Čokolada, bolja od poljupca

Čokolada u tijelu izaziva više napetosti i uzrokuje dugoročnije trnce od poljupca, dokazali su znanstvenici.

Istraživanje je provedeno tako što su parovima mjerene reakcije u mozgu i otkucaji srca, prvo za vrijeme topljenja čokolade u ustima, zatim za vrijeme poljupca.


Dr. Lewis voditelj istraživanja izjavio je kako čokolada neosporno pobjeđuje poljubac kada se radi o reakcijama tijela, a u nekim slučajevima trnci su trajali i osam puta duže nego nakon strastvenog poljupca, a otkucaji srca su bili udvostručeni.

Dodao je kako se već dugo vremena zna kako supstance u čokoladi imaju psihofizičke učinke, ali topljenje čokolade u ustima maksimizira efekt.

Istraživanje je još pokazalo da iako se žene obično smatraju većim ljubiteljima čokolade, nema razlike u reakciji između spolova.

Svi manje-više volimo čokoladu u nekom obliku, no da li su sve čokolade iste kvalitete, te ima li razlike u konzumaciji tamne ili bijele čokolade? Britanski znanstvenici (Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust) otkrili su istraživanjem da tamna čokolada otklanja umor.
50 odraslih osoba je kroz 8 tjedana dobivalo 45 g tamne čokolade s 85 % kakaa. Pokazalo se da oni bili manje umorni nego skupina koja je dobivala placebo umjesto tamne čokolade. Pretpostavlja se da čokolada djeluje na neurotransmitere poput serotonina koji je odgovoran za regulaciju spavanja i raspoloženje.

Nekoliko savjeta o čokoladi:
- čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac.
- idealna temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20 °C
- nikada ne pohranjujte čokoladu u hladnjak
- idealna temperatura za čuvanje čokolade je 10-15°C
- ukoliko jedete nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite sa onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mliječna čokolada
- kod jedenja pustite da Vam se nekoliko sekundi čokolada topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prožvačite kako bi se otpustila sekundarna aroma. Potom pustite da još malo "odleži" u ustima. Na ovaj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra čokolada.
- ukoliko se na površini čokolade stvorio bijelo - sivi pokrov, to znači da je čokolada izgubila na kvaliteti, okusu i teksturi, stoga izbjegavajte takvu čokoladu ako ste ljubitelj ove namirnice.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar