Upotreba soli u kuhinji

Sol, najvažniji začin, mora se dodavati oprezno , jer previše soli može pokvariti i najbolje jelo . Stoga je i zbog preglednosti bolje sol uzimati žlicom, a ne rukom . Što duže neko jelo mora kuhati, posebno ako se u njega češće dodaje zasoljena juha, tim se manje smije soliti . Slatkasto ili masno meso, kao npr . janjetina, svinjetina, treba više soli od govedine ili divljači . Za masnu gusku potrebno je npr . 2 jedaće žlice soli, za nemasnu – 1 jedaća žlica .
Kod kuhanja 1 kg govedine s 2 litre vode dodajemo 1 žlicu soli, a za pečenje jednake količine mesa samo polovinu od toga. Pod pojmom »puna jedaća žlica« podrazumijevamo ravnu žlicu soli . Od kolača solimo sve one, kojima se ne dodaje šećer, ili ga se dodaje samo malo.
Morska se sol ne koristi samo u krajevima u kojima se dobiva, već se i drugdje upotrebljava za kuhanje. Morske soli stavljamo u jela nešto manje od kamene, a koristi se usitnjena. Tvrda kamena sol, ako takvu koristimo, mora se otopiti u vodi.
Izvor:www.savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar