Zdravlje iz naranče

Budući da se baš sada na tržnicama i u prodavaonicama nude različite vrste naranči, preporučljivo ih je svakodnevno jesti. Zato što je to voće narančaste kore i vodenaste pulpe iste nijanse ili crvene boje pravi rudnik vitamina i ljekovita namirnica, pa je svejedno jede li se oguljena i sirova ili kao sok.

NARANČAST PLOD ZA DORUČAK
Stručnjaci za prehranu neumorno savjetuju da je dan najbolje početi s čašom netom ocijeđenog soka. No ujutro je jednako dobro pojesti i sirovu naranču, jer sadrži teže probavljiva vlakna koja će se do večeri probaviti.

NAPITAK ZA BOLJU PROBAVU
Netom oguljena kora glavni je sastojak napitka koji pospješuje probavu, a ujedno je i lijek za bolove u trbuhu. Pripremit ćete ga tako da dva komadića kore bez bijela mekana dijela kuhate 10 do 20 minuta na laganoj vatri u 100 mililitara vode.

MINIMUM KALORIJA I MAKSIMUM VLAKANA
Budući da naranča sadrži obilje vitamina C, izvrsna je preventiva i lijek za liječenje bolesti dišnog sustava.
Zato što učinkovito štiti osjetljive kapilare i potiče apsorpciju željeza. No njena vlakna pomažu radu crijeva, pa je razlog više da je naranča redovito na jelovniku.

ČAJ PROTIV NESANICE
Bijeli i nježni cvjetovi tog voća koriste se za pripremanje čaja protiv nesanice. Osušene cvjetove treba izmrviti u mužaru, pa dva grama umiješati u 100 mililitara vrele vode. Čaj poklopite, ostavite stajati pet minuta, procijedite i popijte toplog s malo meda.

OPREZNO SA SOKOM
Pijte ga u svako doba dana, ali pazite da netom ocijeđen sok odmah popijete. Zato što se stajanjem smanjuje količina C vitamina.

 domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar