Sveža hrana koju ne treba da čuvate u frižideru

Kako se ispostavlja, frižider nije najbolje mesto za skladištenje svega što kupujete. Pročitajte koje četiri vrste povrća ne bi trebalo da držite u frižideru.

Sada kada je došlo proleće, kupujemo više svežeg povrća, i to navodi na razmišljanje o najboljem načinu njihovog čuvanja. To je posebno važno ako idete u prodavnicu jednom nedeljno, što znači da morate da držite proizvode pravilno uskladištene da biste izbegli da završiteu sa džinovskom gomilom propalog povrća na kraju sedmice.PARADAJZ

Ako ste ikada gajili paradajz, onda znate da on voli toplotu i mrzi hladnoću. Frižider nije idealno mesto za skladištenje paradajza. Čuvajte ih tamo i savršen paradajz će se pretvoriti u brašnjavo razočarenje. I dalje će biti dobar za kuvanje, ali ne i najbolji za jelo svež. Umesto toga ih čuvajte na svojoj polici u kuhinji (ne na direktnom suncu) i uživajte u njima kada su zreli.

BOSILJAK

Paradajz i bosiljak idu dobro zajedno na vašem tanjiru, a ispostavilo se da su previše slični i kad je u pitanju njihovo skadištenje. Kao i paradajz, i bosiljak voli toplotu, pa duži vremenski period u hladnom okruženju poput frižidera izaziva da uvene prerano.

Za bosiljak je najbolje ako je čuvate na polici i tretirate kao što bi sveže ubrano cveće. Sveža veza bosiljka se može staviti u čašu vode (promeniti vodu svakih dan ili dva), daleko od direktne sunčeve svetlosti.

KROMPIR

Krompiru najviše prija temperatura oko sedam stepeni, što je oko 10 stepeni toplije od prosečne temperature u frižideru. Većina od nas nema podrum (super, tamno mesto za skladištenje korenastog povrća kao što je krompir), pa je najbolje držati ih u papirnoj kesi na prohladnom mestu (kao što je špajz).

Zašto papir? On više propušta vazduh od plastike tako da krompir neće istrunuti tako lako. A zašto ne frižider? Skladištenje krompira na niskim temperaturama pretvara skrob u šećer brže, što može uticati na ukus, teksturu i način na koji se kuvaju.


 CRNI LUK

Luk ne dolazi iz zemlje sa tom zaštitnom papirastom opnom. Da bi se razvio i zadržao taj suvi spoljni sloj, luk treba da budu čuvan u suvom okruženju kao što je špajz, koji nije toliko vlažan kao u frižideru.

Takođe, nedostatak cirkulacije vazduha će prouzrokovati da se luk pokvari, kao i skladištenje u blizini krompira, koji ispušta vlagu i gas koji može izazvati da se luk da se brzo pokvari. Čuvajte luk na hladnom, suvom, tamnom i dobro provetrenom mestu. (Svetlo može da izazove da luk postane gorak.)

izvori: www.svevesti.com
S media


Nema komentara:

Objavi komentar