Žele od dunja

Ovaj žele je bogate žute boje i slatkastog, limunastog mirisa. Vrlo je ukusan na vrućem tostu s maslacem, na kruhu s maslacem, pogačicama ili slatkom pecivu. Takoder se okusom slaže s jako začinjenim mesom, osobito svinjetinom i raznim vrstama divljači. Za pravljenje želea bolje je upotrijebiti šećer za konzerviranje voća, nego kristalni šećer, jer se manje pjeni.

Sastojci (za 2 – 2,5 kg)

2 kg dunja
voda
šećer za konzerviranje ili kristalni šećer
sok od dva limuna


Dunje operite, izrdite na veće komade i stavite ih u lonac s debelim dnom pa ih zalijte vodom, tek toliko da ih prekrije. Zakuhajte ih, poklopite i pustite neka lagano kuhaju sat do sat i pol dok posve ne omekšaju. Krpenu vrećicu za cijeđenje voća najprije uronite u kipuću vodu pa je objesite o noge okrenuta stolca. Ispod vrećice podmetnite plastičnu ili keramičku zdjelu za skupljanje soka. Izgrabite voće i tekućinu u vrećicu i ostavite neka se cijedi oko četiri sata. Nemojte stiskati vrećicu za cijeđenje jer će žele biti mutan.

Zagrijte pećnicu na 11O°C (oznaka 1/4 na plinskoj pećnici). Izmjerite koliko je soka iscijeđeno i za svakih 570 ml soka izvažite po 450 g šećera. U sredini pećnice 10-15 minuta zagrijte šećer u vatrostalnoj posudi. Zatim zagrijte sok od dunja u loncu za ukuhavanje ili u velikoj tavi s debelim dnom. Dodajte limunov sok i umijdajte topao šećer dok se ne rastopi. Zakuhajte i naglo kuhajte. Žele bi se trebao stvrdnuti nakon 10-15 minuta kuhanja.

S površine oberite pjenicu i potom odmah presipajte žele u čiste, zagrijane staklenke. Pošto ih napunite, hermetički ih zatvorite, jednako kao i džem, i ostavite neka se ohlade prije no što ih spremite.

Izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar