Bosanski specijaliteti


Bosanski lokum sa orasima

Potrebno:
-1 jaje
-1 puter
-150 gr secera u prahu
-400 gr brasna
-250 gr oraha

Priprema:
-puter i jaje izmiksati mikserom,dodati secer u prahu,orahe pa brasno
-masa mora biti kao i masa za humasice
-oblikovati lokume debljine jednog prsta ( kao iz prodavnice )
-peci na blagoj vatri ,na pocetku 180 C a poslije na 100C da se izvuce,mora imati svijetlu boju . Peceno uvaljati u secer u prahu.


Bosanska pogača

Potrebni sastojci
1 kg brasna
1 casa kiselog mlijeka
prasak za pecivo ili soda bikarbona
soli po ukusu,
voda,
ulje


Način pripreme
Prasak za pecivo i so izmijesati sa brasnom a zatim zamijesiti sa
kiselim mlijekom i mlakom vodom.
Tijesto staviti na dasku posutu tankim slojem brasna i dalje ga mijesiti i premazivati uljem.
Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta.
Na kraju tijesto oblikovati, staviti u podmascenu tepsiju i peci.

Bosanska pogaca je najukusnija dok je topla. Obicno se servira sa kajmakom i sirom. Nikada se ne reze nozem nego se lomi rukom, pri tome se lista i odlicnog je ukusa.




KROMPIRUSA NA DRUGI NACIN

Sastojci:
1 kg krompira
1 glavica luka (crvenog)
soli
bibera
masnoce
10-14 dkg mesa (govedjeg, bravljeg, juneceg)

Nacin pripremanja:
Meso se samelje skupa sa lukom ili luk sasvim sitno isjeca, posoli i izmijesa dobro sa mesom.
Rasucu se jufke i postave da se suse (15 - 20 minuta).

Krompir se oguli i izerenda (izriba na erende) u posudu u koju je nalivena voda i stoji u vodi sve do punjenja (d ne bi pocrnio).

Kad su se jufke suhnule, pomaste se. Krompir se vadi i cijedi, te izmijesa sa mesom i lukom (doda soli, ako nije dovoljno) i reda po jufki. Kada je fil poredan, pobiberi se i srolaju jufke u guzve, te postavljaju u zamascenu tepsiju, odozgo zacine i krompirusa pece.


BOSANSKI LONAC PO DURANOVICU

Sastojci:
200 dkg govedjeg mesa protkanog sa masnocom
200 dkg krompira
40 dkg mrkve
20 dkg bijele zeleni
50 dkg crnog luka
5 dkg bijelog luka
50 dkg svjeze babure
50 dkg plavih patlidzana
80 dkg svjezeg paradajza
2 dcl bijelog vina
so
biber u zrnu
aleva paprika
1 karanfilic


Nacin pripremanja:
Govedje meso isjeci na krupne kocke (tri do cetiri kocke po porciji). Sve povrce ocistiti,oprati i isjeci na krupne kocke (kao i meso), sve staviti u vecu serpu (i meso i povrce), dodati vino, soli po ukusu, biber u zrnu, aleve paprike, jedan karanfilic, lagano izmjesati, sloziti u zemljani lonac (moze i obicni), naliti hladnom vodom, povezati pergament papirom, prokuhati na stednjaku, a zatim peci u pecnici dva do tri sata (zavisno od starosti mesa).
Servirati u sahanu sa poklopcem, a najbolje bi bilo u male zemljane loncice za svaku osobu.


  
SEVDIDZAN BAKLAVA

Sastojci:
3 Jufke, odnosno toliko da se moze tepsija prekriti 12 puta
Maslo za zacin
1kg secera (a moze i manje) za zaljev (serbe)
Malo limuna
Tirit (nadjev):
1/4 kg masla (butera, margarina)
1/4 kg brasna
6 jaja
1/4 kg secera


Nacin pripremanja:
Rasucu se jufke i puste da se suhnu. U medjuvremenu se spremi tirit. Ulupaju se jaja sa polovinom secera (12.5 dkg.). Posebno se ulupa maslo (ili buter ili margarin). Zatim se sastave maslo i jaja i doda brasno, izmijesamo sve to, dodamo drugu polovicu secera (12.5 dkg), izmijesamo i dobijemo tirit.
Tepsija se pomasti i prekrije 6 puta jufkom, a svaka jufka se zacini (poskropi) maslom. Tirit se izlije i ravnomjerno rasporedi po tepsiji. Potom se tirit prekriva 6 puta jufkom, a svaka se poskropi rastopljenim maslom. Zacini se i gornja jufka, te se baklava pece.

Za to vrijeme se spravi serbe od pola litra vode i kilogram secera uz dodatak limunova soka.

Pecena baklava se izreze na dilume ili kvadratice, zalije ukuhanim secerom (serbetom) i hladi.

BAMJA

Sastojci:
250 gr. sirove ili 50 gr. suhe bamje
750 gr. bravljeg ili janjeceg masnijeg mesa
120 gr. crvenog luka
aleva paprika
so
biber
rukovet majdonosa (persunov list)
djerviz (list celera)
1 limun
malo sirceta


Nacin pripremanja:
Navedeni sastojci su dovoljni za cetiri obroka. Meso se izreze u zalogajice u jednu serpu, luk ocisti i iskriza na meso, doda so, biber, izrezan majdonos (persun), celer i aleva paprika, te sve dinsta na tihoj vatri.
Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirceta, te se voda ocijedi.

Kada je meso napola scevabljeno (dinstano), obarena bamja se sastavi sa mesom, te dalje kuha dok ne budu kuhani bamja i meso. Po potrebi se dodaje malo mesne vode ili vode. Mora se paziti da se bamja ne prekuha.

Prlikom serviranja dodaje se kriska limuna

Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje.

Lelic Smail iz Bihaca u bamju dodaje i malo bijelog luka.


TUFAHIJE

Sastojci:
5 jabuka (delises)

500 g vanilin secera
0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
150 g secera
100 g oraha
50 g badema
1 limunova kora


Nacin pripremanja:
Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta.
Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera.

Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne.

Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti.

SIS-CEVAB za cetiri osobe

Sastojci:
80 dkg janjeceg ili bravljeg masnog mesa
50 dkg crvenog luka (male cijele glavice, ili luk iz sredine vecih glavica)
12 dkg mrkve
rukovet celera i persuna (lista)
zrna bibera
malo aleve paprike
so
8 drvenih stapica duzine oko 15 cm.


Nacin pripremanja:
Sis u ovom slucaju predstavlja drvenu sipku na koju su nanizani komadici mesa i luka, te otuda potice i naziv.
Po receptu traicionalne kuhinje (kako to kaze I. Pilavdzic) sis-cevab se u pravilu kuha (vari), ne dodaje se nikakva druga masnoca, niti brasno, ni kiselo mlijeko, ni juha.

Za pravi sis-cevab meso treba da bude masno, tako da sis-cevab sam sebe zamasti.

Meso se izreze na plosnate vece zalogaje. Luk se izreze vertikalno na vece komade (ploske - tako da se komadi drze ucijelo). Nize se na stapice komad mesa, komad luka, tako da sis pocinje i zavrsava komadicem mesa.

Nanizani sisevi se sloze u lonac, sole i dodaju se zrna bibera. Zelen se iskriza odozgo na siseve. Mrkva se oguli i iznad sis-cevaba istare na rende, tako da pada na siseve. Polako se doljeva cista hladna ili mlaka voda - ne juha - samo toliko da sisevi zamaknu u vodu (tek da budu pokriveni vodom).

Lonac se stavlja na jacu vatru. Kada provrije, povuce se na tihu vatru i kuha se sve dok meso ne bude kuhano.

Poslije kuhanja dodaje se malo aleve paprike. Servira se u vlastitom saftu (ne dodaje se kiselo mlijeko).

BOSANSKI SIS-CEVAB

Prema M. Duranovicu, nastavniku kulinarstva, Sarajevo, sis-cevab na domaci nacin spreman je sa komadicima kokosijeg bijelog mesa. Dakle sprema se kao i sis-cevab od janjeceg mesa, samo sto je umjesto janjetine bijelo kokosije meso. Lonac se stavlja na jacu vatru. Kada provrije, dodati 1 - 2 kasike vinskog sirceta (da se luk ne raspadne), zatim se povuce na tihu vatru i kuha sve dok meso ne bude kuhano.

TELECI SIS-CEVAB
za pet osoba






Sastojci




750 gr teleceg mesa
500 gr. luka crnog
200 gr. masnoce
100 gr. kuhanog paradajza
20 komada cackalica
5 gr. bibera
15 gr. soli
1 dl. bijelog vina



Nacin pripremanja


Telece meso oprati, izrezati na srednje komade ( kao za raznjice). Crni luk
ocistiti, oprati i isjeci na komade kao i meso. Ovako isjeceno meso i luk
nabosti na cackalice, tako da se nabode komad mesa, komad luka. Ovako
pripremljene cackalice sloziti u posudu jednu pored druge, u jednom redu,
te dodati masnocu. Paradajz pire, biber, so i vino izmijesati, pa
razrijediti potrebnom kolicinom vode i preliti preko slozenog cevaba.
Preliv treba da pokrije cevab. Tako spremljeni cevab staviti pod poklopcem
na plocu ili u rernu da se dinsta dok meso ne postane mekano. Cevab sluziti
zajednicki na ovalu ili odvojeno.



STAMBOL BAKLAVA

Sastojci

2 - 3 omanje jufke
10 dkg. mljevenih oraha
10 dkg. djulbesecera (slatko od ruza)



Nacin pripremanja

Razviti jufku kao za baklavu. Orahe skuhati u mlijeku. Pustiti da se malo
hladnu i dodati djulbesecer (slatko od ruze). To izmijesati i po jufki
uzduz redati punjevinu. Saviti jufke kao cibuke i po duzini staviti u
tepsiju i peci. Reze se u komade duzine 10 - 12 cm.

Nakon pecenja zalije se agdom (zaljev od secera) kao i druga baklava.



CEVAB OD MRKVE






Sastojci

60 dkg mljevenog mesa
0.5 kg mrkve (ili po zelji)
1 glavica crvenog luka
celera
persunovog lista
soli
bibera
juhe (ciste corbe) koliko bude potrebno za dodavanje
pomalo



Nacin pripremanja

Luk se ocisti, isjeca i stavi na nesto masnoce (butera, ulja), malo poprzi
i na to doda mljeveno meso, te i ono poprzi. Zatim se doda ociscena i na
tanke kolutice izrezana mrkva, posoli i pusti da se dinsta. Doda se i neko
cijelo zrno bibera i kasnije nesto celera i persuna.

Povremeno se dodaje pomalo juhe (ciste corbe, masne vode) tako da na kraju
treba da bude odgovarajuca kolicina safta. Dakle, cevab se servira u saftu.

Prilikom serviranja dodaje se po potrebi soli i bibera.

CIMBUR SA SUHIM MESOM

Sastojci
4 jaja
32 dkg suhog mesa mekanog
biber
paprika
malo soli
limun



Nacin pripremanja

Za cetiri obroka suho meso se iskosa na tanke listice i razastre na
tembalu, a zatim malo poprzi. Na to se izliju jaja "na oko". Ako meso nije
dovoljno slano, jaja se malo posole. Zrno bibera se stavi na sred
zumanceta, a mljevenim biberom i paprikom pospu se jaja i meso.

Servira se toplo u tembali (sahanu).

Umjesto paprike moze se upotrebiti limun. Umjesto suhog mesa moze se
upotrjebiti sudzuka. U tom slucaju se ne dodaje ni biber ni paprika.

U Dobrom Polju (prema Kalinoviku) cimbur spravljaju na taj nacin sto samo
suho meso bravlje (bravetina sa planinskih pasnjaka) izrezu na listice i
poprze na masnoci bez ikakvih drugih dodataka. Svakako, to mora biti
kvalitetno mekano bravlje suho meso.

CIMBUR OD JAJA

Sastojci
4 jaja
1 kg crvenog luka
20 dkg masla
soli
bibera
aleva paprika (po zelji)



Nacin pripremanja

Za pripemu cetiri obroka isjeckati crveni luk na rebra, poprziti na dijelu
masnoce i posoliti. Isprzeni luk se "razastre" na zagrijanu tembalu (ranije
sahan), a zatim stavi na plocu (zar). U tavi se uzavrije preostala masnoca
(maslo, mast).

Jaja "na oko" se izliju na luk u tembaali i zaliju vrelom masnocom, tako da
se brzo ispeku. Jaja ostaju po pravilu nedopecena. Na zumance se stavi
jedno cijelo zrno bibera (papra) ili se pospe malo mljevenim biberom i
alevom paprikom. Moze prema ukusu i sama paprika.

Cimbur se servira topao u tembali (sahanu) stavljanjem na tanjir.
Zorka J. Babic (33) daje drugaciji recept cimbura od jaja i to: Metni u
tavu 10 kasika kajmaka (znaci za jedan obrok 2 kasike) i na vruc kajmak
razbij 5 jaja, posoli ih, pobiberi i peci.


LOZOVA SARMA

Sastojci

Za 4 obroka:
40-60 listova loze iz tursije
40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
i teleceg ili mijesanog
mesa bez kostiju
5-10 dkg pirinca
bibera
soli
malo ulja
1 - 2 glavice crvenog luka
0.25-1 l. kiselog mlijeka
malo suhog mesa ili suhih
kostiju



Nacin pripremanja

Ova sarma naziva se i japrak s' mesom, kao i sarma od japraka, kako je naziva
Karlo Walter. Ustvari, razlika je nesto u materijalu i nesto u tehnologiji
spremanja, te i to da se lozova sarma sprema zimi, a jalan-sarma, odnosno japrak
u proljece i ljeti.

Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta,
doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.

Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac.
Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i
stavi kuhati.

Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze
spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po
5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se
loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.


relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar