Bundeva ja zakon


BUNDEVA - CUCURBITA PEPO (porodica Cucurbitaceae), biljka podrijetlom iz Meksika, dobro nam je poznata kao povrće koje se u našim krajevima uzgaja pod nazivom bundeva. Bundeva svoje porijeklo vuče iz Afrike te Sjeverne Amerike, od kuda je stigla do Europe, gdje su je u početku uzgajali kao ukras. U starom Egiptu, Grčkoj i rimu su se bundevama, nakon što bi čvrstu koru osušili na suncu, služili kao posudama. 


Obično je baš bundeva simbol boja i obilja jeseni, prepoznatljva po okruglastom plodu žute do narančaste boje. Poznato je više od 800 raznovrsnih bundeva, koje se po poljima pobiru od rujna na dalje. Zanimljivo je napomenuti da se dosta vrsta tikvica i bundeva uzgaja i u Hrvatskoj u okolici Požege,gdje postoji čak oko 350 jestivih vrsta. Na 100 gr. sadržava samo 45 kcal, i iz tog razloga je vrlo poželjna u dijetalnoj prehrani, a također radi visokog sadržaja balastnih tvari koje dugotrajno daju osjećaj sitosti s malim količinama, a također povoljno djeluju na peristaltiku crijeva!


Nutritivna svojstva:
1. opskrbljuje tijelo beta karotenom (narančastog pigmenta koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, potreban za očuvanje našeg imuno sustava (npr. u 100 gr sadrži 1400 jedinica vit. A - kolika je to količina možemo npr. usporediti sa kukuruzom koji na 100 gr sadržava 180 jedinica!!);
2. na 100 gr sadržava samo 45 kcal;
3. lako je probavljiva jer sadrži 90% vode, 1,1% bjelančevina, 0,1% masti i 5,5% ugljikohidrata na 100 gr;
4. sadrži selen «muški mineral» , važan za normalan rad prostate;
5. sadrži dosta kalija (383 mg%), fosfora,kalcija i željeza, te znatne količine mangana;
6. sok od bundeve najbolji je napitak od povrća jer su u njemu zastupljeni svi vitamini i minerali u najoptimalnijem omjeru koji izvrsno odgovara našem metabolizmu, te je također sok dobar za detoksikaciju cijelog organizma;
7. potiče probavu i odstranjuje otrove iz crijeva;
8. smanjuje razinu masnoće u krvi djelovanjem enzima koji otapaju masnoće;
9. (rasterećuje gušteraču);
10. u sočnom mesu još se nalaze kalcij, željezo, folati i vitamin C;
11. veža uz sebe kolesterol, te pomaže razgradnju masnog tkiva tako da je dobra i kod provođenja nekog od dijet programa;
Djelovanje:
1. jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće;
2. osnažuje krvnožilni sustav (radi visokog udjela beta karotena-karetoidna namirnica);
3. potiče rad štitnjače;
4. jača imunitet;
5. bundeva ispire tijelo, regulira količinu vode i pomaže prilikom mršavljenja;
6. Npr. jedna jušna žlica ekološki uzgojene bundeve u svakodnevnom jelovniku, tijekom duljeg vremenskog razdoblja (osobito kroz zimske mjesece) imat će preventivno djelovanja na mokraćni trakt i prostatu;
7. sastojci bundeve imaju i utjecaja na regulaciju žlijezda lojnica, a učinkovito smiruju i upaljenu kožu lica, te rješavaju akne i mitesere, te se ekstrakti bundeve sve više koriste u kozmetičkoj industriji; (npr. pri izradi maski za lice za čišćenje i sužavanje pora lica); U novije vrijeme ispitana je biokemijska podloga tog djelovanja, obzirom da su iz sjemenki bundeve izolirane tvari koje imaju antiseboroičko djelovanje.
8. koštice i ulje također se koriste pri liječenju problema mokraćnog mjehura i bubrega, ali i prostate, te se njihovo konzumiranje preporučuje i kod početnih stadija kancerogenih promjena!

relaxforum 

Nema komentara:

Objavi komentar