Vozi rolere i smršaj!

Osim što je zabavno, voziti rolere je i zdravo. Na taj način se jačaju mišići, zglobovi, tetive i kičma, poboljšava kondicija, a može i da se smrša.

U zavisnosti od toga šta želite da postignete, možete se opredeliti za jedan od dva programa. Vežbe traju po pola sata, a važno je da ih radite 12 sedmica uzastopno, bez zabušavanja!

Prva vežba podrazumeva da tri do četiri puta nedeljno, tokom tri meseca, po pola sata vozite rolere na određeni nači i da se tako oslobodite barem 14.000 kalorija.

Lagano vozite pet minuta kako biste zagrejali mišiće, zatim 20 minuta vozite ujednačenom brzinom. Poslednjih pet minuta vožnje postepeno povećavajte brzinu kako biste potpuno zagrejli mišiće.

Da biste opustili mišiće nogu, zadnjice i leđa, trening kompletirajte vežbama istezanja. Ako želite dinamičniji trening, produžite trajanje vožnje ili povečajte brzinu.

Druga vežba topi 20.000 kalorija, a reč je o programu koji otpočinje laganom petominutnom vožnjom koja treba da zagreje mišiće.

U početku vozite minut ispravljenih leđa, umerenom brzinom, a zatim minut brže i povijeni napred. Tokom poslednjih pet minuta postepeno povećavajte brzinu, a trening kombinujte sa vežbanjama istezanja, piše "Život plus".

Trening će biti zabavniji i manje naporan, ukoliko imate društvo.

Čak i ako se ne opredelite ni za jedan od ponuđenih programa, rekreativna vožnja rolera učiniće dobro vašem telu.
Ako si početnik

Ako ste početnik budite obazrivi. Povrede mogu biti ozbiljne.

Ravnotežu ćete najlakše uspostaviti ako malo savijete kolena i ispravite leđa. Da biste krenuli telo nagnite napred i jednom nogom učinite kao da ćete zakoračiti.

Kada želite da skrenete sastavite kolena i telo nagnite u smeru u kojem želite da skrenete.

Za ubrzanje pomerajte ruke napred nazad, a kada želite da se zaustavite malo čučnite i koristite kočnicu.

Vozite po asfaltu bez rupa i neravnina, tamo gde nema automobila, ali ni biciklista ili pasa. Obavezno koristite štitnike za kolena i laktove, kao i rukavice bez prstiju i kacigu

izvor: www.domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar