Uz prave vitamine bez gladovanja ćete smršaviti i izgraditi figuru

Kontrola tjelesne težine i funkcije koje su povezane s prehranom poput apetita, gladi, brzine metabolizma, potrošnje kalorija, masti i šećera, učinkovitije su uz optimalan unos vitamina. Vitamini održavaju tjelesne funkcije i sudjeluju u preko 100.000 tjelesnih procesa. Oni igraju ulogu u održavanju optimalnog zdravlja i težine, a mnogi rade zajedno. Dat ćemo vam kratak pregled vitamina koji potiču mršavljenje i u kojim se namirnicama nalaze

Vitamin A održava kožu glatkom i čvrstom. Optimalan dnevni unos tog vitamina od 0,8mg nalazi se u jednoj mrkvi. Važno je da je jedete sa malo masnoća (npr. maslinovim uljem).

Vitamin B1 potiče potrošnju ugljikohidrata i jača mišiće. Potrebna dnevna doza od 1 mg nalazi se u šaci sjemenki suncokreta ili u jednoj velikoj porciji graška.

Vitamin B2 potiče smanjenje masnoća, proteina i ugljikohidrata. Preporučena dnevna doza je 1,2 mg, a sadrže je 3 šalice jogurta.

Vitamin B3 utječe na regulaciju razine šećera u krvi i važan je za razgradnju masnoća i ugljikohidrata. Na dan se preporuča 13 mg vitamina B3. Tu količinu možete naći u 4 banane ili u 2 manja pileća fileta.

Nedostatak vitamina B5 ometa našu mogućnost da iskoristimo masnoće pohranjene u tijelu. Vitamin B5 također igra važnu ulogu u proizvodnji energije i potpomaže rad nadbubrežne žlijezde. Dobri izvori vitamina B5 su: jetrica i bubrezi, meso, perad, orasi, pšenične mekinje, pšenične klice, jaja, šećerni sirup, zob, ječam, grah, kruh, zeleno povrće. Idealnu dnevnu količinu vitamina B5 (6 mg) možete naći u 2 šake šampinjona.

Vitamin B6 potiče razgradnju bjelančevina i utječe na dobro raspoloženje. Regulira proizvodnju hormona štitnjače i metabolizam. Preporučenu dnevnu količinu od 1,2 mg možete naći u 2 manje kriške paprike ili u komadu skuše debljine prsta.

Vitamin B7 je poznatiji kao biotin. Upravlja razgradnjom masnih kiselina i ugljikohidrata. Preporučena dnevna količina (30-60 mikrograma) nalazi se u 2,5 šalice zobenih pahuljica.

Vitamin B12 sudjeluje u procesu razgradnje masnoća i bjelančevina. Preporučena dnevna količina (3 mikrograma) nalazi se u 5 šnita sira Edamera.

Vitamin C je važan za sintezu karnitina i kolagena koji jača vezivno tkivo. Također je važan za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Preporučena količina od 100 mg nalazi se u dvije naranče ili dvije šake jagoda.

Vitamin D jača mišiće. Potrebna dnevna količina je 5 mikrograma. Toliko sadrže na primjer 3 jaja ili 4 šnite dimljenog lososa.

Vitamin E potiče izbacivanje štetnih radikala iz organizma i kožu čini lijepom. Preporučena dnevna količina (12 mg) se nalazi u šaci lješnjaka.

Kako održati voće i povrće svježim

Kako biste bili sigurni da vam voće i povrće neće izgubiti nutritivnu vrijednost, evo što možete učiniti:

Kupujte domaće voće i povrće na tržnici koje nije izgubilo vitamine u procesu transporta.

Birajte voće i povrće sukladno dobu godine – tada je svježe i sadrži najviše vitamina.
Kora sadrži mnogo vitamina i minerala.
Čuvajte voće i povrće u frižideru – na sobnoj temperaturi voće i povrće gubi 10-50% vitamina, a najbolje ga je konzumirati ubrzo nakon nabavke.
Izbjegavajte kuhanje – 50 – 70% svih vitamina gubi se kuhanjem. Bolje je da ga kratko pripremite na pari ili prodinstate.
domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar