Vrste čokolada

Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta čokolade:

Gorka čokolada - sadrži minimalno 35% kakao mase. Danas se mogu naći i čokolade sa 70 pa i 80% kakao mase.


Čokolada za kuhanje – obično je gorka i ne onako fine strukture kao čokolada za jedenje. To je zbog manje količine kakao maslaca. Njezina je svrha prvenstveno da se miješa s drugim sastojcima.


Couverture (čokolada za prelijevanje) – Riječ je o najkvalitetnijim vrstama čokolade. Takva čokolada mora sadržavati izrazito visoku koncentraciju kakao maslaca kako bi smjesa bila glatka i kako bi je se dalo lijepo oblikovati. U jeftinijim verzijama kakao maslac se zamjenjuje biljnim uljima, ali često je samo izgled ono što podsjeća na pravu čokoladu za prelijevanje.


Mliječna čokolada – ono što najčešće konzumiramo. Postotak kakao mase u takvoj čokoladi u većini se slučajeva kreće do 20%, iako bolje i skuplje verzije sadrže i do 40% kakao mase. Jeftine, masovne verzije sadrže i do 50% šećera, a kakao maslac u njima često je zamijenjen biljnom mašću, a tu su, naravno, i umjetne arome. I time se daleko odmiču od onoga što je zaista prava čokolada.


Bijela čokolada - u stvari i nije čokolada. Od čokolade sadrži samo kakao maslac, kome je dodan šećer, umjetna aroma i mlijeko, a ako se on zamijeni biljnim uljem dobijamo proizvod koji s čokoladom nema nikakve veze.

Zaključak: slatki grijeh i nije tako griješan kako se misli. I tako su sladokusci došli na svoje. Uživajmo u umjerenim količinama čokolade, kao i u činjenici da na taj način doprinosimo vlastitom zdravlju. Naravno, kao i kod svake namirnice, vrlo je bitno da pazimo na kvalitetu onoga što biramo


Ne postoji osoba koja ne voli čokoladu. Poznato je da nam čokolada pruža trenutni osjećaj zadovoljstva i ugode, ali njeno super dejstvo tu ne prestaje.

Osnovni sastojak čokolade je zrno kakaa – plod biljke kakaovca, koje rastući u divljini doseže visinu i do 20 metara i živi oko 150 godina, iako daje plod tek nakon 5 godina života.

Za čokoladu su prvi znali Maje, drevni narod iz Srednje Amerike. Oni su kuhali i mljeli plodove kakaa i mješali s vanilijom i čilijem, a plodove kakaa su upotrebljavali i kao valutu pa je kakao stigao i do Asteka, starog naroda Meksika. Kristofer Kolumbo će tek u 15. stoljeću kakao donijeti u Europu, i hvala mu na tome! 1528 godine Don Cortes je u Španiju donio kakao i opremu za pravljenje čokolade. Španci su u recept čokolade dodali šećer i cimet a izbacili čili, te se to može smatrati pretečom današnje čokolade. Princip pravljenje čokolade je uglavnom ostao isti kao i danas. Zrno kakaa se bere, prži pa mrvi. Potom se dodaje šećer, arome, emuligatori i dodaje se ili oduzima kakao maslac – prirodna masnoća biljke kakaa.

Čokolada krije pravo malo bogatstvo hranjivih tvari. Bogata je fosforom i magnezijem, a sadrži i znatne količine cinka i kalija, kao i natrija, željeza, folnu kiselinu, beta karoten, lecitin te vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP. Čokolada se još smatra i odgovornom za poticanje serotomina (hormona dobrog raspoloženja) u našem tijelu a također je dokazano da nakon konzumiranja čokolade u našem organizmu se oslobađaju endorfini koji imaju prirodno smirujući i antidepresivni učinak.
Čokolada sadrži tvar teombrin koji djeluje kao regulator krvnog pritiska, opušta krve žile srca, aktivira izlučivanje mokraće, reguliše nervni sistem i korisna je kod anemije.

Iako je bogata masnim tvarima, čokolada se lako probavlja, jer u sastavu sadrži sterainsku kiselinu – zasićenu amsnu kiselinu koja u jetrima prelazi u oleinsku, takozvanu dobru mast. Pored toga sadrži i polifenole – glavne oksidante koji sprečavaju da holesterol oksidira i začepi krvne žile.
Ipak prekomjerno konzumiranje čokolade nije dobro, jer izaziva suprotne učinke, a prvi simptomi su razdražljivost i potištenost – znakovi lagane intoksikacije.
Danas postoji nebrojno mnogo vrsta čokolada kao i proizvoda od nje. Rado je viđen gost u kupkama za njegu tijela, kremama i balzamima za njegu usana, ali se primjenjuje u aromaterapijama i masažama. Ipak sve što se ima reći o čokoladi stane u jednu riječ. MLJAC!
domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar