Bijeli tartufi


Tartufi imaju djelovanje afrodizijaka i bogati su važnim mikronutrijentima


I ova je jesen u znaku tartufa, jedinstvene aromatične gljive. Ljubitelji te delicije hrle u Istru, jer bijeli istarski tartuf svjetski je poznat i cijenjen među gurmanima cijeloga svijeta. U čemu je posebnost tartufa, koji imaju djelovanje afrodizijaka i bogati su važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza, te kako razlikovati pojedine vrste, ispričali su nam Danijela i Marko Puh, vlasnici tvrtke Natura, čije je sjedište u gradu tartufa – Buzetu.


Podjela tartufa

"Tuber magnatum pico ili plemeniti bijeli tartuf, njegova sezona počinje od sredine rujna pa do kraja siječnja. Grumen je prekriven brojnim,vrlo razgranatim bijelim šarama,i poprima nijanse od boje mlijeka do jake ružičaste. Bijeli istarski tartuf prava je dragocjenost, i to ne samo po cijeni, nego i po svom gastronomskom potencijalu koji su prepoznali gurmani iz cijelog svijeta, koji su za savršen obrok s prepoznatljivom aromom spremni potegnuti stotinama kilometara i izdvojiti mala bogatstva. Smatra se da istarski bijeli tartuf karakterizira izrazito dobra aroma, pa je cijenjen kao jedan od najkvalitetnijih na svijetu. Crnog tartufa ima kroz cijelu godinu, a razlikuju se plemeniti crni tartuf, sezona mu je od početka studenog do sredine ožujka, zatim ljetni crni tartuf te zimski crni tartuf. "

Lov na tartufe

Ako se poželite uputiti u samostalno branje tartufa po istarskim šumama, naši vas sugovornici podsjećaju da za lov na tartufe lovac tartufar mora imati posebno dresirane pse s vrlo istančanim osjetom njuha, posebnu licencu te plaćati godišnju taksu. Inače, u Istri su najbogatija prirodna nalazišta ove gljive, gdje je prvi put otkrivena 1929.godine. Ta nalazišta smještena su oko doline rijeke Mirne, najviše u Motovunskoj šumi.Obližnji grad Buzet prozvan je tako gradom tartufa, doznajemo u obiteljskoj tvrtki Natura, koja istarske tartufe sljubljuje s najboljim istarskim maslinovim uljem, sirom,vrganjima i šampinjonima te ih tako ukomponirane u razne vrste proizvoda pakira u proizvodni asortima pod imenom Natura tartufi.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar