Čokoladna dijeta


Slatka muka
Čokoladna dijeta - samo za ovisnike!


Britanka Ann Voak u knjizi The Chocolate Diet predstavlja čokoladnu dijetu namijenjenu svim ovisnicima o čokoladi. Smatra da je nerealno, čak i štetno, posve eliminirati čokoladu iz dijetalne prehrane.

Naime, ako se ljubitelji čokolade suoče s dijetom na kojoj je čokolada namirnica koju je potrebno striktno izbjegavati, željeni učinak je upravo suprotan – javlja se povećana želja za njome i borba u kojoj čokoladoljubac prije ili kasnije popušta. Ovo najčešće rezultira pretjeranim uživanjem iza kojeg slijedi grižnja savjesti i naposljetku, odustajanje od dijete. Na čokoladu ne treba zato gledati kao na "neprijatelja" već je prihvatiti kao senzualni užitak koji si svatko može povremeno priuštiti.

Osnovni principi dijete

No začudo, ova dijeta osim što strogo kontrolira unos kalorija, pomaže i u prevladavanju ovisnosti o čokoladi. Kako bi se u tome uspjelo prvi korak je posve eliminirati čokoladu iz dijete na razdoblje od tjedan dana. Nakon početne apstinencije u drugom tjednu dozvoljene su male količine čokolade svakodnevno. Pritom je pomoću upitnika koji se nalazi u knjizi potrebno odrediti kojem tipu čokoholičara pripadaš te pratiti posebno propisan plan.

Voak definira 6 tipova ovisnosti o čokoladi:

•Prikriveni uživatelji: potajice jedu čokoladu i skrivaju ju je na neobičnim mjestima

•Romantičari: koriste čokoladu kao zamjenu za tjelesnu i emocionalnu privrženost

•Tražitelji utjehe (najčešći tip): jedu čokoladu kada su umorni, pod stresom ili pred problemom

•Vikend uživatelji: koriste vikend ili proslave kako bi pretjerano uživali u čokoladi

•Ovisnici o šećeru: većinu dnevnih kalorija unose putem ugljikohidrata i često posežu za čokoladom kao izvorom energije kada su umorni

•Predmenstrualna žudnja: kod žena koje posežu za čokoladom samo u određene dane tijekom menstrualnog ciklusa

Problem s njenom dijetom je što unatoč čokoladi, tijekom prvog tjedna pruža premalo kalorija. Liječnici dugo upozoravaju da je potrebno paziti da svaki dan unesete minimalno 1.200 kalorija. U suprotnom ćete ozbiljno ugroziti zdravlje. No u čokoladnoj dijeti svaki tip čokoholičara prati poseban plan prehrane temeljen na oko 1.000 kcal dnevno prvi tjedan dijete te 1.200 do 1.500 kcal dnevno preostalo vrijeme dijete. Dnevno je dozvoljen unos količine čokolade koja osigurava, ovisno o tipu čokoholičara, od 50 do 300 kalorija. Autorica preporučuje i svakodnevni unos obranog mlijeka, obilje vode te biljne čajeve koji će zamijeniti kavu. Unos niskokaloričnog povrća poput brokule, gljiva ili rajčice je neograničen.
izvor: magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar