Peršun i njegova ljekovita svojstva

Još su stari Egipćani koristili divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Jer, plod i ulje deluju diuretično, pomažu u izlučivanju soli iz organizma. Takođe pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, ali i u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, artritisa, gihta i gojaznosti.


Stari Grci, koji su peršun smatrali svetom biljkom, nisu ga koristili za jelo. Od njega su pravili vence, koje su nosili na svečanim gozbama i kitili svoje heroje. Za razliku od njih, stari Rimljani su ga jeli, naročito gladijatori pre borbe, jer su verovali da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijim. Do kraja srednjeg veka, peršun je bio isključivo lekovita biljka, a njegovo seme se čak smatralo lekom protiv kuge. Danas bez ovog začinskog povrća ne može da se zamisli nijedna svetska kuhinja.


Nutritivno bogatstvo
Energetska vrednost peršuna je mala i iznosi oko 190 kJ/100 g za lišće, a za koren tek 90 kJ/100 g. Ali, zato u 100 grama sirovog lišća ima čak 1.600 miligrama mineralnih materija. Polovina od toga je kalijum, a ostalo gvožđe (zbog čega je peršun povoljan za lečenje anemije), kalcijum, mangan, magnezijum, bakar, fosfor i manje količine drugih mikroelemenata, važnih za ljudski organizam. Ono što peršun svrstava u red visokovrednih namirnica, jeste sadržaj vitamina. Pre svega vitamina C, kojeg u 100 grama lišća ima 170 miligrama, što je kod povrća najviša vrednost. Ova biljka sadrži i karoten (provitamin A), kao i vitamine B1, B2, B6 i B12 - koji uz gvožđe povoljno deluje na obnavljanje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Inače, specifičan miris i ukus potiču od eteričnog ulja, koje čini čak 42 različita sastojka.

Čelično zdravlje
Još su stari Egipćani koristili divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Jer, plod i ulje deluju diuretično, pomažu u izlučivanju soli iz organizma. Takođe pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, ali i u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, artritisa, gihta i gojaznosti. Međutim, fitoterapeuti napominju da peršun ne sme da se koristi ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na seme, koje deluje znatno jače od korena i lista. Ova biljka povoljno utiče na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja. Osim toga, podstiče krvotok i dobro deluje na nervni sistem - ublažava letargiju i anksioznost. Peršun je koristan u ishrani dijabetičara. Za njegovu lekovitost znaju i žene koje imaju problema sa bolnom ili neredovnom menstruacijom. Grickanje peršuna u danima pre ciklusa otklanja višak tečnosti iz tela i sprečava predmenstrualno nadimanje. Deluje i na polne žlezde, kao i kod neplodnosti.
Sveže zdrobljeno lišće pomaže kod bolova u uhu i zubobolje. Čaj od semena peršuna snižava telesnu temperaturu, opušta glatke mišiće u celom telu, olakšava glavobolju, migrenu, astmu, grčeve u stomaku. Deluje antiseptično na posekotine i rane, a ublažava i nadražaje od uboda insekata.

Kada je potreban oprez?
Peršun nije sasvim bezopasna biljka. Pre svega, njegovo korišćenje tokom trudnoće mora da bude kontrolisano i dozirano. Kao lek za bubrege ne sme da se uzima bez odobrenja lekara, a peršunovo ulje (Oleum petreselini) sme da se upotreblajva samo prema lekarskom receptu. Ono dobro deluje kod krvi u urinu, za ispiranje mokraćnih kanala, kao i kod kamenca u bubregu i bešici. Za spoljašnju upotrebu, primenjuje se kao zaštitno sredstvo protiv insekata. Međutim, eterično ulje može da ima i neželjene učinke. Sastojci miristicin i apiol su u malim količinama veoma delotvorni, ali u većim količinama mogu da imaju toksično delovanje (iritacija gastrointestinalnog trakta, oštećenje jetre, aritmije, jake kontrakcije...).


Lekoviti napici od peršuna


Čaj za razne tegobe
Pedeset grama svežeg peršunovog lista prelijte jednim litrom proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri-četiri šolje (po 2,5 decilitra) tokom dana. Čaj pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i reguliše menstruacijski ciklus.

Čaj za pročišćavanje bubrega
Šaku svežeg peršuna ubacite u dve šolje proključale vode i pričekajte da se ohladi. Čaj ocedite i čuvajte u frižideru. Pijte sat pre obroka i jedan sat pre nego što legnete da spavate.

Sirup za jačanje živaca
Potrebno je: 1 kg bagremovog meda, 2 dl soka od korena i lista peršuna, 5 dl soka od maline. Priprema: sastojke dobro izmešati. Upotreba: uzimati tri puta po jednu kašiku pre jela.


Izvor: Zdrava Hrana

Nema komentara:

Objavi komentar