Štetne posledice mršavljenja

Gubljenje telesne težine u dužem periodu može da dovede do ispuštanja u krv štetnih materija, industrijskih polutanata, upozorili su južnokorejski stručnjaci.

Te štetne materije se dovode u vezu sa bolestima kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, srčana oboljenja, reumatoidni artritis i paradentoza, prenosi Rojters.

Industrijski zagađivači se uobičajeno talože u masnom tkivu, ali kad ono počne da se razlaže prilikom slabljenja, dospevaju u krvotok, objasnio je vođa istraživanja Duk-Hi Li sa Nacionalnog univerziteta Kjungpuk u gradu Degu.

On je napomenuo da novo otkriće dovodi u pitanje dogmu da je slabljenje uvek korisno, a gojenje uvek štetno.

Proučavajući koncentraciju sedam zagađujućih materija industrijskog porekla u krvi 1.099 osoba, južnokorejski tim je utvrdio da najveća koncentracija tih "postojanih organskih zagađivača" (POP) postoji u krvi ispitanika koji su u prethodnih deset godina najviše oslabili.

Koncentracija zagađivača u njihovoj krvi je znatno viša nego kod onih onih koji su održavali stabilnu težinu ili se u tom periodu ugojili.

Tim ističe da je uzeo u obzir faktore kao što su godine, pol i rasa, da bi se objasnile razlike u koncentraciji polutanata u krvi, ali da su fluktuacije telesne mase ipak opstale kao statistički značajan faktor.

Najavljena su dopunska istraživanja kojima treba da se utvrdi da li navedena šteta od slabljenja nadmašuje koristi za zdravlje koje se njime ostvaruju.

(Tanjug)

Nema komentara:

Objavi komentar