Vježbe su najbolja "dijeta"

Mada zvuči staromodno, lekari kažu da je najbolji način za gubljenje telesne težine - manje jela i više vežbanja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da više od milijardu odraslih osoba na našoj planeti ima prekomernu težinu dok je najmanje 400 miliona ljudi gojazno.

Mada zvuči staromodno, lekari kažu da je najbolji način za gubljenje telesne težine - manje jela i više vežbanja. Ali za žene srednjih godina ili starije, stručnjaci navode da je jedan sat vežbanja dnevno neophodan samo za održavanje telesne težine. Što je žena teža, mora više da se potrudi u gubljenju kalorija.

Život jednostavno nije pravedan. Biološki, žene imaju više telesne masti od muškaraca. Njima je potrebno manje kalorija nego muškarcima. Za većinu žena i muškaraca, uklapanje jednog sata umerenog vežbanja u već grozničav dan je veoma teško, ako ne i nemoguće.

I dok svakog dana pojavljuju novi saveti kako izgubiti kilograme, nova istraživanja u SAD bavila su se taktikom kako žene srednjih godina i starije održavaju normalnu telesnu težinu a ne drže dijetu.

"Ustanovili smo da su fizičke aktivnosti delotvorne u kontrolisanju telesne težine među ženama koje su počele sa normalnom telesnom masom", izjavila je doktorka Min Li, ginekolog-dijetetičar iz Ginekološke klinike "Brigam" u Bostonu.

Ona je, s grupom kolega, proučavala podatke o 43.000 žena prosečne starosti 54 godine. Tokom perioda od 13 godina, žene su bile podeljene u tri grupe. Prva grupa je svakodnevno vežbala po 60 minuta, druga je vežbala 30 minuta dnevno dok je treća vežbala manje od pola sata dnevno.

"Grupe sa manje vežbanja imale su značajno više šansi da povećaju telesnu težinu u poređenju sa najaktivnijom grupom žena", istakla je dr Li i uputila savet da bi žene sa većom telesnom težinom trebalo da nastave sa vežbanjem.

"Iako naša studija pokazuje da to možda nije dovoljno za održavanje normalne težine, dovoljno je da umanji rizik od razvoja mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčana oboljenja, određene vrste raka i dijabetesa tipa 2", upozorila je ona.

Istraživači naglašavaju da je, iako vežbanje pomaže u prevenciji bolesti, jedini način na koji žene sa viškom kilograma mogu da ih izgube - smanjenje kalorija.

(FoNet)

Nema komentara:

Objavi komentar