, nastoji se podići svijest o važnosti očuvanja starih sorti.

Tjeraju viruse, hrane, daju energiju…
U zimskim mjesecima jabuke su nezaobilazne u borbi s virusima i infekcijama, prehladama i padom imuniteta Osim vode, koja je njezin glavni sastojak, jabuka sadrži brojne vitamine, ponajprije su to vitamin C, zatim A, E, vitamini B skupine. Bogata je i mineralima kao što su kalij, te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Jabuka je česta namirnica u dijetama te pogodna za mršavljenje. Osim na imunološki, pozitivno utječe i na krvožilni sustav, rad srca, rad bubrega. Nezaobilazna je u jelovnicima bolesnika upravo zbog svojih hranjivih sastojaka, koji ne opterećuju probavu, a povoljno utječu na oporavak organizma od određenih bolesti. Mnogi će ju pak radije pojesti nego čokoladu, jer podiže raspoloženje, ublažava razdražljivost.


yuforum


Nema komentara:

Objavi komentar