Crveni luk


Crveni luk (Allium cepa L.) je veoma rasprostranjena biljka, najverovatnije poreklom iz Azije, poznatiji ali ne i priznatiji od belog luka.


Analizom njegove bioloske vrednosti moze se zakljuciti da on ni po cemu, cak ni u svojim lekovitim svojstvima,ne zaostaje iza belog luka. Mozda ga, u ponecemu, cak i nadmasuje.Za jelo se koristi preko cele godine:mladi luk u prolece, nedozrela glavica u toku leta i zrela lukovica preko zime.
Pogresno je odbacivati nadzemni deo mladog luka, jer on nije nista manje vredan od glavice.
Sto se hranljivosti tice, u crnom luku ima najvise ugljenih hidrata i zanemarljivo malo belancevina i masti.
Osusene, zrele glavice, znatno su vrednije u kaloricnim smislu.
no, osnovu bioloske vrednosti luka cine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli,narocito kalijuma
i sumpora, i raznih oligoelemenata,crni luk je bogat vitaminima (B1, B2, C, E, K,P) a ima i karotina (provitamin A), glikozida,
etericnih ulja,biljnih hormona slicnih insulinu,bakterostatike i baktericidne fitoncide...

Za jacanje srca.
za visok krvni pritisak,
otklanjanje nesanice i nervoze,
olaksava
iskasljavanje, regulise secer u krvi,
deluje kao diuretik i
laksativno sredstvo,
pomaze kod nesvestice, regulise probavu,
leci
upalu krajnika i promuklost, bolesti pluca i bronhija,
vodenu
bolest, ublazuje bol, leci rane i otekline,
visoku temperaturu,
sprecava zgrusavanje krvi,
pomaze kod zacepljenja koronarne arterije,
sprecava
opadanje kose, otklanja zuljeve

CRVENI LUK
ZA
POSPESIVANJE MOKRENJA


Uzeti jednake delove
luka (recimo 2 glavice),
persuna i celera i ovu mesavinu kuvati
lagano
u 1 litri vode i 8 supenih kasika meda.
Pije se toplo 4
puta dnevno po soljica.



LEKOVITI
SIRUP OD
CRVENOG LUKA


Pola kilograma crnog
luka narenda se i kuva
sa 1/2 kilograma secera (ili meda) u litri
vode,
lagano tri sata. Ostaviti u tamne flase i kao lek koristiti
po
kasiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlekom.
Ovaj lek je
dobar i kod plucnih bolesti
i bolesti probavnih organa.



CRVENI LUK
PROTIV
NESANICE


Na masini za
mlevenje mesa samleti 1-2 glavice crnog luka,
dobiveni sok popiti s
malo mlake vode ili mleka
i kasikom meda, naravno pred spavanje.



CRVENI LUK
PROTIV
KURJIH OCIJU


Glavica crnog luka
se prereze na pola
i stavi u vinsko ili jabukovo sirce 3-4 sata.
Pred
spavanje ovim se lukom obavije kurje oko i ucvrsti zavojem.
Ovo se
ponavlja nekoliko noci dok kurje oko (zulj)
sasvim ne omeksa i ne
nestane.






CRNI LUK
PROTIV RANA,
CIREVA NA KOZI
I UPALJENIH ZANOKTICA


Crni luk se sitno
nasecka ili narenda i pomesa sa biljnim uljem.
Od ovoga se napravi
oblog i obavije mesto
na kome je rana, upaljena zanoktica ili cir.
Oblog
se menja 3-4 puta dnevno.



CRNI LUUK
KOD
ZAPALJENJA JETRE


Propasirati 200
grama crnog luka i zatvoriti u flasu sa 7 decilitara
belog vina, 100
grama meda i 2 supene kasike pelinog lista.
Flasa se drzi najmanje 20
dana na toplom mestu
i mucka vise puta u toku dana.
Posle toga
pije se po soljica
triput dnevno pre jela.

Nema komentara:

Objavi komentar