Šta sve liječi dunja?

Dunja je od davnina poznata u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Najlekovitije su joj semenke koje, kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem.


Dunje su veoma korisne za lek
Sluz koja se dobija iz semenki dunje može se koristiti za saniranje manjih opekotina. Sok od dunje je takođe lekovit i koristi se da bi se ojačala sluzokoža usana i želuca. Koristi se i protiv proliva kod dece.

SIRUP ZA BRONHITIS
Izdrobite 5 g semenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.


MELEM ZA OPEKOTINE
Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

ZASLAĐIVAČ
Sameljite kilogram dunja, iscedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuvajte. Sipajte u sterilisane flaše i koristite da zasladite čajeve za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti.

SOK ZA ŽELUDAC
Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

domaci.de


Nema komentara:

Objavi komentar