Beli luk sadrži više od dvesta biološki aktivnih materija.
Najvažniji sastojak je eterično ulje, koje sadrži sumporna jedinjenja - u njemu
se nalaze alin, alicin i drugi lekoviti sastojci. Tu je i enzim alinaza, kao i
vitamini A, B1, B2, B6 i C. Beli luk sadrži dosta minerala: selen, fosfor, jod,
magnezijum, cink, gvožđe, mangan, bor, bakar, kalcijum, molibden, kao i
aminokiseline i enzime. Sve materije su u koncentrisanom obliku, a lekovite su
već u vrlo maloj količini. “Razumevanje tako kompleksne mešavine materija,
veliki je naučni izazov”, izjavio je dr Džon Milner iz Nacionalnog instituta za
kancer u SAD.
Da bi se sačuvala sva prirodna svojstva, beli luk ne bi
trebalo da se prerađuje. Najbolji rezultati se postižu ako se iscedi svež sok.
Koliko belog luka treba pojesti da bi se osetile sve dobrobiti ove čudesne
biljke? Izgleda da je dovoljno tri do četiri čena dnevno.
Terapijska svojstva
1) Antimikrobna svojstva
Efikasno deluje protiv bakterija (može da zaustavi rast
bakterija Staphylococcus, Escherichia colli, Proteus, Pseudomonas), gljivica,
virusa i parazita - i to znatno delotvornije od nekih, do sada poznatih, moćnih
antibiotika (na neke bakterije deluje poput penicilina). Dokazano je i da beli
luk uspešno suzbija rast gljivica, posebno Candidu albicans. Protivbakterijski
učinak ostaje čak i kada se beli luk jedno vreme kuva na 100 stepeni! Ima
izuzetnu dezinfekcijsku snagu, jer je prirodni antiseptik. U crevima sprečava prekomerno
vrenje i truljenje, pa tako uređuje crevnu floru.
2) Tretman kardiovaskularnih bolesti
Normalizuje ubrzan rad srca, pospešuje snabdevanje srčanog
mišića krvlju, što poboljšava srčanu funkciju. Sprečava stvaranje krvnih
ugrušaka, a time pomaže poboljšanje cirkulacije i ublažava mogućnost srčanih i
moždanih udara. U svrhu prevencije, dodaje se sirovi luk u sva jela.
- Smanjuje nivo triglicerida u krvi, kao i stvaranje štetnog
holesterola, a povećava koncentraciju zaštitnog.
- Smanjuje sistolni (“donji”) pritisak. Ukoliko imate
problema sa povišenim pritiskom, svako jutro pojedite jedan čen. Deluje slično
kao aspirin, to jest proređuje krv.
3) Antioksidativna svojstva
Smanjuje nivo slobodnih radikala i jača antioksidativnu
odbranu. Štiti od štetnog delovanja nikotina.
4) Borac protiv tumora
Beli luk neutrališe kancerogena jedinjenja i tako sprečava
pojavu tumora jetre, jednjaka, usne šupljine, želuca i debelog creva. Pored
toga, zaustavlja rast karcinoma na taj način što ubija tumorske ćelije i
podstiče odbrambeni mehanizam u borbi protiv tumora (imunoterapija).
- Beli luk unapređuje aktivnost imunološkog sistema i tako
povećava ukupnu otpornost organizma prema infekcijama.
- U trudnoći, umerena konzumacija olakšava teškoće povezane
sa povećanjem telesne težine - poput otoka i povećanja krvnog pritiska, kao i
pojave trudničkog dijabetesa. Upravo se kod šećerne bolesti preporučuje
upotreba belog luka kao začina.
- Preporučuje se sam i u kombinaciji sa drugim lekovitim
sredstvima kod reumatoidnog artritisa.
- Zbog povoljnog učinka, neka jedinjenja iz belog luka bi
mogla da se koriste za lečenje neurodegenerativih bolesti.
- Dobar je za rešavanje kožnih problema kao što su akne,
pomaže kod infekcija ušiju i zubobolje, kao i pri trovanju olovom.
Kada je potreban oprez
- Beli luk ne izaziva nikakve toksične niti mutagene pojave.
Ispitivanja su pokazala da je zreo plod lekovitiji od mladog i potpuno
neškodljiv. Međutim, pojedini ljudi loše reaguju na neke sastojke belog luka,
pa kod njih mogu da se nakon konzumiranja jave izvesne poteškoće (gorušica, bol
u želucu, nadimanje, gasovi, mučnina, krvarenje iz hemoroida, pečenje pri
mokrenju, čak i razdražljivost).
- Potreban je oprez kod istovremene primene belog luka i
preparata na bazi biljke Ginkgo biloba ili visokih doza vitamina E, jer može da
dođe do određenih problema (zbog pojačanog krvarenja).
- U slučaju istovremenog korišćenja belog luka i preparata
na bazi heparina, aspirina ili lekova za oboljenja krvnih sudova, treba se
obavezno posavetovati sa lekarom.
- S obzirom da može da ima kontraindikacije sa drugim
lekovima i dodacima ishrani, preporučuje se pauza u njegovoj konzumaciji
nekoliko nedelja pre i posle bilo kakve operacije.
- Retko se dešava, ali beli luk kod nekih ljudi može da
izazove alergijsku reakciju, koja se manifestuje osipom, temperaturom i
glavoboljom.
- U prevelikim količinama, može štetno da deluje na bubrege,
kao i na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Stoga anemične osobe, ali i one
koje uzimaju antikoagulante (sredstva protiv zgrušavanja krvi), moraju
kontrolisano da konzumiraju beli luk.
- Ako vam želudac teško podnosi beli luk, pripremite namaz
od njega: iseckajte ga, izmešajte sa svežim maslacem ili mašću i time premažite
hleb.
Izvor: Zdravahrana
Nema komentara:
Objavi komentar